Tankolás 6 órán keresztül? Így olcsóbb

2010. szeptember 26. 13:02

Az ELMÛ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, Magyarország egyik legnagyobb áramszolgáltatója, anyavállalatai európai tapasztalataira építve hazánkban is útjára indítja az Elektromos Mobilitás Programot. Az innovatív kezdeményezés célja a környezetbarát, nulla károsanyag-kibocsátással járó elektromos autózás elterjesztése.

Az elektromos autózás és a lítium-ion akkumulátorok fejlesztése napjainkra technológiai áttörés előtt áll. A villanyautók fejlesztésében és használatuk elterjesztésében a két leginkább érintett ágazat a járműgyártás és a villamosenergia-szolgáltatás. Több, igen jelentős gazdasággal bíró ország (pl. USA, Kína Németország, Franciaország) példája is bizonyítja továbbá, hogy a környezetbarát technológiák, ezen belül a villanyautózás iránti elkötelezettség a kormányzatok részéről is egyre erősebb.

Az első lépések Magyarországon

A 2010 áprilisában kezdődött projekt keretében kidolgozott pilot program során elsőként egy nyilvános elektromos töltőállomást helyezett üzembe a társaságcsoport Budapesten. A Váci úti székház előtt felállított nyilvános töltőoszlop úgynevezett smart mérőberendezése a társaság saját adatközpontjával kommunikál, az akkumulátorok töltése a csatlakozás után telefonhívással kezdeményezhető. A teljes töltési folyamat egy átlagos teljesítményű akkumulátorokat használó jármű esetében mintegy 6 órát vesz igénybe.

Az ELMÛ-ÉMÁSZ az "áram-tankolás" lehetőségét egy éven át, 2011. szeptember 30-ig ingyen biztosítja a lakossági felhasználók számára. A környezettudatos szemlélet, valamint a társadalmi felelősségvállalás jegyében a vállalatcsoport hosszú távú célokat fűz az elektromosautó-töltőhálózat hazai elterjesztéséhez.

A projekt részeként üzembe állították az ELMÛ-ÉMÁSZ járműflottájának első két elektromos autóját, egy Fiat 500 és egy Fiat Fiorino típusú gépkocsit.

Elektromos autózás

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elektromos autózás gondolata nem új keletű, hosszú évek óta foglalkoztatja az autógyártó cégeket. A fosszilis energiahordozók mennyiségének rohamos csökkenése értelemszerűen teret ad az alternatív meghajtású autók tervezésének. Energetikai szakértők a következő két évtizedre már milliós nagyságrendűre becsülik az európai utakon futó elektromos autók számát.

 


Az elektromos autók meghajtásához a gyártók egyre újabb megoldásokat fejlesztenek ki, az egyik legígéretesebbnek jelenleg a Li-ion akkumulátorok számítanak. A töltés során a töltőegység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését. Ez átlagosan 6-8 órát vesz igénybe. A villamos energiával működő autók nagy előnye, hogy károsanyag-kibocsátásuk gyakorlatilag nulla, nem szennyezik a városok levegőjét.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?