18 °C Budapest

Dagad a BAR-lista! Kilencszázezer magyar hitelképtelen

Pénzcentrum
2010. október 26. 12:02

A korábbinál nagyobb ütemben nőtt, és szeptember végére megközelítette a 900 ezret a Központi Hitelinformációs Rendszerben, közkeletű nevén a BAR-listán tároltak száma Magyarországon. Vélhetően az elmúlt hónapokra jellemző gyengébb forintárfolyam, és részben a hiteladósok állami megsegítésére vonatkozó felfokozott várakozások (erkölcsi kockázat) is szerepet játszottak abban, hogy a legalább 90 napos törlesztési késedelemben lévő, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést elkövető ügyfelek soha nem voltak még annyian, mint szeptember végén.

A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Szeptember végéig 898 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tárolt személyek száma, ami másfélszerese a válság előtti, két évvel ezelőtti adatnak.


Ha szakaszoljuk a BAR-lista szempontjából a válság elmúlt több mint másfél évét, azt láthatjuk, hogy a 2009 II. és IV. negyedévében volt a legnagyobb a növekedés a feketelistára kerülők számában. Előbbiben a gyenge forintárfolyam miatt megnövekvő törlesztőrészleteknek, utóbbiban pedig a reálgazdasági nehézségeknek (munkanélküliség, reálbér-csökkenés) lehetett döntő szerepük.

Amint az alábbi ábrán is látható, az idei év I. felében már lassult a BAR-listások számának növekedése, ám mára ez a trend megfordult, és az előző negyedévi 27 ezerrel szemben most 45 ezer fővel gyarapodott a lista. Bebizonyosodott, amiről korábban írtunk: a tartósan gyengébb forintárfolyam önmagában is ismét jelentősen növelheti a rendszerbe kerülők számát.


A válság kezdetén, 2008 októberében még "csak" 633 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ez idén szeptember végére 1 311 ezer fölé nőtt. Bár a lakásárverezések jelenleg is szünetelnek, a legfrissebb, március végi adatok szerint csaknem százezer jelzáloghitel esetében állt fenn 90 napon túli tartozás, és ez a szám azóta csak tovább nőhetett. A PSZÁF ezzel kapcsolatos statisztikái várhatóan novemberben jelennek meg.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A KHR rendszerben a mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével), a lezárt mulasztások azonban az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Utóbbiak száma a 2008. októberi 324 ezerről mára 374 ezerre nőtt.


Szomorú, hogy a fennálló mulasztások havi növekedési üteme ismét nőni kezdett, és szeptemberben elérte a tavalyi év legrosszabb hónapjaira jellemző 4%-ot. Ugyan a késedelmes hitelek pontos összetételét nem ismerjük, a bankok elmondása alapján számarányukat tekintve döntően kisebb volument képviselő fedezetlen hitelekről lehet szó, az összeget tekintve viszont jelentős lehet a nagyobb értékű lakáshitelek részesedése.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?