Mennyire elégedettek a lakóparkokban élők?

Pénzcentrum
2008. július 11. 12:44

Az újépítésű lakásokban élők többségének világos elképzelése van arról, hogy szíve szerint mit változtatna meg a lakóparkjában, mindent összevetve a mérleg azonban mégis pozitív, az újépítésűek kedvező finanszírozása, a gondozott közös terek és a lakóparkok energiatakarékossága miatt - derül ki az Elephant Holding Zrt. frissen végzett kutatásából.

A felmérésből kiderül, hogy az újépítésű tulajdonosok nagy többsége (70 %) átlagosan 3-5 éve költözött jelenlegi lakásába, melynek elkészültére átlagosan 7,5 hónapot vártak. A válaszadók 30%-a első önálló otthonát rendezte be a lakóparkban, az összes megkérdezett 45%-a panellakásból, 30%-uk tégla építésű társasházból, 25% családi házból jött.

Hogy miért költöztek? Az egyedi okok mellett sokszor játszott fontos szerepet az, hogy lakásbérlet helyett inkább saját lakás törlesztése mellett döntöttek (38%), de hasonlóan jelentős motivációt jelentett a panellakások minőségi cseréje, a gazdaságos fenntarthatóság, a környezetváltás (pl.: belvárosból zöldövezetbe), illetve a családi állapot változása (családalapítás, gyermekek születése stb.).

A válaszadók fele biztos abban, hogy az elkövetkező 5-10 évben is itt szeretne lakni, mihamarabbi költözésen csak 20% gondolkodik, 100-ból 55 gondolja úgy, hogy a lakás értéke nőni fog ez idő alatt, de aki rövidebb időre tervez, az is számol évente minimum 5%-os árnövekedéssel.

Hogy milyen változásokat látnának szívesen a lakóparkban élők? Az Elephant Holding kutatása szerint az első helyen a nagy lakólétszám áll és a közös ügyek emiatt sokszor nehézkes intézése. A válaszadók egy része azt nehezményezte, hogy új otthona messzebb esik a belvárostól. Mindent összevetve a lakók tízes listán 7-est adtak az újépítésűeknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Habár időnként hallani negatív véleményeket, a lakóparkok továbbra is igen népszerűek" - mondta Csikós Balázs, az Elephant Holding Zrt. igazgatója. Ezt megerősíti az is, hogy az Elephant Holding Zrt. kérdéseire válaszolók egynegyedét legalább egy, a közvetlen környezetében élő személy követi a költözésben.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?