28 °C Budapest

Tankolás 6 órán keresztül? Így olcsóbb

2010. szeptember 26. 13:02

Az ELMÛ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, Magyarország egyik legnagyobb áramszolgáltatója, anyavállalatai európai tapasztalataira építve hazánkban is útjára indítja az Elektromos Mobilitás Programot. Az innovatív kezdeményezés célja a környezetbarát, nulla károsanyag-kibocsátással járó elektromos autózás elterjesztése.

Az elektromos autózás és a lítium-ion akkumulátorok fejlesztése napjainkra technológiai áttörés előtt áll. A villanyautók fejlesztésében és használatuk elterjesztésében a két leginkább érintett ágazat a járműgyártás és a villamosenergia-szolgáltatás. Több, igen jelentős gazdasággal bíró ország (pl. USA, Kína Németország, Franciaország) példája is bizonyítja továbbá, hogy a környezetbarát technológiák, ezen belül a villanyautózás iránti elkötelezettség a kormányzatok részéről is egyre erősebb.

Az első lépések Magyarországon

A 2010 áprilisában kezdődött projekt keretében kidolgozott pilot program során elsőként egy nyilvános elektromos töltőállomást helyezett üzembe a társaságcsoport Budapesten. A Váci úti székház előtt felállított nyilvános töltőoszlop úgynevezett smart mérőberendezése a társaság saját adatközpontjával kommunikál, az akkumulátorok töltése a csatlakozás után telefonhívással kezdeményezhető. A teljes töltési folyamat egy átlagos teljesítményű akkumulátorokat használó jármű esetében mintegy 6 órát vesz igénybe.

Az ELMÛ-ÉMÁSZ az "áram-tankolás" lehetőségét egy éven át, 2011. szeptember 30-ig ingyen biztosítja a lakossági felhasználók számára. A környezettudatos szemlélet, valamint a társadalmi felelősségvállalás jegyében a vállalatcsoport hosszú távú célokat fűz az elektromosautó-töltőhálózat hazai elterjesztéséhez.

A projekt részeként üzembe állították az ELMÛ-ÉMÁSZ járműflottájának első két elektromos autóját, egy Fiat 500 és egy Fiat Fiorino típusú gépkocsit.

Elektromos autózás

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elektromos autózás gondolata nem új keletű, hosszú évek óta foglalkoztatja az autógyártó cégeket. A fosszilis energiahordozók mennyiségének rohamos csökkenése értelemszerűen teret ad az alternatív meghajtású autók tervezésének. Energetikai szakértők a következő két évtizedre már milliós nagyságrendűre becsülik az európai utakon futó elektromos autók számát.

 


Az elektromos autók meghajtásához a gyártók egyre újabb megoldásokat fejlesztenek ki, az egyik legígéretesebbnek jelenleg a Li-ion akkumulátorok számítanak. A töltés során a töltőegység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését. Ez átlagosan 6-8 órát vesz igénybe. A villamos energiával működő autók nagy előnye, hogy károsanyag-kibocsátásuk gyakorlatilag nulla, nem szennyezik a városok levegőjét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?