Kinek lehet még keresnivalója az építőiparban? A válasz megérkezett

2009. július 17. 09:02

Az építőipari termelés volumene 2009 májusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 10,1%-kal csökkent 2008 májusához viszonyítva. Az év első öt hónapjában a termelés 6,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál; szezonálisan kiigazítva májusban 3,3%-kal maradt el az előző havitól.

Az építőipari termelés trendje a világgazdasági válsághoz kötődően az elmúlt hónapokban lassú csökkenést mutat. 2009 májusában a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 10,1%-os mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeken végzetteké viszont - út-, vasút-, és közműépítéseknek köszönhetően - 7,9%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,6%-kal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 3,5%-kal bővült a 2008. január-májusihoz képest. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 8,6%-kal elmaradt az áprilisitól; az egyéb építményeké 1,1%-kal emelkedett.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 0,6%-kal csökkent 2008 májusához mérten; az egyéb építmények építése ágazaté - ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába - viszont jelentősen, 41,8%-kal nőtt. Az ebben az ágazatban működő vállalkozásoknak továbbra is lehet keresnivalójuk.

Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott: májusban 35,1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari termelés volumenindexe (2005-ös bázissal) A grafikon nagyítható

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 26,4%-kal haladta meg a 2008. májusit. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,6%-kal, az egyéb építményeké 40,3%-kal nőtt, köszönhetően több, út-, vasútfejlesztésre, közműépítésére aláírt szerződésnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2009 májusában kötött szerződések volumene 16,3%-kal nagyobb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 10,1%-kal kisebb, egyéb építményekre 56,9%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Az emelkedés a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére és vasút-korszerűsítésre kötött nagy értékű szerződések eredménye.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem