3 °C Budapest

Kinek lehet még keresnivalója az építőiparban? A válasz megérkezett

2009. július 17. 09:02

Az építőipari termelés volumene 2009 májusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 10,1%-kal csökkent 2008 májusához viszonyítva. Az év első öt hónapjában a termelés 6,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál; szezonálisan kiigazítva májusban 3,3%-kal maradt el az előző havitól.

Az építőipari termelés trendje a világgazdasági válsághoz kötődően az elmúlt hónapokban lassú csökkenést mutat. 2009 májusában a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 10,1%-os mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeken végzetteké viszont - út-, vasút-, és közműépítéseknek köszönhetően - 7,9%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,6%-kal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 3,5%-kal bővült a 2008. január-májusihoz képest. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 8,6%-kal elmaradt az áprilisitól; az egyéb építményeké 1,1%-kal emelkedett.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 0,6%-kal csökkent 2008 májusához mérten; az egyéb építmények építése ágazaté - ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába - viszont jelentősen, 41,8%-kal nőtt. Az ebben az ágazatban működő vállalkozásoknak továbbra is lehet keresnivalójuk.

Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott: májusban 35,1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari termelés volumenindexe (2005-ös bázissal) A grafikon nagyítható

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 26,4%-kal haladta meg a 2008. májusit. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,6%-kal, az egyéb építményeké 40,3%-kal nőtt, köszönhetően több, út-, vasútfejlesztésre, közműépítésére aláírt szerződésnek.

A 2009 májusában kötött szerződések volumene 16,3%-kal nagyobb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 10,1%-kal kisebb, egyéb építményekre 56,9%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Az emelkedés a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére és vasút-korszerűsítésre kötött nagy értékű szerződések eredménye.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?