4 °C Budapest

Veszélyes kémények: kinek van félnivalója?

2010. október 11. 14:32

Magyarországon a 4,6 millió kémény 5 százaléka életveszélyes, 20 százaléka javításra szorul a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének felmérése szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Leikauf Tibor, a szervezet alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nagyvárosokban van legtöbb probléma a kémények állapotával. Az életveszélyesség oka többnyire a levegő nem megfelelő utánpótlása, illetve a kémények állagromlása, továbbá a tüzelőberendezések szervizelésének hiánya.

Az alelnök kiemelte, hogy az életveszélyes kémények esetében felhívják a tulajdonos figyelmét az üzemeltetés szüneteltetésére, és értesítik az építési, a tűzvédelmi hatóságokat és a gázszolgáltatót.

A javításra szoruló kémények esetében fél, illetve egy év áll a tulajdonos rendelkezésre a hiba elhárítására. Ennek megtörténtét a következő éves, illetve féléves utóellenőrzés során ellenőrzik a kéményseprők, és ha a tulajdonos nem korrigálta a jelzett hibákat, akkor az építési hatóságnak bejelentést tesznek.

Az alelnök szerint a korábbi évekhez képest Magyarországon javult a kémények állapota. Reményeik szerint jövőre a parlament elfogadja a kéményseprő-ipari közszolgáltatási törvényt, amely újraszabályozza a közszolgáltatást ezen a területen is, az ellenőrzést kiterjeszti eddig nem kontrollált területekre, például a levegő-utánpótlás biztosítására, a szénmonoxidmérés ellenőrzésére, a füstcső tisztítására.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20