13 °C Budapest

A költözés ára - jobb, ha előre gondolkodsz!

Pénzcentrum
2008. szeptember 10. 05:40

"A költözésnél nincs rosszabb!" - hallhatjuk sokszor azok szájából, akik már túlestek ezen legalább egyszer életükben. Előfordul, hogy eltűnik egy-két holmi, vagy összetörik a nagymamától örökölt drága porcelán, de még ha meg is ússzuk ezek nélkül, akkor is rengeteg időt, fáradságot és pénzt vesz igénybe, mire az egyik lakásból a másikba átcipekedünk. A folyamat alapos megtervezésével, és a megfelelő költöztető cég kiválasztásával azonban sok fejfájástól megszabadíthatjuk magunkat!

Bár a lakásváltásnak megvannak az izgalmas pillanatai is, hiszen újra belakhatunk egy kis zugot, saját ízlésünknek megfelelően berendezhetjük, végre rászánjuk magunkat, hogy kidobjuk azokat a kacatokat, amikre évek óta csak annyit mondunk: "jó lesz még valamire", és még számos előnye van a költözésnek, és az ezzel járó összepakolásnak, de tény, hogy legtöbbünknek nem ezek jutnak elsőre eszébe.

Először is ott a kérdés, hogy honnan szerezzünk annyi, és olyan minőségű dobozt, amiben holmijaink átvészelik azt a sok hercehurcát, amivel a költözés jár. A legtöbben, költség hatékony módon ezt úgy intézik el, hogy körbejárják a környék összes élelmiszerboltját, és egyéb üzletét, a hipermarketek szeméttárolóit, és összegyűjtik a feleslegessé vált kartondobozokat. Azonban nem biztos, hogy ezzel a módszerrel elegendő csomagolóanyaghoz jutunk.

Ilyenkor jöhet szóba a vásárlás, hiszen léteznek már kifejezetten költözésre "kifejlesztett" dobozok, külön méretűek, erősségűek, elválasztó rekeszesek és anélküliek, könyvek, CD-k, edények, háztartási kisgépek vagy épp szobanövények számára kialakítottak...A választék szinte végtelen. Érdemes persze jól átgondolni, hogy miből mennyire van szükség, hiszen ezek is pénzbe kerülnek, másrészt el is kell őket valahol tárolni, vagy szállítani, ha már feleslegessé váltak. Valamivel olcsóbb megoldást jelent, ha a csomagolóanyagokat a költöztetőtől, vagy egyéb cégtől béreljük, ráadásul ekkor nem kell a tárolással sem foglalkoznunk.

Aki nem bízik saját ügyességében, vagy kevés az ideje, és nem szeretne csomagolással bajlódni, átengedheti a feladatot a költöztető cégnek is, hiszen a legtöbb vállalkozó már ezt is magára vállalja, persze nem ingyen. Ilyenkor néhány rakodó szakszerűen, a szükséges anyagok biztosításával elrámolja a holmikat, a csomagok sorszámot kapnak, és így kerülnek fel a teherautóra, így tehát egy leltár segítségével ellenőrizni tudjuk, hogy a másik lakásba minden megérkezett-e.

Ha mindent elpakoltunk a könyvektől a hűtőszekrényig, jöhet a költöztető brigád. Kevesebb csomaggal és kisebb távolságra költözők persze ezt megoldhatják maguk is, barátok segítségét kérve, de ilyenkor ritkán sikerül egy nap alatt kivitelezni a folyamatot, hiszen ők nem üzleti alapon gondolkodnak, nem érdekük tehát a pontosság.

Az anyagi megterhelést persze inkább ez utóbbi folyamat jelenti, hiszen a kiszállási díjtól kezdve, a rakodók óradíján át, a szállításkor felszámított kilométer-díjig rengeteg tétellel kell számolnunk, igaz akadnak olyan szolgáltatók, akik ezeket egy összegként tüntetik fel. A választás tehát nem könnyű, érdemes minél többnél érdeklődni, és ismerősöket is megkérdezni, kinek mi a tapasztalata.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az árak ráadásul eltérő szolgáltatást tartalmaznak, van ahol a feltüntetett díjba a rakodás, az emeletekről való fel- és lecipelés is beleértendő, máshol ezért külön fizetni kell, szintén kérdés az is, hogy a szállítók milyen károkért vállalnak felelősséget (ha egyáltalán...), csak a szállítás ideje alatt keletkezettekre, vagy a költözés teljes idejére. Erről mindenképp érdeklődjünk, mielőtt nekilátunk a folyamatnak.

Persze a végső árat úgyis az határozza meg, és erre kíváncsiak a költöztetők is, mikor árajánlatot kérünk tőlük, hogy hány csomagunk van, mekkorák, milyen nehezek, van-e köztük különös odafigyelést igénylő (zongora, páncélszekrény), hányadik emeletről költözködünk, milyen távolságra, stb.

Viszonylag sok költöztető cég rendelkezik már honlappal is, azonban csak töredékük tünteti fel a tarifáit. Szemezgettünk néhányat ezek közül, bár hozzá kell tenni, hogy legtöbbjük az árlista végén feltünteti a "megegyezés", illetve a helyszíni szemle utáni fix árban történő megállapodás lehetőségét is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20