Melyik országban a legdrágább az áram? Sosem találnád ki...

2010. május 31. 05:20

Nemrég publikálta az európai országok lakossági áramárainak 2009. második félévi alakulását az Európai Unió statisztikai hivatala. Az összeállításból kiderül, hogy 2008-hoz képest Európában átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek az árak, de egyes országokban (köztük Magyarországon is) jelentős áremelkedés volt tapasztalható.

A lakossági elektromos áramárakban meglehetősen nagyok az eltérések Európában. 100 kilowattóra áram árában átlagosan több mint 17 euró különbség volt 2009 második felében. Ez azt jelenti, hogy kilowattóránként közel 50 forintnak megfelelő helyi valutával drágábban lehet hozzájutni az áramhoz a legdrágább Dániában, mint az ebből a szempontból legolcsóbbnak számító Bulgáriában.

Korábban: Súlyos ezreseket buksz a sárga csekkel! Mi áll a háttérben?

Magyarországon az Eurostat adatok alapján egy kilowattóra áram átlagosan 43,27 forintba került az előző év második felében, amely 11,6%-kal magasabb érték 2008 ugyanezen időszakához viszonyítva. A nemzeti valutákban számolva hazánkban drágult a lakossági áram az ötödik legnagyobb mértékben 2008-ról 2009-re. Az itthoninál nagyobb arányú áremelkedésre csupán Lengyelországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Csehországban volt példa. Az európai országok közül a legnagyobb arányú árcsökkenés pedig Olaszországban, Írországban és Dániában volt megfigyelhető.

A 2009-es adatok alapján a magyarországi lakossági áram ára euróban számolva ugyan az európai középmezőnyben helyezkedett el, azonban más a kép, ha az eurós árakat a vásárlóerővel kiigazítjuk. Európai vásárlóerő-egységen számolva ugyanis hazánkban adták legdrágábban az áramot.  Ez utóbbi mutató azt jelzi, hogy a magyar áram ára a belföldi általános árszinthez viszonyítva magasnak számít. Ez persze nem meglepetés, hiszen az egységes piacon a külkereskedelmi forgalomba kerülő termékek árai erősen konvergálnak, az egyes országok belső árszintjei az úgynevezett non-tradable (hazai gyártású, hazai fogyasztású) termékeknél térnek el jelentősebben.


Az unió statisztikai hivatalának közlése ezek mellett kitért arra is, hogy az egyes európai országokban mekkora mértékű adót tartalmazott az áram fogyasztói ára. E szerint az áram bruttó árának adótartalma az Egyesült Királyságban és Máltán volt a legalacsonyabb, mindössze 4,8 százalék, ami a két országban az áramot terhelő kedvezményes (5%-os) áfát jelenti. Az áramfelhasználás utáni legnagyobb arányú adóterhelés pedig a dán (56,1%), a német (40,8%) valamint a svéd (35,7%) fogyasztókat sújtotta.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?