17 °C Budapest

A biztosítások felmondása helyett inkább racionalizálnak a cégek

2009. július 15. 10:47

Az instabil gazdasági környezet csak lassítani tudta, de meg nem állította a vállalkozói biztosítási szerződések számának korábban igen dinamikus növekedését. A CLB Független Biztosítási Alkusz szerint a válság ellenére főként a szakmai felelősségbiztosítások területén tapasztalható növekedés mind a szerződések száma, a szerződők köre, mind pedig a fedezeti összegek tekintetében. Az alkuszi segítség ebben a piaci helyzetben különösen fontos hozzájárulást jelenhet a biztosítási költségek leszorításában.

Felmondás helyett racionalizálás

Az instabil gazdasági környezet miatt számos vállalkozás került ingatag pénzügyi helyzetbe, a nehézségek ellenére azonban továbbra sem jellemző a vállalkozói biztosítások tömeges felmondása. "Általánosságban megállapítható, hogy a vállalkozói kör a biztonságot továbbra is elsődleges szempontnak tekinti. - vonja le a következtetést Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezető igazgatója. - Mind a két fő csoport: a vagyon- és felelősségbiztosítások területén csak minimális mértékben tapasztaljuk a biztosítási szerződések felmondását."

Az átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő cégek első lépésként jellemzően a késve fizetést választják. Ebben az esetben azt kell szem előtt tartani, hogy a biztosító a biztosítást 30 napig tartja fenn. Ez az úgynevezett "respiro" időszak, amelynek során a biztosító díjfizetés nélkül is kockázatot vállal. Az időtartam lejártával ugyanakkor a szerződést minden további intézkedés nélkül törli. Mérlegelve a biztosítás nélküli működés kockázatait, a vállalatok általában 30 napon belül rendezik díjaikat.

Hosszú távú megoldást ugyanakkor a biztosítási szerződések racionalizálása hozhat. Ennek során a vállalatok független biztosítási alkuszcégek segítségét veszik igénybe, amelyek
- a különböző, jórészt egyedileg kidolgozott biztosítási díjak versenyeztetése révén átlagosan egyharmadnyi díjcsökkenést is képesek elérni, miközben
- feltárják azokat a káreseményeket is, amelyekre - a bekövetkezés alacsony valószínűsége vagy a lehetséges veszteség alacsony mértéke miatt - nem feltétlenül kell biztosítást kötni. Ezzel további, akár kétszámjegyű díjcsökkenés is elérhető.

Szorosabb uniós kapcsolatok - szélesedő fedezeti kör

Miközben a vagyonbiztosítások számát a hitelből beszerzett eszközökre kötelezően megkötött biztosítások növelik számottevően, a szakmai felelősségbiztosítások területén a szerződésszámot, illetve a szerződök körének folyamatos növekedését jelentős részben az uniós kapcsolatok szorosabbra fűzése, illetve a különböző pályázatokon való részvétel generálja. Számottevően nő a biztosítások fedezeti összege, amely azonban még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól.

Míg a KKV szektorban itthon a szakmai felelősségbiztosítás fedezete a tapasztalatok szerint mindössze átlagosan 5 millió forint, addig Európában ez az összeg elérheti akár az 1 millió eurót is. Azok a vállalatok, amelyek már kapcsolatban állnak, vagy kapcsolatba kívánnak kerülni európai uniós cégekkel, felelősségbiztosítási díjaikat kénytelenek az uniós mértékhez igazítani.

Akár 30-35 százalékos megtakarítás a versenyeztetés eredménye

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A vagyon- és felelősségbiztosítások jellemzője, hogy az egyediség miatt a díjak igen széles tartományban mozognak, gyakori a 2-3-szoros, vagy még jelentősebb eltérés. - mutat rá a CLB vezető szakembere. - A hatékony biztosítási portfolió kialakításához független alkuszi segítségre van szükség: a függetlenségre az elérhető ajánlatok megversenyeztetése érdekében, míg az alkuszokra széleskörű piaci információik, tapasztalataik miatt van szükség."

Fentiek alátámasztására szolgál egy építőipari vállalkozás példája. A példában szereplő konstrukciók a leggyakrabban igényelt vállalati biztosítások közül kerülnek ki, és egymással összehasonlítható szolgáltatásokat tartalmaznak. A táblázatban az elérhető legolcsóbb és legdrágább, egymással összehasonlítható szolgáltatásokat nyújtó konstrukciók díjai szerepelnek, nyolc biztosító ajánlatai alapján. A példából adódó legfontosabb következtetés, hogy jól megválasztott biztosítási ajánlatokkal vagyon- és felelősség biztosítások területén egy kisvállalkozás is éves szinten többszázezer forintot meg tud takarítani. Szem előtt kell tartani, hogy az adott biztosítás kiválasztása során a díj csak az egyik szempont, azt jelentősen befolyásolhatják a kapcsolódó feltételek eltérései is, amelyekre a figyelmet szintén a tapasztalt független szakértő tudja felhívni.

A táblázatban szereplő módozatok természetesen korántsem fedik le az adott szituációkhoz javasolható biztosítások körét.
- Gépjárművel rendelkező vállalkozások nem nélkülözhetik például a casco-biztosításokat sem (több jármű esetében mind ezt, mind a kötelező biztosítást célszerű jelentős kedvezményeket biztosító flottabiztosítás keretében megkötni).
- A körbetartozások jelenlegi szintje mellett - főként az építőiparban - javasolt a behajthatatlan kintlévőségek fedezésére áruhitel-biztosítást is kötni.
- Ha a munkatársak gyakran utaznak üzleti úton külföldre, a munkáltatói felelősségbiztosítás mellett ma már éves utasbiztosítási bérlet kiváltására is lehetőség van.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?