17 °C Budapest

Melyik országban a legdrágább az áram? Sosem találnád ki...

2010. május 31. 05:20

Nemrég publikálta az európai országok lakossági áramárainak 2009. második félévi alakulását az Európai Unió statisztikai hivatala. Az összeállításból kiderül, hogy 2008-hoz képest Európában átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek az árak, de egyes országokban (köztük Magyarországon is) jelentős áremelkedés volt tapasztalható.

A lakossági elektromos áramárakban meglehetősen nagyok az eltérések Európában. 100 kilowattóra áram árában átlagosan több mint 17 euró különbség volt 2009 második felében. Ez azt jelenti, hogy kilowattóránként közel 50 forintnak megfelelő helyi valutával drágábban lehet hozzájutni az áramhoz a legdrágább Dániában, mint az ebből a szempontból legolcsóbbnak számító Bulgáriában.

Korábban: Súlyos ezreseket buksz a sárga csekkel! Mi áll a háttérben?

Magyarországon az Eurostat adatok alapján egy kilowattóra áram átlagosan 43,27 forintba került az előző év második felében, amely 11,6%-kal magasabb érték 2008 ugyanezen időszakához viszonyítva. A nemzeti valutákban számolva hazánkban drágult a lakossági áram az ötödik legnagyobb mértékben 2008-ról 2009-re. Az itthoninál nagyobb arányú áremelkedésre csupán Lengyelországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Csehországban volt példa. Az európai országok közül a legnagyobb arányú árcsökkenés pedig Olaszországban, Írországban és Dániában volt megfigyelhető.

A 2009-es adatok alapján a magyarországi lakossági áram ára euróban számolva ugyan az európai középmezőnyben helyezkedett el, azonban más a kép, ha az eurós árakat a vásárlóerővel kiigazítjuk. Európai vásárlóerő-egységen számolva ugyanis hazánkban adták legdrágábban az áramot.  Ez utóbbi mutató azt jelzi, hogy a magyar áram ára a belföldi általános árszinthez viszonyítva magasnak számít. Ez persze nem meglepetés, hiszen az egységes piacon a külkereskedelmi forgalomba kerülő termékek árai erősen konvergálnak, az egyes országok belső árszintjei az úgynevezett non-tradable (hazai gyártású, hazai fogyasztású) termékeknél térnek el jelentősebben.


Az unió statisztikai hivatalának közlése ezek mellett kitért arra is, hogy az egyes európai országokban mekkora mértékű adót tartalmazott az áram fogyasztói ára. E szerint az áram bruttó árának adótartalma az Egyesült Királyságban és Máltán volt a legalacsonyabb, mindössze 4,8 százalék, ami a két országban az áramot terhelő kedvezményes (5%-os) áfát jelenti. Az áramfelhasználás utáni legnagyobb arányú adóterhelés pedig a dán (56,1%), a német (40,8%) valamint a svéd (35,7%) fogyasztókat sújtotta.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?