8 °C Budapest

Elindult az albérlet-vadászat: roham az egyetemvárosokban!

Pénzcentrum
2008. augusztus 5. 11:00

A felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak július végi kihirdetése hagyományosan startpisztolyként szolgál a felvételt nyert diákok albérlet-keresési rohamához. Az Otthon Centrum körbenézett, milyen kínálattal találkozhatnak a kiadó lakást keresők az egyetemi városokban.

Debrecenben a kereslet típus-független. Lakásválasztásnál az ár, és az egyetem közelsége a meghatározó, illetve egyre fontosabb szempont az egyedi fűtés. Jelenleg egyaránt mutatkozik kereslet a kisebb, gázfűtéses téglalakásokra, valamint a többszobás panelekre is. Ez utóbbi olcsóbb, és több együtt költöző diák esetében - ami egyre jellemzőbb - a drágább távfűtés is megoszlik. A városban egy tégla garzonlakás havi bérleti díja 35 ezer Ft körül alakul (a panelé kicsivel kevesebb), míg kétszobásnál 50-60 ezer forinttal kell kalkulálni, háromszobás panelnél pedig 70 ezer Ft is lehet a reális bérleti díj. Az egyetem közelsége a bérleti díjban nem, legfeljebb a könnyebb kiadhatóságban mutatkozik meg. Emellett a bútorozottság és a lakás állapota fontos tényező.

Szegeden már júliusban elkezdik a lakáskeresést azok, akik bérlet helyett vennének. Nem csak itt, hanem országszerte terjed az a megoldás, hogy az első évben albérletbe költözik a diák, a második évtől azonban - amikor már biztos, hogy még évekig a tanintézményben marad - szülői segítséggel lakást vesznek. Ezt a hátralévő években szívesen osztják meg diáktársaikkal, így csökkentve a havi fenntartási költségeket, és többnyire fedezve a hiteltörlesztés költségét is. Az alföldi egyetemi városban sok külföldi is tanul, akik ugyancsak inkább lakást vesznek. Az olcsóbb panellakások kedveltek (bár távol vannak az egyetemtől), hiszen a lakótelepeken jó a tömegközlekedés, és általában az infrastrukturális ellátottság. Egyetemhez közeli téglalakás 50-120 ezer Ft/hó között bérelhető, míg távolabb 30-80 ezer Ft-ra csökken a díj. Egy panelszoba pedig akár már 12 ezer forint plusz rezsitől megkapható; ez a kategória aztán egészen 90 ezer forintig elmehet egy nagyméretű lakótelepi lakás esetében.

Győrött is egyre gyakoribb a lakásvásárlás, bérlés helyett. Többnyire az egyetemhez közeli, téglaépítésű garzonokat keresik. Bár ez drágább városrésznek számít, az itt megvásárolt ingatlan jó befektetés marad hosszútávon. Bérletre távolabbi, olcsóbb, 35-50 m2 közötti (garzontól kétszobásig) lakások a keresettek, akár tégla, akár panel épületben. A főbérlős ingatlan, az országos helyzetnek megfelelően, itt is csak végső esetben merül fel lehetőségként. Egyetemhez közeli téglalakásnál ezer Ft/m2/hó díjjal lehet kalkulálni (rezsi nélkül), míg a másik végletet az egyetemtől távolabbi panelek jelentik, kb. 20%-kal olcsóbban. Sopronban ennél nagyobb bérleti díj különbség a jellemző. Itt a kis tégla garzonok fajlagos ára átlagosan ezer forintnál több, a kevésbé keresett paneleké viszont 700 forintról indul.

Veszprémben és Kecskeméten is jellemzőbb, hogy több diák bérel együtt lakást. Az alföldi városban 50-70 m2 közötti ingatlanokat keresnek, míg Veszprémben a kisebb, másfél-kétszobás lakás a favorit. A bérleti díjak Veszprémben magasabbak: egyetemhez közeli téglalakás tipikusan 40-60 ezer Ft/hó, míg távolabbi panel garzon már 20 ezertől bérelhető.

Pécsett az Egyetemváros, Uránváros és Belváros a legkeresettebb városrészek az egyetemisták körében. A fő szempont a tanintézet közelsége. A 40-60 m2, másfél-, két és fél szoba a keresett intervallum. Az albérleti árak általában nem függnek a lakástípustól (tégla vagy panel). 30 ezer forintról indul egy garzonlakás bérleti díja, ami 2-3 szobás, külföldiek körében is kedvelt belvárosi téglalakás esetében, 70 ezer forintig is elmehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Körültekintően kössünk albérleti szerződést!

Bár az albérleti piac nálunk tipikusan mindkét fél kölcsönös kockázatvállalásával működik, mindenképpen javasolt a szerződéses keretet választani. A bérleti szerződés időtartama határozott, vagy határozatlan idejű is lehet, a felmondási idő pedig általában 30 nap. Mivel a határozott időtartam biztonságosabb, kiszámíthatóbb a főbérlőnek, így akár alacsonyabb bérleti díjat is ki lehet így alkudni. Beköltözéskor a bérbeadó általában 1-2 havi díjnak megfelelő kauciót kér. Az albérlőnek érdemes a rezsiről a korábbi számlák alapján előzetesen tájékozódnia, illetve a közüzemi órák állását a szerződésben mindenképpen célszerű rögzíteni.

Bútorozott albérletnél érdemes teljes listát kérni a felszerelésről, ingóságokról. Ez természetesen a bérbeadó érdekében a bútorok állapotának feljegyzésével is kiegészülhet. A szerződésben mindenképpen tisztázni kell, hogy az ingatlan közüzemi költségei milyen módon kerülnek kiegyenlítésre, és hogy ezt a bérbeadó hogyan tudja ellenőrizni. Fontos lehet, hogy a telefon, internet, stb. szerződéseket az albérlő saját nevére tudja megkötni. A szerződés tartalma persze szabadon meghatározható, igény szerint ki lehet benne térni például akár a háziállat-tartás feltételeire is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm