12 °C Budapest

Elképesztő mértékű lakásár-változás! Itt a friss lista + videó!

Pénzcentrum
2010. december 2. 05:20

A Global Property Guide közzétette a világgazdaság jelentősebb szereplőinek ingatlanpiaci teljesítményéről és azok összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Több változás is történt az előző negyedévhez képest, a korábbi sereghajtó Lettország az élre tört, de reálértéken kétszámjegyű eredményt ért el Szingapúr, Hongkong és Izrael is. Magyarországon stagnáló árak, lényegesen lecsökkent forgalom, pangó hitelpiac, drasztikusan csökkenő kínálat és visszafogott kereslet jellemzik a lakáspiacot.

A vizsgált 35 ország adatai rendkívül vegyes képet mutatnak, reálértéken tizenhét országban emelkedés, ugyanakkor 18 országban továbbra is csökkenést regisztráltak. Továbbra is érvényes a megállapítás, mely szerint a felépülés területileg és százalékos mértékben sem mutat egyenletes képet, ráadásul országonként időben is eltérő szakaszokban kerülhet rá sor.

Utolsókból lesznek az elsők? Lettország bebizonyította

Tavaly ilyenkor - a sor végén kullogva - még a megközelítőleg 60%-os ingatlanár-zuhanás miatt aggódtak a lettek, ám az elmúlt egy évben majdnem negyedével mentek fel a lakásárak (ezzel a lettek éllovasok lettek). A fővárosban, Rigában jelenleg átszámítva 170 ezer forint az átlagos négyzetméter, de ez 45%-kal még mindig elmarad a két évvel ezelőtt mért árszinttől. Lettország az egyetlen Európában, ahol kétszámjegyű emelkedést mértek, így az öreg kontinens dobogós helyezéseinek megkaparintásához Finnországnak 5,99%-os, Norvégiának pedig 4,38%-os áremelkedés is elegendőnek bizonyult.


Európa többi részén továbbra is a gyengélkedés van uralkodóban, Németország, Nagy-Britannia, Svájc és Dánia is csak egy-másfél százalék körüli emelkedést tudott felmutatni. A legrosszabb eredményt Írországban mérték, ahol az egy évvel korábbi 8,19% után az árak idén további 14,94%-kal csökkentek. Lettországgal szemben továbbra is hitvány a litván ingatlanpiac teljesítménye, az ország öt legnagyobb városában az elmúlt egy évben újabb 10,36%-ot zuhantak az árak (melyek jelenleg 39,20%-kal maradnak el a piaci csúcsként számon tartott 2008 IV. negyedév végi adatoktól).

Az Egyesült Államokat egyelőre elkerülte a felépülés

Az Amerikai Egyesült Államokban a szezonálisan tisztított szerződéses vételárakat tükröző index szerint 4,31%-os volt a visszaesés, amely meghaladja a tavaly ilyenkor mért -2,41%-ot. Az utolsó negyedév adatai biztatóbbak, de növekedésről ebben az időszakban sem beszélhetünk.

Ázsiában nem csak a spekulánsok jártak jól

A kormányzati beavatkozások ellenére több ázsiai országban is folytatódott az áremelkedés. A kiemelkedő gazdasági eredményekkel büszkélkedő Szingapúrban úgy is 18,98% emelkedést mértek, hogy jelentősen szigorodtak a finanszírozási feltételek, korlátozták a lakásvásárlási szabályokat és megemelték a vagyonszerzési illetékek mértékét. A szintén erős gazdasági növekedéssel támogatott Hongkongban egy év alatt 17,84%-kal emelkedtek az árak, az utolsó negyedévben mért 5,94%-kal pedig az első helyen végeztek. Tajvanon a tavalyi 10,87% növekedés után az elmúlt egy évben 6,97%-kal emelkedtek az árak, bár az utolsó negyedévben 1,5 %-os csökkenést mértek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közel-keleten Izraelben 2009 után újra kétszámjegyű emelkedést regisztráltak (14,12%-kal), Dubajban viszont (-7,04%) továbbra sem találják a lakáspiaci válságból kivezető utat. 

Magyarországon még évekig stagnálhatnak a lakásárak

Az év első felében stagnáló lakásárakat látunk a piacon, amely lényegesen lecsökkent forgalom mellett zajlik. Az új építések és a kiadott engedélyek száma több mint 30%-kal esett vissza a már amúgy is gyenge 2009-es évhez képest is. Míg 2008-ban 157 ezer lakás tranzakció volt a piacon, addig 2009-ben már csak 97 ezer, addig idén körülbelül 70-80 adásvétel várható.

A háztartások jövedelme nem nő, a hitelpiac pang, az új kínálat drasztikusan csökken, az árak merevek, a kereslet pedig visszafogott, ezek jellemzik és befolyásolják a mai lakáspiacot. További gondot jelenthet, hogy a moratórium miatt blokkolódott piac feloldásakor csökkenő árak fogunk tapasztalni, így a következő 2 évben lényegi áremelkedés nem valószínűsíthető a lakáspiacon.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem