15 °C Budapest

Mennyire elégedettek a lakóparkokban élők?

Pénzcentrum
2008. július 11. 12:44

Az újépítésű lakásokban élők többségének világos elképzelése van arról, hogy szíve szerint mit változtatna meg a lakóparkjában, mindent összevetve a mérleg azonban mégis pozitív, az újépítésűek kedvező finanszírozása, a gondozott közös terek és a lakóparkok energiatakarékossága miatt - derül ki az Elephant Holding Zrt. frissen végzett kutatásából.

A felmérésből kiderül, hogy az újépítésű tulajdonosok nagy többsége (70 %) átlagosan 3-5 éve költözött jelenlegi lakásába, melynek elkészültére átlagosan 7,5 hónapot vártak. A válaszadók 30%-a első önálló otthonát rendezte be a lakóparkban, az összes megkérdezett 45%-a panellakásból, 30%-uk tégla építésű társasházból, 25% családi házból jött.

Hogy miért költöztek? Az egyedi okok mellett sokszor játszott fontos szerepet az, hogy lakásbérlet helyett inkább saját lakás törlesztése mellett döntöttek (38%), de hasonlóan jelentős motivációt jelentett a panellakások minőségi cseréje, a gazdaságos fenntarthatóság, a környezetváltás (pl.: belvárosból zöldövezetbe), illetve a családi állapot változása (családalapítás, gyermekek születése stb.).

A válaszadók fele biztos abban, hogy az elkövetkező 5-10 évben is itt szeretne lakni, mihamarabbi költözésen csak 20% gondolkodik, 100-ból 55 gondolja úgy, hogy a lakás értéke nőni fog ez idő alatt, de aki rövidebb időre tervez, az is számol évente minimum 5%-os árnövekedéssel.

Hogy milyen változásokat látnának szívesen a lakóparkban élők? Az Elephant Holding kutatása szerint az első helyen a nagy lakólétszám áll és a közös ügyek emiatt sokszor nehézkes intézése. A válaszadók egy része azt nehezményezte, hogy új otthona messzebb esik a belvárostól. Mindent összevetve a lakók tízes listán 7-est adtak az újépítésűeknek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"Habár időnként hallani negatív véleményeket, a lakóparkok továbbra is igen népszerűek" - mondta Csikós Balázs, az Elephant Holding Zrt. igazgatója. Ezt megerősíti az is, hogy az Elephant Holding Zrt. kérdéseire válaszolók egynegyedét legalább egy, a közvetlen környezetében élő személy követi a költözésben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?