3 °C Budapest

Veszélyes kémények: kinek van félnivalója?

2010. október 11. 14:32

Magyarországon a 4,6 millió kémény 5 százaléka életveszélyes, 20 százaléka javításra szorul a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének felmérése szerint.

Leikauf Tibor, a szervezet alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nagyvárosokban van legtöbb probléma a kémények állapotával. Az életveszélyesség oka többnyire a levegő nem megfelelő utánpótlása, illetve a kémények állagromlása, továbbá a tüzelőberendezések szervizelésének hiánya.

Az alelnök kiemelte, hogy az életveszélyes kémények esetében felhívják a tulajdonos figyelmét az üzemeltetés szüneteltetésére, és értesítik az építési, a tűzvédelmi hatóságokat és a gázszolgáltatót.

A javításra szoruló kémények esetében fél, illetve egy év áll a tulajdonos rendelkezésre a hiba elhárítására. Ennek megtörténtét a következő éves, illetve féléves utóellenőrzés során ellenőrzik a kéményseprők, és ha a tulajdonos nem korrigálta a jelzett hibákat, akkor az építési hatóságnak bejelentést tesznek.

Az alelnök szerint a korábbi évekhez képest Magyarországon javult a kémények állapota. Reményeik szerint jövőre a parlament elfogadja a kéményseprő-ipari közszolgáltatási törvényt, amely újraszabályozza a közszolgáltatást ezen a területen is, az ellenőrzést kiterjeszti eddig nem kontrollált területekre, például a levegő-utánpótlás biztosítására, a szénmonoxidmérés ellenőrzésére, a füstcső tisztítására.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06