22 °C Budapest

Kinek lehet még keresnivalója az építőiparban? A válasz megérkezett

2009. július 17. 09:02

Az építőipari termelés volumene 2009 májusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 10,1%-kal csökkent 2008 májusához viszonyítva. Az év első öt hónapjában a termelés 6,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál; szezonálisan kiigazítva májusban 3,3%-kal maradt el az előző havitól.

Az építőipari termelés trendje a világgazdasági válsághoz kötődően az elmúlt hónapokban lassú csökkenést mutat. 2009 májusában a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 10,1%-os mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeken végzetteké viszont - út-, vasút-, és közműépítéseknek köszönhetően - 7,9%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,6%-kal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 3,5%-kal bővült a 2008. január-májusihoz képest. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 8,6%-kal elmaradt az áprilisitól; az egyéb építményeké 1,1%-kal emelkedett.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 0,6%-kal csökkent 2008 májusához mérten; az egyéb építmények építése ágazaté - ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába - viszont jelentősen, 41,8%-kal nőtt. Az ebben az ágazatban működő vállalkozásoknak továbbra is lehet keresnivalójuk.

Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott: májusban 35,1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari termelés volumenindexe (2005-ös bázissal) A grafikon nagyítható

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 26,4%-kal haladta meg a 2008. májusit. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,6%-kal, az egyéb építményeké 40,3%-kal nőtt, köszönhetően több, út-, vasútfejlesztésre, közműépítésére aláírt szerződésnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2009 májusában kötött szerződések volumene 16,3%-kal nagyobb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 10,1%-kal kisebb, egyéb építményekre 56,9%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Az emelkedés a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére és vasút-korszerűsítésre kötött nagy értékű szerződések eredménye.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm