13 °C Budapest

A biztosítások felmondása helyett inkább racionalizálnak a cégek

2009. július 15. 10:47

Az instabil gazdasági környezet csak lassítani tudta, de meg nem állította a vállalkozói biztosítási szerződések számának korábban igen dinamikus növekedését. A CLB Független Biztosítási Alkusz szerint a válság ellenére főként a szakmai felelősségbiztosítások területén tapasztalható növekedés mind a szerződések száma, a szerződők köre, mind pedig a fedezeti összegek tekintetében. Az alkuszi segítség ebben a piaci helyzetben különösen fontos hozzájárulást jelenhet a biztosítási költségek leszorításában.

Felmondás helyett racionalizálás

Az instabil gazdasági környezet miatt számos vállalkozás került ingatag pénzügyi helyzetbe, a nehézségek ellenére azonban továbbra sem jellemző a vállalkozói biztosítások tömeges felmondása. "Általánosságban megállapítható, hogy a vállalkozói kör a biztonságot továbbra is elsődleges szempontnak tekinti. - vonja le a következtetést Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezető igazgatója. - Mind a két fő csoport: a vagyon- és felelősségbiztosítások területén csak minimális mértékben tapasztaljuk a biztosítási szerződések felmondását."

Az átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő cégek első lépésként jellemzően a késve fizetést választják. Ebben az esetben azt kell szem előtt tartani, hogy a biztosító a biztosítást 30 napig tartja fenn. Ez az úgynevezett "respiro" időszak, amelynek során a biztosító díjfizetés nélkül is kockázatot vállal. Az időtartam lejártával ugyanakkor a szerződést minden további intézkedés nélkül törli. Mérlegelve a biztosítás nélküli működés kockázatait, a vállalatok általában 30 napon belül rendezik díjaikat.

Hosszú távú megoldást ugyanakkor a biztosítási szerződések racionalizálása hozhat. Ennek során a vállalatok független biztosítási alkuszcégek segítségét veszik igénybe, amelyek
- a különböző, jórészt egyedileg kidolgozott biztosítási díjak versenyeztetése révén átlagosan egyharmadnyi díjcsökkenést is képesek elérni, miközben
- feltárják azokat a káreseményeket is, amelyekre - a bekövetkezés alacsony valószínűsége vagy a lehetséges veszteség alacsony mértéke miatt - nem feltétlenül kell biztosítást kötni. Ezzel további, akár kétszámjegyű díjcsökkenés is elérhető.

Szorosabb uniós kapcsolatok - szélesedő fedezeti kör

Miközben a vagyonbiztosítások számát a hitelből beszerzett eszközökre kötelezően megkötött biztosítások növelik számottevően, a szakmai felelősségbiztosítások területén a szerződésszámot, illetve a szerződök körének folyamatos növekedését jelentős részben az uniós kapcsolatok szorosabbra fűzése, illetve a különböző pályázatokon való részvétel generálja. Számottevően nő a biztosítások fedezeti összege, amely azonban még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól.

Míg a KKV szektorban itthon a szakmai felelősségbiztosítás fedezete a tapasztalatok szerint mindössze átlagosan 5 millió forint, addig Európában ez az összeg elérheti akár az 1 millió eurót is. Azok a vállalatok, amelyek már kapcsolatban állnak, vagy kapcsolatba kívánnak kerülni európai uniós cégekkel, felelősségbiztosítási díjaikat kénytelenek az uniós mértékhez igazítani.

Akár 30-35 százalékos megtakarítás a versenyeztetés eredménye

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A vagyon- és felelősségbiztosítások jellemzője, hogy az egyediség miatt a díjak igen széles tartományban mozognak, gyakori a 2-3-szoros, vagy még jelentősebb eltérés. - mutat rá a CLB vezető szakembere. - A hatékony biztosítási portfolió kialakításához független alkuszi segítségre van szükség: a függetlenségre az elérhető ajánlatok megversenyeztetése érdekében, míg az alkuszokra széleskörű piaci információik, tapasztalataik miatt van szükség."

Fentiek alátámasztására szolgál egy építőipari vállalkozás példája. A példában szereplő konstrukciók a leggyakrabban igényelt vállalati biztosítások közül kerülnek ki, és egymással összehasonlítható szolgáltatásokat tartalmaznak. A táblázatban az elérhető legolcsóbb és legdrágább, egymással összehasonlítható szolgáltatásokat nyújtó konstrukciók díjai szerepelnek, nyolc biztosító ajánlatai alapján. A példából adódó legfontosabb következtetés, hogy jól megválasztott biztosítási ajánlatokkal vagyon- és felelősség biztosítások területén egy kisvállalkozás is éves szinten többszázezer forintot meg tud takarítani. Szem előtt kell tartani, hogy az adott biztosítás kiválasztása során a díj csak az egyik szempont, azt jelentősen befolyásolhatják a kapcsolódó feltételek eltérései is, amelyekre a figyelmet szintén a tapasztalt független szakértő tudja felhívni.

A táblázatban szereplő módozatok természetesen korántsem fedik le az adott szituációkhoz javasolható biztosítások körét.
- Gépjárművel rendelkező vállalkozások nem nélkülözhetik például a casco-biztosításokat sem (több jármű esetében mind ezt, mind a kötelező biztosítást célszerű jelentős kedvezményeket biztosító flottabiztosítás keretében megkötni).
- A körbetartozások jelenlegi szintje mellett - főként az építőiparban - javasolt a behajthatatlan kintlévőségek fedezésére áruhitel-biztosítást is kötni.
- Ha a munkatársak gyakran utaznak üzleti úton külföldre, a munkáltatói felelősségbiztosítás mellett ma már éves utasbiztosítási bérlet kiváltására is lehetőség van.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem