13 °C Budapest

A biztosítások felmondása helyett inkább racionalizálnak a cégek

2009. július 15. 10:47

Az instabil gazdasági környezet csak lassítani tudta, de meg nem állította a vállalkozói biztosítási szerződések számának korábban igen dinamikus növekedését. A CLB Független Biztosítási Alkusz szerint a válság ellenére főként a szakmai felelősségbiztosítások területén tapasztalható növekedés mind a szerződések száma, a szerződők köre, mind pedig a fedezeti összegek tekintetében. Az alkuszi segítség ebben a piaci helyzetben különösen fontos hozzájárulást jelenhet a biztosítási költségek leszorításában.

Felmondás helyett racionalizálás

Az instabil gazdasági környezet miatt számos vállalkozás került ingatag pénzügyi helyzetbe, a nehézségek ellenére azonban továbbra sem jellemző a vállalkozói biztosítások tömeges felmondása. "Általánosságban megállapítható, hogy a vállalkozói kör a biztonságot továbbra is elsődleges szempontnak tekinti. - vonja le a következtetést Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezető igazgatója. - Mind a két fő csoport: a vagyon- és felelősségbiztosítások területén csak minimális mértékben tapasztaljuk a biztosítási szerződések felmondását."

Az átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő cégek első lépésként jellemzően a késve fizetést választják. Ebben az esetben azt kell szem előtt tartani, hogy a biztosító a biztosítást 30 napig tartja fenn. Ez az úgynevezett "respiro" időszak, amelynek során a biztosító díjfizetés nélkül is kockázatot vállal. Az időtartam lejártával ugyanakkor a szerződést minden további intézkedés nélkül törli. Mérlegelve a biztosítás nélküli működés kockázatait, a vállalatok általában 30 napon belül rendezik díjaikat.

Hosszú távú megoldást ugyanakkor a biztosítási szerződések racionalizálása hozhat. Ennek során a vállalatok független biztosítási alkuszcégek segítségét veszik igénybe, amelyek
- a különböző, jórészt egyedileg kidolgozott biztosítási díjak versenyeztetése révén átlagosan egyharmadnyi díjcsökkenést is képesek elérni, miközben
- feltárják azokat a káreseményeket is, amelyekre - a bekövetkezés alacsony valószínűsége vagy a lehetséges veszteség alacsony mértéke miatt - nem feltétlenül kell biztosítást kötni. Ezzel további, akár kétszámjegyű díjcsökkenés is elérhető.

Szorosabb uniós kapcsolatok - szélesedő fedezeti kör

Miközben a vagyonbiztosítások számát a hitelből beszerzett eszközökre kötelezően megkötött biztosítások növelik számottevően, a szakmai felelősségbiztosítások területén a szerződésszámot, illetve a szerződök körének folyamatos növekedését jelentős részben az uniós kapcsolatok szorosabbra fűzése, illetve a különböző pályázatokon való részvétel generálja. Számottevően nő a biztosítások fedezeti összege, amely azonban még mindig jelentősen elmarad az európai átlagtól.

Míg a KKV szektorban itthon a szakmai felelősségbiztosítás fedezete a tapasztalatok szerint mindössze átlagosan 5 millió forint, addig Európában ez az összeg elérheti akár az 1 millió eurót is. Azok a vállalatok, amelyek már kapcsolatban állnak, vagy kapcsolatba kívánnak kerülni európai uniós cégekkel, felelősségbiztosítási díjaikat kénytelenek az uniós mértékhez igazítani.

Akár 30-35 százalékos megtakarítás a versenyeztetés eredménye

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A vagyon- és felelősségbiztosítások jellemzője, hogy az egyediség miatt a díjak igen széles tartományban mozognak, gyakori a 2-3-szoros, vagy még jelentősebb eltérés. - mutat rá a CLB vezető szakembere. - A hatékony biztosítási portfolió kialakításához független alkuszi segítségre van szükség: a függetlenségre az elérhető ajánlatok megversenyeztetése érdekében, míg az alkuszokra széleskörű piaci információik, tapasztalataik miatt van szükség."

Fentiek alátámasztására szolgál egy építőipari vállalkozás példája. A példában szereplő konstrukciók a leggyakrabban igényelt vállalati biztosítások közül kerülnek ki, és egymással összehasonlítható szolgáltatásokat tartalmaznak. A táblázatban az elérhető legolcsóbb és legdrágább, egymással összehasonlítható szolgáltatásokat nyújtó konstrukciók díjai szerepelnek, nyolc biztosító ajánlatai alapján. A példából adódó legfontosabb következtetés, hogy jól megválasztott biztosítási ajánlatokkal vagyon- és felelősség biztosítások területén egy kisvállalkozás is éves szinten többszázezer forintot meg tud takarítani. Szem előtt kell tartani, hogy az adott biztosítás kiválasztása során a díj csak az egyik szempont, azt jelentősen befolyásolhatják a kapcsolódó feltételek eltérései is, amelyekre a figyelmet szintén a tapasztalt független szakértő tudja felhívni.

A táblázatban szereplő módozatok természetesen korántsem fedik le az adott szituációkhoz javasolható biztosítások körét.
- Gépjárművel rendelkező vállalkozások nem nélkülözhetik például a casco-biztosításokat sem (több jármű esetében mind ezt, mind a kötelező biztosítást célszerű jelentős kedvezményeket biztosító flottabiztosítás keretében megkötni).
- A körbetartozások jelenlegi szintje mellett - főként az építőiparban - javasolt a behajthatatlan kintlévőségek fedezésére áruhitel-biztosítást is kötni.
- Ha a munkatársak gyakran utaznak üzleti úton külföldre, a munkáltatói felelősségbiztosítás mellett ma már éves utasbiztosítási bérlet kiváltására is lehetőség van.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 29. 07:55
Ha jelzáloghitelt veszel fel, a bankod valószínűleg feltételül szabja, hogy lakásbiztosítást köss az...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
MEDIA1  |  2024. február 28. 21:25
A magyar állami tévé jobbnak látta, ha a nézői inkább nem értesülnek róla, hogy Orbán Viktor magyar...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem