14 °C Budapest

Ezermilliárd forint környezetvédelmi fejlesztésekre

2010. február 18. 18:02

Több mint 1000 milliárd forint uniós pénz jut környezetvédelmi fejlesztésekre -Brüsszel jóváhagyta a tizedik környezetvédelmi nagyprojektet: a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs elemét.

"Magyarország az elsők között áll az uniós környezetvédelmi nagyprojektek benyújtását és elfogadását tekintve a tagállamok között. A kormány 17 nagyprojekt támogatásáról döntött, majd kiküldte Brüsszelbe jóváhagyásra, ebből már tíz pályázat megkapta a jóváhagyást. Ezek a nagyprojektek összesen több mint 251 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást jelentenek. A legújabb, 2010. január 27-én jóváhagyott brüsszeli projekt a 8,6 milliárd forint összköltségű Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme."- mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a KvVM Fejlesztési Igazgatóság idei konferenciájának sajtótájékoztatóján.

Magyarország dobogós helyen áll a környezetvédelmi projektek területén az Európai Unió tagállamai között. A Környezet és Energia Operatív Program több, mint 1000 milliárd forint támogatási összegű környezetvédelmi beruházást generál, mellyel nagymértékben javítja az ország környezeti állapotát és számos új munkahelyet is teremt. A legújabb, 2010. január 27-én jóváhagyott brüsszeli nagyprojekt a 8,6 milliárd forint összköltségű Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme. A projekt során 90 önkormányzati hulladéklerakó rekultivációja kezdődött meg, és várhatóan 2011 végére fejeződik be. A 17 környezetvédelmi nagyprojekt több mint 251 milliárd forint értékű beruházást jelent.

A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme során 90 önkormányzati hulladéklerakó rekultivációja kezdődött meg. A lerakók közül 25-öt felszámolnak, a felszedett hulladékot szétválogatják, a szelektálást követően a fémeket értékesítik, a veszélyes hulladékot megfelelő ártalmatlanító helyre szállítják, a komposztálódott és az inert hulladék a helyszínen marad. A további 65 lerakót rekultiválják, azaz záróréteggel látják el és lefedik azokat, megakadályozva a szennyezőanyagok esővíz általi bemosódását. Ezzel a beruházással több mint 160 ezer ember környezete válik tisztábbá, élhetőbbé. A várhatóan 2011 végén befejeződő munkálatok során közel 1 millió m2 területet tisztítanak meg a környezetet károsító hulladéktól. A projektnek köszönhetően az egykori hulladéklerakók körül lakó - esetleg szociálisan is hátrányos - rétegek társadalmi helyzete javul, hiszen ingatlanjaik értéke növekszik. A hulladéklerakók bezárásával párhuzamosan valósul meg az a másik, 18,5 milliárd forint összköltségű nagyprojekt, melyet már korábban kiküldött a kormány Brüsszelbe. A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program ezen részeként komplex regionális hulladékgyűjtési rendszert alakítanak ki, szelektív gyűjtés és ártalmatlanítás valósul meg.

A Környezet és Energia Operatív Program környezetvédelmi téren 2007 és 2013 között 1050 milliárd forinttal gazdálkodhat. A KEOP 2007-es meghirdetése óta 1430 pályázat érkezett szennyvízkezelés, vízminőség javítás, kármentesítés, természetvédelem, árvízvédelem, fenntartható fogyasztás és e-környezetvédelem témában. A beérkezett pályázatok közül eddig 705 nyert támogatást, közülük 368 pályázat úgynevezett előkészítési támogatást nyert el, amely alapján megkezdhette a végleges projekt dokumentáció kidolgozását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 240 milliárd forint összértékű uniós támogatással közel 100 hulladékgazdálkodási, szennyvízfejlesztési, ivóvízminőség-javító, természetvédelmi és árvízvédelmi projekt valósult meg országszerte. 2002 óta közel 700 ezerrel nőtt a szennyvízcsatorna-hálózatba bekötött lakások száma, és 10 ezer kilométer új főgyűjtőcsatorna épült. 81 településen több mint 260 ezer lakó ivóvizének minősége javult. 2013-ig összesen hat tározó épül meg a Tiszán, ezek 60 centiméterrel csökkenthetik a víz szintjét a folyó teljes hazai hosszán.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?