Budapest legdrágább és legdivatosabb utcája: a Váci utca múltja és jelene

Pénzcentrum
2008. július 11. 14:30

A Váci utca Budapest egyik legforgalmasabb és leghíresebb üzletutcája és sétálóutcája. És hogy mennyire fontos utcáról van szó, azt régebbi elnevezései is mutatják. A mai Váci utcát Nagy utcának, vagy Fő utcának is nevezték a középkori és az azt követő korszak polgárai, mindkét jelzővel utalva annak fontos közlekedési szerepére. Persze nem csak elnevezése, de ingatlanára is azt mutatják, hogy a Váci utca még mindig a legdivatosabb pesti utca. Az elmúlt egy évben csaknem tíz százalékkal nőtt a környéken kiadott üzletek száma, és közben 25 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Az építkezések száma is bizonyítja, hogy Budapest presztízs utcája nagyon trendi: a Vörösmarty térről indulva mindenütt belső felújítások, átépítések szegélyezik utunkat. Mi az utca történelme? Mi volt egykor és milyen ma? Mennyibe kerül a ragyogás? Erre adjuk meg a választ (Forrás: ingatlan.net).


Forrás: ingatlan.net
Az első és sokáig egyetlen utcanév Pesten és Budán, amely keresztnevet örökít meg, a Lipót utca volt. A névadó az az I. Lipót császár és király, akit a magyar történeti közemlékezet nem a legpozitívabb érzelmekkel örökített meg, s akinek ténykedése a nemzet ügyei szempontjából még az ellentmondásosnál is kedvezőtlenebb minősítést érdemel. Wesselényi összeesküvése, a kuruc mozgalmak megszületése, Rákoczi szabadságharca mind-mind az ő országlásának időszakához kötődik. Az is kétségtelen azonban, hogy az ország épp az ő uralkodása alatt szabadult fel a török uralom alól, s ezekben az eszetndőkben kezdődött meg a két városnak, Pestnek és Budának az újjáépítése. A budai kamarai adminisztráció ezért tartotta indokoltnak, hogy Pestnek egyik legfontosabb és már az ősidők óta szolgáló közútját Lipótról neveztesse el még a XVII. Században, pontosabban 1695 táján.

Tovább a teljes cikkre...

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?