5 °C Budapest

Magyar befektetők kezében marad a csodaanyag

2009. március 16. 12:30

Március második hetében ünnepélyes közgyűlés keretében lépett ismét nyilvánosság elé Veres Klára feltaláló, és a VEKLA-5 Zrt. által képviselt Habiten alapanyag, amelyből már az év második felében széles körben gyártásra kerülhetnek a magas- és mélyépítésre egyaránt alkalmas termékek. Az eseményre több mint 250 pályázóval folytatott előzetes tárgyalás után hívták meg annak a közel 50 vállalatnak illetve önkormányzatnak a vezetőit, akik tervezik VEKLA-gyártóüzemek indítását.

A VEKLA szabadalom a Habiten kristályrács szerkezetű, terhelhető építő- és egyben szigetelőanyagra épül, amely passzív, energiahatékony és a klímaváltozáshoz alkalmazkodik. A szabadalom része ugyanakkor egy homogén építési technológia is, valamint az erre alapozott épületszerkezetek.

Veres Klára feltaláló úgy tájékoztatott, hogy a Pest megyei Kartalon - ahol a cég székhelye és irodaháza is épül - már üzemel egy évi 4400 m3 kapacitású minta- és kutatóüzem. Itt kerül fejlesztésre az az induló termékpaletta, amely 2009 második felétől gördülhet le majd a nagyüzemi gyártósorokról. "Ez a minta- és kutatóüzem szolgálja majd ki építőanyaggal azokat a referenciaprojekteket is (pl.: családi házak építését), amelyek tavasszal indulnak el, többek között az ország keleti felében" - hívta fel a figyelmet Bilinszky Ferenc vezérigazgató. Hozzátette, már most több mint két évre elegendő megrendelés érkezett VEKLA építőanyagra - többek között konferenciaszálloda, ipari és kereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok, média- és közéleti személyiségek családi ingatlanjainak, sőt egy 2,5 milliárd értékű kastélyrekonstrukciós projekt kapcsán is -, melyet azoknak a gyáraknak fognak kiközvetíteni, amelyek az adott régióban vagy megyében létesülnek. 


A VEKLA-5 Zrt. regionális viszonylatban - megyénként akár egy-egy termékcsoportra lebontva is - kész hozzájárulni ahhoz, hogy hazai beruházók, köztük kis- és középvállalkozások is önálló gyártókapacitást hozhassanak létre, szakszerűen alkalmazzák a know-how-t, és fejleszthessék saját piacukat. A VEKLA-üzemekhez tervezett gyártósorok ugyancsak Magyarországon készülnek, és teljes gyártástechnológia az ISO minőségbiztosítási rendszer szabványainak fog megfelelni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található üzemben két napon belül készen állnak a VEKLA-gépsorok gyártására, és szintén ők lesznek felelősek a gépsorok beüzemelésért, karbantartásáért, valamint a betanításért, képzésért. 


A március 9-i eseményen bemutatott projekttervekben Veres Klára külön felhívta a figyelmet a "Fészekrakó" és a "Panelrekonstrukciós" programokra, hiszen az anyag minőségében és az építési technológiában rejlő lehetőségei miatt 30%-kal csökkenthetők a beruházási és fenntartási költségek a VEKLA-val.

A termék a müncheni BAU - az építőipar vezető szakmai világvására - után járt Lyonban, illetve a napokban Romániában, Aradon, majd ezt követően a budapesti Construmán is bemutatkozik. A nemzetközi visszajelzések is alátámasztják, hogy nincs jelenleg más homogén építési technológia, amely a klímaváltozás kihívásaira ennyire hatékony választ képes adni. A termék hőtároló-hőcsillapító képessége miatt a vályog 21. századi megfelelőjének is tartják a VEKLA-t, amely speciális víztaszító képessége miatt kiküszöbölte "elődje" hátrányos tulajdonságát, úgyhogy akár árvízveszélyes területeken is bátran alkalmazható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyártóüzemek létesítéséről, illetve az építőanyag exportjáról külföldi viszonylatban is folynak tárgyalások. Németország után Lengyelország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Kína, Líbia, Dubai is "feliratkozott" a listára - erősítette meg Bilinszky Ferenc, a VEKLA-5 Zrt. vezérigazgatója.

 

Forrás: OGH

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?