26 °C Budapest

Csökkentse 90 százalékkal a villanyszámláját!

2009. március 16. 10:15

Jamaikában megtalálták a tökéletes energiaspórolás módját: kombinálták a házi szélerőműveket a napelemekkel, és tizedére csökkentették az áramszámlát!  

Nem meglepő, hogy egyre többen használják az új megoldást, hiszen a szigetországban bőven jut a napfényből, ugyanakkor a lapátok forgatásához elegendő légmozgás is megvan.

Egy átlagos, kétszintes családi háznál a kettős rendszer elég energiát ad ahhoz, hogy működtessék vele a mosógépet, a mikrosütőt, a hűtőszekrényt, a ventillátorokat, a számítógépet, és három televíziókészüléket is.

Amíg korábban egy havi villanyszámla 20 ezer forintnyi jamaikai dollárt is kitett, az új módszerekkel ennek akár a 85-90 százaléka is megspórolható. A legnagyobb tételt általában a trópusi éghajlat miatt szinte nélkülözhetetlen klímaberendezések és ventillátorok jelentik, de az új technológiákkal ezeken sem kell majd takarékoskodniuk a helyieknek.

A tetőre szerelhető szélturbina és a napelemek együttes árai -beszereléssel együtt- 350 ezer és 650 ezer jamaikai dollár (900 ezer és 1,6 millió forint) között mozognak, és néhány éven belül biztosan behozzák az árukat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?