Hol jó lakást venni? A világ legmenőbb ingatlanpiacai

Pénzcentrum
2008. július 11. 10:06

A nemzetközi sajtó hétről-hétre a globális ingatlanpiac visszaeséséről számol be, aminek hatására egyre többen választanak más befektetési lehetőségek közül. Az ingatlanpiacban kételkedőknek a Forbes magazin megnyugtatásul összeállította a külföldi befektetők által leginkább kedvelt nagyvárosok listáját.

A lista élén New York található, az amerikai nagyváros hasonló problémákkal küzd a tengerentúlon, mint Európában London. A gazdasági teljesítmény csökkenése lassuló lakáspiaccal párosulva az értékesítési adatok csökkenéséhez vezet. A statisztikákat ugyan megszépíti a Central Parkban található nagy értékű ingatlanok értékesítése, de összességében a piac ellaposodott. A bérleti díjak 2-4 %-ot csökkentek, ennek ellenére a befektetők hosszú távon gondolkodnak.

London továbbra is az egyik legvonzóbb ingatlanpiaccal rendelkező város. Az ingatlanpiacon belül az lakás és az iroda szektor is gyengén teljesített. A földhivatali és banki adatok alapján mind az eladások, mind a hitelfelvétel területén visszaesés volt az elmúlt egy évben. A GDP 0,4 %-os csökkenése az első negyedévben ás az infláció emelkedése kellemetlenül érinti a befektetőket.

A harmadik helyen található az amerikai főváros, Washington. A lakáspiacra túlkínálat a potenciális vásárlókra alacsony hitelfelvételi kedv a jellemző. A külváros a befektetők számára most kedvező árakat kínál, a belvárosban pedig a kereskedelmi ingatlanok mindig tartják az értéküket. A politikai és üzleti világhoz kapcsolódó ingatlanoknak köszönhetően ezt az övezetet tartják az ország legértékesebb kerületének.

Az európai városok közül Párizs a negyedik, München pedig a nyolcadik a listán. Szakértők szerint a külföldi befektetők továbbra is pumpálják a pénzt a francia fővárosba. Leginkább az irodapiac fejlődik, a belvárosi üzleti övezetben kimagaslóak a bérleti megtérülési mutatók. Münchenben is az irodapiac teljesít jobban, érezhető a nemzetközi befektetők jelenléte a piacon, a lízing és bérleti díjak meglehetősen magasak. Az elmúlt három évben megnégyszereződött a külföldi befektetések értéke a városban.


Ázsiából Tokió és Szingapúr mellett két kínai város képviselteti magát a tízes listán, Sanghaj az ötödik helyen végzett, a sort pedig Hong Kong zárja. A tokiói befektetéseknek kedvez a japán gazdaság kimagasló teljesítménye és az egy százalék alatti infláció, Szingapúrban pedig a másfélszeresére nőttek az értékesítési adatok az elmúlt néhány hónapban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A kínai városok közül Sanghaj lakás- és irodapiaca folyamatosan fejlődik, de az árszint még messze nem éri el a Hong Kong-ban mért adatokat. A város tovább növekszik és fejlődik a számos külföldi befektető érkezésének köszönhetően. Hong Kong Ázsia pénzügyi központja, az irodabérlet nyolcszor a lakásárak háromszor magasabbak, mint Sanghajban, de a várost már az utolsó négyzetcentiméterig beépítették.


A listán - a kilencedik helyen - szerepel még az ausztráliai Sydney, ahol nem túl gyorsan, de folyamatosan emelkednek az ingatlanárak. A kiegyenlített bérleti piac mellett stabil a kereskedelmi- és az irodaszektor is.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM