16 °C Budapest

Magyar befektetők kezében marad a csodaanyag

2009. március 16. 12:30

Március második hetében ünnepélyes közgyűlés keretében lépett ismét nyilvánosság elé Veres Klára feltaláló, és a VEKLA-5 Zrt. által képviselt Habiten alapanyag, amelyből már az év második felében széles körben gyártásra kerülhetnek a magas- és mélyépítésre egyaránt alkalmas termékek. Az eseményre több mint 250 pályázóval folytatott előzetes tárgyalás után hívták meg annak a közel 50 vállalatnak illetve önkormányzatnak a vezetőit, akik tervezik VEKLA-gyártóüzemek indítását.

A VEKLA szabadalom a Habiten kristályrács szerkezetű, terhelhető építő- és egyben szigetelőanyagra épül, amely passzív, energiahatékony és a klímaváltozáshoz alkalmazkodik. A szabadalom része ugyanakkor egy homogén építési technológia is, valamint az erre alapozott épületszerkezetek.

Veres Klára feltaláló úgy tájékoztatott, hogy a Pest megyei Kartalon - ahol a cég székhelye és irodaháza is épül - már üzemel egy évi 4400 m3 kapacitású minta- és kutatóüzem. Itt kerül fejlesztésre az az induló termékpaletta, amely 2009 második felétől gördülhet le majd a nagyüzemi gyártósorokról. "Ez a minta- és kutatóüzem szolgálja majd ki építőanyaggal azokat a referenciaprojekteket is (pl.: családi házak építését), amelyek tavasszal indulnak el, többek között az ország keleti felében" - hívta fel a figyelmet Bilinszky Ferenc vezérigazgató. Hozzátette, már most több mint két évre elegendő megrendelés érkezett VEKLA építőanyagra - többek között konferenciaszálloda, ipari és kereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok, média- és közéleti személyiségek családi ingatlanjainak, sőt egy 2,5 milliárd értékű kastélyrekonstrukciós projekt kapcsán is -, melyet azoknak a gyáraknak fognak kiközvetíteni, amelyek az adott régióban vagy megyében létesülnek. 


A VEKLA-5 Zrt. regionális viszonylatban - megyénként akár egy-egy termékcsoportra lebontva is - kész hozzájárulni ahhoz, hogy hazai beruházók, köztük kis- és középvállalkozások is önálló gyártókapacitást hozhassanak létre, szakszerűen alkalmazzák a know-how-t, és fejleszthessék saját piacukat. A VEKLA-üzemekhez tervezett gyártósorok ugyancsak Magyarországon készülnek, és teljes gyártástechnológia az ISO minőségbiztosítási rendszer szabványainak fog megfelelni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található üzemben két napon belül készen állnak a VEKLA-gépsorok gyártására, és szintén ők lesznek felelősek a gépsorok beüzemelésért, karbantartásáért, valamint a betanításért, képzésért. 


A március 9-i eseményen bemutatott projekttervekben Veres Klára külön felhívta a figyelmet a "Fészekrakó" és a "Panelrekonstrukciós" programokra, hiszen az anyag minőségében és az építési technológiában rejlő lehetőségei miatt 30%-kal csökkenthetők a beruházási és fenntartási költségek a VEKLA-val.

A termék a müncheni BAU - az építőipar vezető szakmai világvására - után járt Lyonban, illetve a napokban Romániában, Aradon, majd ezt követően a budapesti Construmán is bemutatkozik. A nemzetközi visszajelzések is alátámasztják, hogy nincs jelenleg más homogén építési technológia, amely a klímaváltozás kihívásaira ennyire hatékony választ képes adni. A termék hőtároló-hőcsillapító képessége miatt a vályog 21. századi megfelelőjének is tartják a VEKLA-t, amely speciális víztaszító képessége miatt kiküszöbölte "elődje" hátrányos tulajdonságát, úgyhogy akár árvízveszélyes területeken is bátran alkalmazható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyártóüzemek létesítéséről, illetve az építőanyag exportjáról külföldi viszonylatban is folynak tárgyalások. Németország után Lengyelország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Kína, Líbia, Dubai is "feliratkozott" a listára - erősítette meg Bilinszky Ferenc, a VEKLA-5 Zrt. vezérigazgatója.

 

Forrás: OGH

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem