Elmaradhat a gázáremelés

Pénzcentrum
2010. június 8. 09:10

Akár el is maradhat a júliusra várható gázáremelés, amennyiben a tárolóban maradt gáz felhasználását írják elő az egyetemes gázszolgáltatók számára a következő hetekben - írja a Népszabadság.

A napilap értesülései szerint az alacsonyabb fogyasztás miatt közel 2 mrd köbméter gáz maradt meg a téli időszakból a magyarországi kereskedelmi tárolókban, és könnyen lehet, hogy a politikai akarat úgy határoz a közeljövőben, hogy a szolgáltatókat ezen gáz felhasználására kötelezik, aminek hatására akár el is maradhat a júliusban várható gázáremelés.

  
Az ötlet alapvetően kivitelezhető, tekintettel a gazdasági válság gázpiacra gyakorolt hatására, hasonló eszközökhöz nyúlt az előző kabinet is a gázáremelés mértékének visszafogására. A kérdés megint csak az, hogy mi lesz akkor, amikor a tárolókban pihenő gáz esetleg áremelő hatással bír majd a jövőben. Persze a rendeletet meg lehet írni úgy is, hogy csak erre a nyárra legyen érvényes, tarkítva az egyébként is mindig kritizált gázipar-szabályozást annak kiszámíthatatlansága miatt. Egy ilyen lépés továbbá azt is jelentené, hogy októbertől már kevesebb tárolóban rekedt "olcsóbb" gáz maradna, így a következő árazáskor már szűkebb mozgástér maradna az árak kordában tartására, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az emberek ténylegesen fogyasztanak is. A Népszabadság által említett 2 mrd köbméter, illetve annak elhasználása egy ilyen jellegű döntés kapcsán az idei nyáron igen valószínűtlen, hiszen az egyetemes szolgáltatás csak a kisebbik részét teszi ki az ország teljes gázfogyasztásának, ráadásul ebben az időszakban igencsak visszafogott gázfogyasztás mutatkozik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?