7 °C Budapest

Energiafelhasználás: intelligens mérés, intelligens hálózat

2010. április 11. 17:02

Lezárult az RFV Nyrt. szakmai és anyagi támogatásával zajló "Intelligens Hálózat" program első szakasza. Az úttörő kezdeményezés eredményeképp már hazánkban is három településen működnek az energiafogyasztást pontosabban követő "intelligens mérőberendezések". Az eddigi eredmények ismeretében az RFV Nyrt. folytatni kívánja részvételét a programban.

Az RFV Nyrt. fél éve támogatja azt az EU-s fejlesztési kezdeményezést, amelynek célja, hogy Magyarországon is kidolgozzák az energiafogyasztás korszerű technikai mérési módszerét (Smart Metering). A társaság 5 millió forinttal járul hozzá az alternatív energiaforrások szélesebb körű elterjedését is eredményező, nemzetközi és hazai partnereket tömörítő EU-s fejlesztési projekt lebonyolításához. Az "intelligens mérés" bevezetése megteremtheti a tudatos energiafelhasználást segítő tarifarendszer meghonosításának szakmai alapjait is. Első lépésben Veszprém Megye Önkormányzatának három intézményében Külsővaton, Lesencetomajon és Dákán működnek a beszerelt intelligens fogyasztásmérők, s az eddigi eredmények rendkívül bíztatóak.

Az "Intelligens Hálózat" rendszerének kidolgozása és jogi elfogadása egyrészt segítheti majd a verseny további erősítését liberalizált energiapiacunkon, másrészt a fogyasztók a mainál könnyebben ellenőrizhetik a szolgáltatók méréseit és számlázását, illetve pontosabb mérőleolvasási adatokhoz juthatnak. Ezáltal bővülhet a tarifaválaszték, a szolgáltatói ajánlatok jobban összemérhetőek lehetnek, a mérési rendszer átláthatóbb és informatívabb lesz, egyszerűsödhet a szolgáltató-váltás és nem utolsó sorban az energiafogyasztás is tudatosabb lesz.

"Magyarországon a primer energiaigények mintegy 50 %-át teszi ki az épületek energiafelhasználása, nem véletlen, hogy az épületenergia hatékonyság javítása kiemelt jelentőséggel bír mind az EU-s, mind a hazai energiapolitikai célok megvalósításában. Az "intelligens mérés" rendszerének elterjesztése így fontos első lépés a helyes irányba, s emellett teljesen egybevág az RFV stratégiai elképzeléseivel" - véli Makra József, az RFV Nyrt. alelnöke.

A fejlesztés során az "Intelligens Hálózat" energiafogyasztási mérési technológiáját használják majd kísérletképpen Veszprém Megye Önkormányzatának 14 intézményében. Azt kívánják bemutatni, hogy 3 év alatt, tudatosan átalakított technológiával és tudatos fogyasztási szemlélettel mennyi energia és költség takarítható meg. A projekt résztevői szerint az így nyert gyakorlati eredmények vezethetnek majd egy szélesebb körű szemléletváltáshoz.

"Az RFV Nyrt., mint a korszerű energiafelhasználási rendszerek egyik legnagyobb alkalmazója, nagy jövőt lát az "intelligens mérési" rendszerek kifejlesztésében és elterjesztésében. A projekt eredményeiből levont következtetések segíthetik a társaság energiaracionalizálási tevékenységét, s így üzleti lehetőséget jelentenek az RFV számára" - mondja Makra József.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mérőmódszer a fogyasztók és a kkv-k számára is lehetővé tenné, hogy jobban megismervén saját energiafelhasználási szokásaikat, költséghatékonyabban tervezhessék át rendszereiket, illetve tudatosabban korszerűsíthessék fűtési eszközeiket (pl. napenergia célzott felhasználásával vagy a tudatosan az éjjeli órákban működtetett előreprogramozható háztartási gépekkel).

Az EU ugyan minden országban segíti az energiatakarékos, környezettudatos szemlélet elterjesztését, de egyelőre még kevés uniós államban vezettek be költség-hatékony és tudatos energiafelhasználást támogató energia tarifarendszereket. Olaszország jó példával szolgál, itt már a háztartások 80%-ában intelligens mérés működik és Linz városát is teljes mértékben felszerelték már megfelelő mérőeszközökkel.

Az EU-s project magyar nemzeti koordinátora a Csanády & Partnerei Területfejlesztési, Gazdaságfejlesztési és Befektetési Tanácsadó Kft, projektpartnere és társfinanszírozója az RFV Nyrt. A nemzetközi projektben angol, portugál, osztrák, lengyel és magyar szakemberek, szakvállalatok vesznek részt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm