13 °C Budapest

Mennyire elégedettek a lakóparkokban élők?

Pénzcentrum
2008. július 11. 12:44

Az újépítésű lakásokban élők többségének világos elképzelése van arról, hogy szíve szerint mit változtatna meg a lakóparkjában, mindent összevetve a mérleg azonban mégis pozitív, az újépítésűek kedvező finanszírozása, a gondozott közös terek és a lakóparkok energiatakarékossága miatt - derül ki az Elephant Holding Zrt. frissen végzett kutatásából.

A felmérésből kiderül, hogy az újépítésű tulajdonosok nagy többsége (70 %) átlagosan 3-5 éve költözött jelenlegi lakásába, melynek elkészültére átlagosan 7,5 hónapot vártak. A válaszadók 30%-a első önálló otthonát rendezte be a lakóparkban, az összes megkérdezett 45%-a panellakásból, 30%-uk tégla építésű társasházból, 25% családi házból jött.

Hogy miért költöztek? Az egyedi okok mellett sokszor játszott fontos szerepet az, hogy lakásbérlet helyett inkább saját lakás törlesztése mellett döntöttek (38%), de hasonlóan jelentős motivációt jelentett a panellakások minőségi cseréje, a gazdaságos fenntarthatóság, a környezetváltás (pl.: belvárosból zöldövezetbe), illetve a családi állapot változása (családalapítás, gyermekek születése stb.).

A válaszadók fele biztos abban, hogy az elkövetkező 5-10 évben is itt szeretne lakni, mihamarabbi költözésen csak 20% gondolkodik, 100-ból 55 gondolja úgy, hogy a lakás értéke nőni fog ez idő alatt, de aki rövidebb időre tervez, az is számol évente minimum 5%-os árnövekedéssel.

Hogy milyen változásokat látnának szívesen a lakóparkban élők? Az Elephant Holding kutatása szerint az első helyen a nagy lakólétszám áll és a közös ügyek emiatt sokszor nehézkes intézése. A válaszadók egy része azt nehezményezte, hogy új otthona messzebb esik a belvárostól. Mindent összevetve a lakók tízes listán 7-est adtak az újépítésűeknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Habár időnként hallani negatív véleményeket, a lakóparkok továbbra is igen népszerűek" - mondta Csikós Balázs, az Elephant Holding Zrt. igazgatója. Ezt megerősíti az is, hogy az Elephant Holding Zrt. kérdéseire válaszolók egynegyedét legalább egy, a közvetlen környezetében élő személy követi a költözésben.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem