30 °C Budapest

Hol jó lakást venni? A világ legmenőbb ingatlanpiacai

Pénzcentrum
2008. július 11. 10:06

A nemzetközi sajtó hétről-hétre a globális ingatlanpiac visszaeséséről számol be, aminek hatására egyre többen választanak más befektetési lehetőségek közül. Az ingatlanpiacban kételkedőknek a Forbes magazin megnyugtatásul összeállította a külföldi befektetők által leginkább kedvelt nagyvárosok listáját.

A lista élén New York található, az amerikai nagyváros hasonló problémákkal küzd a tengerentúlon, mint Európában London. A gazdasági teljesítmény csökkenése lassuló lakáspiaccal párosulva az értékesítési adatok csökkenéséhez vezet. A statisztikákat ugyan megszépíti a Central Parkban található nagy értékű ingatlanok értékesítése, de összességében a piac ellaposodott. A bérleti díjak 2-4 %-ot csökkentek, ennek ellenére a befektetők hosszú távon gondolkodnak.

London továbbra is az egyik legvonzóbb ingatlanpiaccal rendelkező város. Az ingatlanpiacon belül az lakás és az iroda szektor is gyengén teljesített. A földhivatali és banki adatok alapján mind az eladások, mind a hitelfelvétel területén visszaesés volt az elmúlt egy évben. A GDP 0,4 %-os csökkenése az első negyedévben ás az infláció emelkedése kellemetlenül érinti a befektetőket.

A harmadik helyen található az amerikai főváros, Washington. A lakáspiacra túlkínálat a potenciális vásárlókra alacsony hitelfelvételi kedv a jellemző. A külváros a befektetők számára most kedvező árakat kínál, a belvárosban pedig a kereskedelmi ingatlanok mindig tartják az értéküket. A politikai és üzleti világhoz kapcsolódó ingatlanoknak köszönhetően ezt az övezetet tartják az ország legértékesebb kerületének.

Az európai városok közül Párizs a negyedik, München pedig a nyolcadik a listán. Szakértők szerint a külföldi befektetők továbbra is pumpálják a pénzt a francia fővárosba. Leginkább az irodapiac fejlődik, a belvárosi üzleti övezetben kimagaslóak a bérleti megtérülési mutatók. Münchenben is az irodapiac teljesít jobban, érezhető a nemzetközi befektetők jelenléte a piacon, a lízing és bérleti díjak meglehetősen magasak. Az elmúlt három évben megnégyszereződött a külföldi befektetések értéke a városban.


Ázsiából Tokió és Szingapúr mellett két kínai város képviselteti magát a tízes listán, Sanghaj az ötödik helyen végzett, a sort pedig Hong Kong zárja. A tokiói befektetéseknek kedvez a japán gazdaság kimagasló teljesítménye és az egy százalék alatti infláció, Szingapúrban pedig a másfélszeresére nőttek az értékesítési adatok az elmúlt néhány hónapban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A kínai városok közül Sanghaj lakás- és irodapiaca folyamatosan fejlődik, de az árszint még messze nem éri el a Hong Kong-ban mért adatokat. A város tovább növekszik és fejlődik a számos külföldi befektető érkezésének köszönhetően. Hong Kong Ázsia pénzügyi központja, az irodabérlet nyolcszor a lakásárak háromszor magasabbak, mint Sanghajban, de a várost már az utolsó négyzetcentiméterig beépítették.


A listán - a kilencedik helyen - szerepel még az ausztráliai Sydney, ahol nem túl gyorsan, de folyamatosan emelkednek az ingatlanárak. A kiegyenlített bérleti piac mellett stabil a kereskedelmi- és az irodaszektor is.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?