Energiafelhasználás: intelligens mérés, intelligens hálózat

2010. április 11. 17:02

Lezárult az RFV Nyrt. szakmai és anyagi támogatásával zajló "Intelligens Hálózat" program első szakasza. Az úttörő kezdeményezés eredményeképp már hazánkban is három településen működnek az energiafogyasztást pontosabban követő "intelligens mérőberendezések". Az eddigi eredmények ismeretében az RFV Nyrt. folytatni kívánja részvételét a programban.

Az RFV Nyrt. fél éve támogatja azt az EU-s fejlesztési kezdeményezést, amelynek célja, hogy Magyarországon is kidolgozzák az energiafogyasztás korszerű technikai mérési módszerét (Smart Metering). A társaság 5 millió forinttal járul hozzá az alternatív energiaforrások szélesebb körű elterjedését is eredményező, nemzetközi és hazai partnereket tömörítő EU-s fejlesztési projekt lebonyolításához. Az "intelligens mérés" bevezetése megteremtheti a tudatos energiafelhasználást segítő tarifarendszer meghonosításának szakmai alapjait is. Első lépésben Veszprém Megye Önkormányzatának három intézményében Külsővaton, Lesencetomajon és Dákán működnek a beszerelt intelligens fogyasztásmérők, s az eddigi eredmények rendkívül bíztatóak.

Az "Intelligens Hálózat" rendszerének kidolgozása és jogi elfogadása egyrészt segítheti majd a verseny további erősítését liberalizált energiapiacunkon, másrészt a fogyasztók a mainál könnyebben ellenőrizhetik a szolgáltatók méréseit és számlázását, illetve pontosabb mérőleolvasási adatokhoz juthatnak. Ezáltal bővülhet a tarifaválaszték, a szolgáltatói ajánlatok jobban összemérhetőek lehetnek, a mérési rendszer átláthatóbb és informatívabb lesz, egyszerűsödhet a szolgáltató-váltás és nem utolsó sorban az energiafogyasztás is tudatosabb lesz.

"Magyarországon a primer energiaigények mintegy 50 %-át teszi ki az épületek energiafelhasználása, nem véletlen, hogy az épületenergia hatékonyság javítása kiemelt jelentőséggel bír mind az EU-s, mind a hazai energiapolitikai célok megvalósításában. Az "intelligens mérés" rendszerének elterjesztése így fontos első lépés a helyes irányba, s emellett teljesen egybevág az RFV stratégiai elképzeléseivel" - véli Makra József, az RFV Nyrt. alelnöke.

A fejlesztés során az "Intelligens Hálózat" energiafogyasztási mérési technológiáját használják majd kísérletképpen Veszprém Megye Önkormányzatának 14 intézményében. Azt kívánják bemutatni, hogy 3 év alatt, tudatosan átalakított technológiával és tudatos fogyasztási szemlélettel mennyi energia és költség takarítható meg. A projekt résztevői szerint az így nyert gyakorlati eredmények vezethetnek majd egy szélesebb körű szemléletváltáshoz.

"Az RFV Nyrt., mint a korszerű energiafelhasználási rendszerek egyik legnagyobb alkalmazója, nagy jövőt lát az "intelligens mérési" rendszerek kifejlesztésében és elterjesztésében. A projekt eredményeiből levont következtetések segíthetik a társaság energiaracionalizálási tevékenységét, s így üzleti lehetőséget jelentenek az RFV számára" - mondja Makra József.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mérőmódszer a fogyasztók és a kkv-k számára is lehetővé tenné, hogy jobban megismervén saját energiafelhasználási szokásaikat, költséghatékonyabban tervezhessék át rendszereiket, illetve tudatosabban korszerűsíthessék fűtési eszközeiket (pl. napenergia célzott felhasználásával vagy a tudatosan az éjjeli órákban működtetett előreprogramozható háztartási gépekkel).

Az EU ugyan minden országban segíti az energiatakarékos, környezettudatos szemlélet elterjesztését, de egyelőre még kevés uniós államban vezettek be költség-hatékony és tudatos energiafelhasználást támogató energia tarifarendszereket. Olaszország jó példával szolgál, itt már a háztartások 80%-ában intelligens mérés működik és Linz városát is teljes mértékben felszerelték már megfelelő mérőeszközökkel.

Az EU-s project magyar nemzeti koordinátora a Csanády & Partnerei Területfejlesztési, Gazdaságfejlesztési és Befektetési Tanácsadó Kft, projektpartnere és társfinanszírozója az RFV Nyrt. A nemzetközi projektben angol, portugál, osztrák, lengyel és magyar szakemberek, szakvállalatok vesznek részt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?