25 °C Budapest

Több áramszolgáltató is konkrét díjcsökkentést jelentett be

Pénzcentrum
2010. június 2. 09:20

Konkrét csökkentési adatokat jelentetett meg több áramszolgáltató is. Az egyetemes szolgáltatói körbe tartozó, jellemzően lakossági fogyasztói csoport az Elmű-nél átlagosan 2.62%-kal, az Émász-nál 9.71%-kal, míg az E.ON-nál 4.38-4.6%-kal fizet majd kevesebbet július elsejétől egy kilowattóra áramért.

Az egyetemes szolgáltatásban érintett fogyasztók közül így már csak az EDF Démász maradt adós az adatok közlésével, de várhatóan a francia tulajdonú társaság is csökkenti majd egyetemes tarifáit júliustól. A korábban benyújtott árváltoztatási kérelmekről a Magyar Energia Hivatalnak kell döntenie, ezt követően válnak majd hivatalossá a most bejelentett mértékek is.


A jelenlegi szabályozás szerint az egyetemes szolgáltatók éves szinten, kilowattóránként 1.98 Ft kiskereskedelmi árrést alkalmazhatnak, miközben az áram árát befolyásoló tényezők, például a KÁT-os áram miatt nehezen kalkulálhatók. Az elmúlt két évben például az áramszolgáltatók nagyobb árrést realizáltak, mint azt hivatalosan tehették volna, ezért visszafizetési kötelezettségük keletkezett. Ebből tavaly botrány is származott, amikor a kormány úgy döntött, hogy a túlfizetést a krízisalapba, illetve egyes alapítványokba fizessék be az áramszolgáltatók, és ne a fogyasztók - közvetlenül - kapják vissza. Ez idén már másként alakult, kilowattóránként átlagosan 0.6 Ft kerül "jóváírásra" a fogyasztók számláin, ezt tételt is figyelembe veszik majd az árváltoztatási kérelmek elbírálásakor.

A jelenlegi csökkentés főként ebből a kilowattóránkénti 1.98 Ft-os éves árrésnek való megfelelésből adódik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?