Bencsik: két évtizedes stabilitás jöhet a lakásépítésben

2010. szeptember 24. 13:02

Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium otthonteremtési államtitkára a 17. Budapesti Lakásvásár megnyitója előtt, pénteken, a SYMA Rendezvényközpontban "Az otthonteremtés és az építésgazdaság új programja" címmel rendezett konferencián a következő évek otthonteremtési politikáját vázolta, mely két évtizedre biztosíthat kiszámítható belső piacot az építésgazdaság szereplői számára.

Elsődleges kérdésnek nevezte előadásában Bencsik János államtitkár, hogy a piaci szereplők céljait, a reális igényeket a szakma segítségével összegyűjtsék annak érdekében, hogy az állami szabályozás a makrogazdasági lehetőség mellett tudjon olyan keretet teremteni az építésgazdaság számára, ami hosszú távon, kiszámítható módon tud majd megrendeléseket generálni.

Bencsik János kiemelte, az irány adott, idén a költségvetési hiány nem haladhatja meg a 3,8%-ot, jövőre pedig a 3%-ot, ami azt is jelenti, hogy az összes tervezett intézkedést csak olyan ütemben tudják majd bevezetni, ami ennek az iránynak megfelel.

Az intézkedések között említette az államtitkár, hogy létrehoznak egy alapot, melynek forrásait pályázati rendszerben lehet elérni akár lakásvásárlás, akár felújítás esetén. A támogatásokat elsősorban a gyermekvállaláshoz és az energiatakarékossághoz kötik majd, ugyanakkor az egyedülálló vagy még családban élő fiatalok számára a korábbi Fecskeház program folytatásával, újrahangolásával teremtenek majd lehetőséget, hogy felkészülhessenek az önálló otthonba költözésre és a családalapításra.

Az energiatakarékos felújítási programban a kormányzat akkora támogatási összeget akar biztosítani, mely 100 ezer lakás felújításának előmozdítására elegendő. Ezt a számot később 150 ezerre, illetve 200 ezerre emelik, így viszonylag gyorsan elérhető, hogy a rossz minőségű ingatlanok száma minimálisra csökkenjen. A bérlakásépítéssel összefüggésben már jövőre beindítanak egy mintaprogramot, amit később kiterjesztenek.

A támogatások egyik legfontosabb része, hogy könnyebbé teszik a lakás-takarékpénztárakba való belépés lehetőségét, meghosszabbítják a támogatási időszakot és az utóbbi évek inflációjával korrigálják a támogatás mértékét. A lakás-takarékpénztári törvény módosításai már jövő január 1-től hatályba léphetnek.

Bencsik János kitért a korábban meghirdetett panelprogramokra is, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy 2009-ben a kormány úgy írta ki a pályázatot, hogy nem rendelte hozzá a szükséges forrást, ezért nagyon sok pályázatot utasítottak el vagy el sem bíráltak. Bencsik János elmondta, a korábban beküldött pályázatokat most ismét elővették, a kifizetések pedig megkezdődtek azoknál a korábbi pályázatoknál, ahol a teljesítést igazolták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bencsik János szerint 20-25 év alatt sikerülhet az egész magyar lakásállományt és a közintézményeket megújítani, amit egyébként az EU is előír. "Nem az a kérdés, hogy ez szükséges, hanem az, hogy ezt miből tudjuk megtenni" - mondta az államtitkár. Egy jól megalapozott program, tehát 20-25 évre teremtene stabil belső piacot és öt éven belül 150-200 ezer új munkahelyet, ami nagyban hozzájárulhat a kormány által meghirdetett 1 millió új munkahely létrehozásához.

Források tekintetében a mostani költségvetési helyzet dacára Bencsik János szerint lehet érzékelhető előrelépést tenni, ha rendelkezésre álló forrásokat egységesítik, illetve újraindulhat a szén-dioxid kvóta eladás, miután sikerül visszaállítani az ország erősen megtépázott hírnevét ezen a piacon.

"Bizonytalanság alakult ki az utóbbi nyolc évben az építőiparban és a lakásfejlesztők körében is, ezért van most olyan nagy várakozás, ami párbeszédre ösztönzi a szereplőket" - mondta előadásában Bencsik János, aki megköszönte a szakmai szervezeteknek, hogy javaslataikat megosztották a minisztériummal, akár közvetlenül, akár az új Széchenyi Terv konzultációjának részeként.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm