19 °C Budapest

Mire buknak a külföldi befektetők? Tudd meg te is a titkot!

Pénzcentrum
2008. július 10. 15:00

Az Ernst & Young kutatása szerint a külföldi befektetők körében Lengyelország lett Európa legvonzóbb országa. A felmérés során 43 ország 834 beruházó társaságának felső vezetőjét kérdezték meg, a válaszadók ötöde már jelenleg is rendelkezik lengyel érdekeltségekkel.

A felmérés során több szempontból is vizsgálták az országokat, a befektetési szándék mellett felmérték az adott állam munkahelyteremtő képességét, összesítették a külföldi projektek számát, osztályozták az infrastruktúrát és minősítették az alkalmazott adórendszert.

A munkahelyteremtés tekintetében Lengyelország a második helyen végzett a kontinens országai között. 2006-ben összesen 31 ezer új munkahely jött létre, egy évre rá ugyan 18 400-ra csökkent az új állások száma, de ez is elegendő volt az előkelő helyezés eléréséhez.

A felmérés szerint a közvetlen külföldi befektetések száma a kontinensen 5 %-kal nőtt az elmúlt évben. Ezen mutató alapján a lengyelek ugyan csak a hetedik helyen végeztek a sorban, de a várható tendencia Kelet-Európa erősödését és felzárkózását vetíti előre. Bár a nyugat-európai országokban szám szerint még több projekt van folyamatban, a megkérdezettek közül már minden második befektető vonzónak tartja a kelet-európai térséget.

Az autóiparban pédául a Toyota és a Hyundai Csehországba, a Kia és a Peugeot Szlovákiába, a Mercedes pedig éppen Lengyelországot megelőzve Magyarországra telepíti gyárait. Ezek a fejlesztések amellett, hogy munkahelyeket teremtenek és fejlesztik az infrastruktúrát, még az adott régió ingatlanpiacára is pozitív hatással vannak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatást végző cég szerint a lengyeleknél tapasztalható gazdasági fejlődésben rejlik az ország fő vonzereje. A befektetők többsége arra számít, hogy javul az infrastruktúra és egyszerűsödik az adórendszer, amely tovább növelheti a lengyel piac minőségét és megbízhatóságát.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?