Lehull a lepel a fáraók titkáról: az ókori tervezők voltak a jobbak?

Pénzcentrum
2008. július 7. 12:00

Egyiptom a statikusok rémálma... A kedvező árfekvésnek köszönhetően egyre több külföldi szeretne Egyiptomban ingatlant vásárolni, de sokan arra is kíváncsiak, hogy mi áll az olcsó árak hátterében. A csábító árak mögött több okot is fel lehet sorakoztatni, cikkünkben azokra a hibákra kívánunk rávilágítani, melyek ismeretében mindenki jelentős összegeket takaríthat meg egy adásvétel során.


Szerkezetépítés egyiptomi-módra
A turisták - érkezzenek is a világ bármely tájáról - imádják Egyiptomot, de az alacsony áraknak köszönhetően az ingatlan-befektetők is egyre inkább kiszemelték maguknak.

Mielőtt valaki azonnal elcsábul, érdemes megemlíteni, hogy az ország alatt több törésvonal is húzódik, ezért nem ritkák a földrengések a térségben. Földrajzilag Kaliforniához hasonlítható a terület, azaz nem az e kérdés, hogy lesz-e földrengés, hanem az, hogy mikor.

Sok vásárlót elsőre megdöbbent és elijeszt a vásárlástól az a gondolat, hogy mindent elveszíthetnek néhány másodperc leforgása alatt.

Egyiptomban már egy Richter-skála szerinti alacsonyabb erősségű földrengés is nagyobb pusztítást okoz, mint más országokban. Ennek legfőbb okát a szabályozatlan építési előírásokban kell keresni, gyakorlatilag sok helyen azt építenek, amit akarnak, ezért Egyiptom a statikusok rémálma lett.

Számos befektető elbizonytalanodik, ha megtudja, hogy a festői környezetben álló új ház alatt egy törésvonal húzódik, ráadásul nem mindig tudni, hogy mi van a festék alatt. Amíg az olyan szigorú építési előírásokkal rendelkező nagyvárosok, mint Tokió képesek lennének elég jól átvészelni egy erősebb földmozgást is, addig Kairót nagy valószínűséggel letarolná még egy gyengébb földrengés is.

Nagyon fontos, hogy ne csak felületesen foglalkozzon az adásvétellel a vásárló, nagyon ráfizethet, aki nem elég körültekintő. Egyiptomban érdemes inkább mindent többször is leellenőrizni a szerződések aláírását megelőzően.

Fő célpontok: hol érdemes vásárolni?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Tovább felfelé kitöltőfalazat nélkül
Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki azt hiszi, hogy a jó befektetéshez elég csupán megvásárolni egy ingatlant. Az országban nem minden régió tekinthető fejlettnek és népszerűnek, ezért a befektetés megtérülésének egyik legfontosabb tényezője a megfelelő hely kiválasztása.

Egyiptomban a Vörös-tenger partvidéke tekinthető a legnépszerűbb övezetnek, Sharm el-Sheikh különösen kedvelt a turisták és a befektetők körében.

Az átgondolt helyi építési szabályoknak köszönhetően nagy az érdeklődés a terület iránt. A telkek maximális beépíthetősége 20 % és legfeljebb háromszintes házak építése engedélyezett. A külföldiek által kedvelt városok még Alexandria és el-Alamein is.

A szuezi öbölben fekvő Ain Soukhna másfél órányi kényelmes autóútra van a fővárostól. Hétvégente számos pihenni vágyó városlakó menekül ide a zajos mindennapok forgatagából. Kicsit délebbre található Hurghada, mely inkább a fiatalok, nagyobb baráti társaságok és a búvárkodók által kedvelt, a város az éjszakai szórakozási lehetőségekben is bővelkedik. Sahl Hasheesh-t is elérte a fejlesztési hullám, az érdeklődők három nagy beruházás közül is választhatnak.

Árak, megtérülés, dömping...

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem