24 °C Budapest

Budapest legdrágább és legdivatosabb utcája: a Váci utca múltja és jelene

Pénzcentrum
2008. július 11. 14:30

A Váci utca Budapest egyik legforgalmasabb és leghíresebb üzletutcája és sétálóutcája. És hogy mennyire fontos utcáról van szó, azt régebbi elnevezései is mutatják. A mai Váci utcát Nagy utcának, vagy Fő utcának is nevezték a középkori és az azt követő korszak polgárai, mindkét jelzővel utalva annak fontos közlekedési szerepére. Persze nem csak elnevezése, de ingatlanára is azt mutatják, hogy a Váci utca még mindig a legdivatosabb pesti utca. Az elmúlt egy évben csaknem tíz százalékkal nőtt a környéken kiadott üzletek száma, és közben 25 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Az építkezések száma is bizonyítja, hogy Budapest presztízs utcája nagyon trendi: a Vörösmarty térről indulva mindenütt belső felújítások, átépítések szegélyezik utunkat. Mi az utca történelme? Mi volt egykor és milyen ma? Mennyibe kerül a ragyogás? Erre adjuk meg a választ (Forrás: ingatlan.net).


Forrás: ingatlan.net
Az első és sokáig egyetlen utcanév Pesten és Budán, amely keresztnevet örökít meg, a Lipót utca volt. A névadó az az I. Lipót császár és király, akit a magyar történeti közemlékezet nem a legpozitívabb érzelmekkel örökített meg, s akinek ténykedése a nemzet ügyei szempontjából még az ellentmondásosnál is kedvezőtlenebb minősítést érdemel. Wesselényi összeesküvése, a kuruc mozgalmak megszületése, Rákoczi szabadságharca mind-mind az ő országlásának időszakához kötődik. Az is kétségtelen azonban, hogy az ország épp az ő uralkodása alatt szabadult fel a török uralom alól, s ezekben az eszetndőkben kezdődött meg a két városnak, Pestnek és Budának az újjáépítése. A budai kamarai adminisztráció ezért tartotta indokoltnak, hogy Pestnek egyik legfontosabb és már az ősidők óta szolgáló közútját Lipótról neveztesse el még a XVII. Században, pontosabban 1695 táján.

Tovább a teljes cikkre...

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm