22 °C Budapest

Mikor kell átállítani az órákat?

2010. október 27. 10:02

Október 31-én vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az európai gyakorlatnak megfelelően szombatról vasárnapra virradóan hajnali 3 órakor 2 órára kell igazítani az órákat.

Vasárnap tehát visszakapjuk azt az egy órát, amit a nyári időszámításnál "elvettek".

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári-téli időszámítást. A rendszer célja, hogy energiát spóroljunk meg azzal, hogy a nappalok minél jobban egybeesnek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy 1996-os kormányrendelet szabályozza, amelyet az Európai Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak.

Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. (azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - egybeesik a természetes nappali világosság idejével, kevesebbet kell a lámpákat használni.

"A nyári időszámításnak köszönhetően körülbelül 6 milliárd forinttal csökken az ország éves villanyszámlája. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg." - mondta Tari Gábor, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 %-os - 2000-4000 MWh - fogyasztáscsökkenés látható. Ez a napi mennyiség 1000 háztartásnak akár egész évre elegendő lenne.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az éves szinten becsült megtakarítás kb. 120 GWh (120 000 000 kWh), ami 30-40 ezer - mondhatjuk, hogy egy városnyi - háztartás éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, ami kb. 6 milliárd forinttal csökkenti a villanyszámlát. A megtakarítás nem csak a pénztárcát kíméli: a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát kell az erőművekben termelni.

A most előttünk álló, október 30-i óraállítás hatása nem ilyen látványos: az óraállítás előtt és után is az emberek többsége sötétben kel, fekszik. Kárpótlásul van egy napunk, amikor egy órával hosszabb az éjszaka, vasárnap kipihentebben kelhetünk fel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44