Ezermilliárd forint környezetvédelmi fejlesztésekre

2010. február 18. 18:02

Több mint 1000 milliárd forint uniós pénz jut környezetvédelmi fejlesztésekre -Brüsszel jóváhagyta a tizedik környezetvédelmi nagyprojektet: a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs elemét.

"Magyarország az elsők között áll az uniós környezetvédelmi nagyprojektek benyújtását és elfogadását tekintve a tagállamok között. A kormány 17 nagyprojekt támogatásáról döntött, majd kiküldte Brüsszelbe jóváhagyásra, ebből már tíz pályázat megkapta a jóváhagyást. Ezek a nagyprojektek összesen több mint 251 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást jelentenek. A legújabb, 2010. január 27-én jóváhagyott brüsszeli projekt a 8,6 milliárd forint összköltségű Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme."- mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a KvVM Fejlesztési Igazgatóság idei konferenciájának sajtótájékoztatóján.

Magyarország dobogós helyen áll a környezetvédelmi projektek területén az Európai Unió tagállamai között. A Környezet és Energia Operatív Program több, mint 1000 milliárd forint támogatási összegű környezetvédelmi beruházást generál, mellyel nagymértékben javítja az ország környezeti állapotát és számos új munkahelyet is teremt. A legújabb, 2010. január 27-én jóváhagyott brüsszeli nagyprojekt a 8,6 milliárd forint összköltségű Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme. A projekt során 90 önkormányzati hulladéklerakó rekultivációja kezdődött meg, és várhatóan 2011 végére fejeződik be. A 17 környezetvédelmi nagyprojekt több mint 251 milliárd forint értékű beruházást jelent.

A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme során 90 önkormányzati hulladéklerakó rekultivációja kezdődött meg. A lerakók közül 25-öt felszámolnak, a felszedett hulladékot szétválogatják, a szelektálást követően a fémeket értékesítik, a veszélyes hulladékot megfelelő ártalmatlanító helyre szállítják, a komposztálódott és az inert hulladék a helyszínen marad. A további 65 lerakót rekultiválják, azaz záróréteggel látják el és lefedik azokat, megakadályozva a szennyezőanyagok esővíz általi bemosódását. Ezzel a beruházással több mint 160 ezer ember környezete válik tisztábbá, élhetőbbé. A várhatóan 2011 végén befejeződő munkálatok során közel 1 millió m2 területet tisztítanak meg a környezetet károsító hulladéktól. A projektnek köszönhetően az egykori hulladéklerakók körül lakó - esetleg szociálisan is hátrányos - rétegek társadalmi helyzete javul, hiszen ingatlanjaik értéke növekszik. A hulladéklerakók bezárásával párhuzamosan valósul meg az a másik, 18,5 milliárd forint összköltségű nagyprojekt, melyet már korábban kiküldött a kormány Brüsszelbe. A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program ezen részeként komplex regionális hulladékgyűjtési rendszert alakítanak ki, szelektív gyűjtés és ártalmatlanítás valósul meg.

A Környezet és Energia Operatív Program környezetvédelmi téren 2007 és 2013 között 1050 milliárd forinttal gazdálkodhat. A KEOP 2007-es meghirdetése óta 1430 pályázat érkezett szennyvízkezelés, vízminőség javítás, kármentesítés, természetvédelem, árvízvédelem, fenntartható fogyasztás és e-környezetvédelem témában. A beérkezett pályázatok közül eddig 705 nyert támogatást, közülük 368 pályázat úgynevezett előkészítési támogatást nyert el, amely alapján megkezdhette a végleges projekt dokumentáció kidolgozását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 240 milliárd forint összértékű uniós támogatással közel 100 hulladékgazdálkodási, szennyvízfejlesztési, ivóvízminőség-javító, természetvédelmi és árvízvédelmi projekt valósult meg országszerte. 2002 óta közel 700 ezerrel nőtt a szennyvízcsatorna-hálózatba bekötött lakások száma, és 10 ezer kilométer új főgyűjtőcsatorna épült. 81 településen több mint 260 ezer lakó ivóvizének minősége javult. 2013-ig összesen hat tározó épül meg a Tiszán, ezek 60 centiméterrel csökkenthetik a víz szintjét a folyó teljes hazai hosszán.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?