1 °C Budapest

Magyar befektetők kezében marad a csodaanyag

2009. március 16. 12:30

Március második hetében ünnepélyes közgyűlés keretében lépett ismét nyilvánosság elé Veres Klára feltaláló, és a VEKLA-5 Zrt. által képviselt Habiten alapanyag, amelyből már az év második felében széles körben gyártásra kerülhetnek a magas- és mélyépítésre egyaránt alkalmas termékek. Az eseményre több mint 250 pályázóval folytatott előzetes tárgyalás után hívták meg annak a közel 50 vállalatnak illetve önkormányzatnak a vezetőit, akik tervezik VEKLA-gyártóüzemek indítását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A VEKLA szabadalom a Habiten kristályrács szerkezetű, terhelhető építő- és egyben szigetelőanyagra épül, amely passzív, energiahatékony és a klímaváltozáshoz alkalmazkodik. A szabadalom része ugyanakkor egy homogén építési technológia is, valamint az erre alapozott épületszerkezetek.

Veres Klára feltaláló úgy tájékoztatott, hogy a Pest megyei Kartalon - ahol a cég székhelye és irodaháza is épül - már üzemel egy évi 4400 m3 kapacitású minta- és kutatóüzem. Itt kerül fejlesztésre az az induló termékpaletta, amely 2009 második felétől gördülhet le majd a nagyüzemi gyártósorokról. "Ez a minta- és kutatóüzem szolgálja majd ki építőanyaggal azokat a referenciaprojekteket is (pl.: családi házak építését), amelyek tavasszal indulnak el, többek között az ország keleti felében" - hívta fel a figyelmet Bilinszky Ferenc vezérigazgató. Hozzátette, már most több mint két évre elegendő megrendelés érkezett VEKLA építőanyagra - többek között konferenciaszálloda, ipari és kereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok, média- és közéleti személyiségek családi ingatlanjainak, sőt egy 2,5 milliárd értékű kastélyrekonstrukciós projekt kapcsán is -, melyet azoknak a gyáraknak fognak kiközvetíteni, amelyek az adott régióban vagy megyében létesülnek. 


A VEKLA-5 Zrt. regionális viszonylatban - megyénként akár egy-egy termékcsoportra lebontva is - kész hozzájárulni ahhoz, hogy hazai beruházók, köztük kis- és középvállalkozások is önálló gyártókapacitást hozhassanak létre, szakszerűen alkalmazzák a know-how-t, és fejleszthessék saját piacukat. A VEKLA-üzemekhez tervezett gyártósorok ugyancsak Magyarországon készülnek, és teljes gyártástechnológia az ISO minőségbiztosítási rendszer szabványainak fog megfelelni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található üzemben két napon belül készen állnak a VEKLA-gépsorok gyártására, és szintén ők lesznek felelősek a gépsorok beüzemelésért, karbantartásáért, valamint a betanításért, képzésért. 


A március 9-i eseményen bemutatott projekttervekben Veres Klára külön felhívta a figyelmet a "Fészekrakó" és a "Panelrekonstrukciós" programokra, hiszen az anyag minőségében és az építési technológiában rejlő lehetőségei miatt 30%-kal csökkenthetők a beruházási és fenntartási költségek a VEKLA-val.

A termék a müncheni BAU - az építőipar vezető szakmai világvására - után járt Lyonban, illetve a napokban Romániában, Aradon, majd ezt követően a budapesti Construmán is bemutatkozik. A nemzetközi visszajelzések is alátámasztják, hogy nincs jelenleg más homogén építési technológia, amely a klímaváltozás kihívásaira ennyire hatékony választ képes adni. A termék hőtároló-hőcsillapító képessége miatt a vályog 21. századi megfelelőjének is tartják a VEKLA-t, amely speciális víztaszító képessége miatt kiküszöbölte "elődje" hátrányos tulajdonságát, úgyhogy akár árvízveszélyes területeken is bátran alkalmazható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyártóüzemek létesítéséről, illetve az építőanyag exportjáról külföldi viszonylatban is folynak tárgyalások. Németország után Lengyelország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Kína, Líbia, Dubai is "feliratkozott" a listára - erősítette meg Bilinszky Ferenc, a VEKLA-5 Zrt. vezérigazgatója.

 

Forrás: OGH

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59