Robbantottak Kínában! Nagy falat volt a minőség a húzóágazatnak

2010. október 6. 14:02

Sorra dőlnek össze, vagy robbantják fel a nemrég felépített gigászi komplekszumokat Kínában. Az ázsiai ország gazdasági növekedéséhez jelentős mértékben hozzájáruló építkezések sokszor nem átgondoltak és rosszul kivitelezettek. Vannak olyan lebontott, vagy maguktól összeroppant létesítmények, melyeket egyáltalán nem is használtak, de többségében a tervezők és vezetők mulasztása miatt váltak a törmelékek martalékává. 

Miközben a nyugati fejlett országok alig tudnak érdemleges gazdasági növekedést produkálni (az Európai Unió 1%, USA 1,7%), addig a kínai GDP szárnyal (8-9% az utóbbi három évben) és többszöröse az amerikai és az Unió-s országok értékeinél.

A Föld legnépesebb országában a GDP növekedés egyik jelentős forrása a soha véget nem érő építkezés. Naponta adnak át egy újabb toronyházat, bevásárlóközpontot, raktáráruházat, szállodát és egyéb más nagyobb létesítményt. Az építkezések több 10 millió embernek biztosítanak munkát, jövedelmet, és ezáltal pörgésben tartják az egész gazdaságot.

Kína a világ egyik legnagyobb építési szektorával rendelkező ország, minden évben 2 milliárd négyzetméternyi új területet építenek be, felhasználva ehhez a Földön előállított beton- és acél mennyiségének 40%-át. A hozzánemértésre és pazarlásra látunk példát a lenti képeken, amiből egyből megértjük, miért is húzóágazat Kínában az építőipar. Forrás: ifeng.com and people.com.cn.

Az 58,5 méter magas, több tíz millió jüan (1 jüan=30 forint) értékű épületet 2005-ben robbantották fel Hefei városában.

 

Egy Jangce folyó menti ház összeomlása 2002-ben. Kínában több épület is árvízveszélyes területen áll és áradáskor sok összedől, ami miatt több százmilliós jüan kár keletkezik évente.

 

A Yuxi Kiállítási Központ. A 40 milliós létesítménynek adminisztratív és kiállítás rendezési szerepe volt, de a város vezetősége jobbnak látta egy ötcsillagos szálloda felépítését a helyére. 

 

A Wenzhou városában álló 93m magas épület 6 évig állt, de sosem volt használva, mivel nem találták biztonságosnak. Ezt más néven a korrupciós háznak is nevezik, mivel a munkálatok során 30 millió jüan tűnt el. 

 

Shouyi Sports Center, ismertebben "a bajnokok bölcsője" sorsa 2009-ben pecsételődöt meg, amikor is eldöntötték, hogy egy múzeumot építenek a helyére Kína 1911-es forradalmának 100. évfordulójának emlékére.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nancangi Five Lake négycsillagos szálloda 13 évet élt meg. 

 

A shenyangi Summer Palace, ami vízi szórakoztató centrumként üzemelt, 2009-ben ünnepelte 15. születésnapját. A 200 millió jüanos létesítmény egyike volt a 10 legnagyobb boltozatú ázsiai épületnek. A kinyitása utáni első 5 évben, mint Kína egyik legnagyobb látványossága, 400 millió turistát vonzott.

 

A zhejiangi egyetem 67 méter magas épületét 2007-ben robbantották fel, miután az egyetemi terület kereskedelmi tulajdonba került. 

 

A tsingtaoi Railway Building a 2008-as Olimpia építési tervének elfogadása után 2007-ben semmisült meg.

 

A shenyangi Wulihe Stadium-ot 2007-ben ítélték halálra, mivel nem felelt meg az olimpiai focimérkőzések lebonyolítására. A helyén építettek egy szabványokat kielégítő nagyobb stadiont.


 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?