22 °C Budapest

Van élet Dubai után: ki a legújabb trónkövetelő?

Pénzcentrum
2008. július 1. 12:00

Katar a Perzsa-öbölben található kis ország követi Dubai példáját és megnyitotta ingatlanpiacát a külföldi befektetők előtt. Az ország hihetetlen gazdasági fejlődésen ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben, bizonyítottan itt található bolygónk gázkészletének 15 %-a. Néhány éve mindenki csodálkozva szemlélte a Katar Gyöngye névre keresztelt beruházás látványterveit, ha ütem szerint halad az építkezés, még idén beköltözhetnek az első lakók.


Az építkezés látványterve
Az építkezés Katar fővárosa, Doha partjainál folyik egy négy négyzetkilométer nagyságú ember alkotta szigetcsoporton. Az álomszerű beruházás rendkívüli lehetőségeket kínál a külföldi befektetők számára, akik számára rövidesen valósággá válhat a káprázatos építmény.

A mesterséges feltöltéssel kialakított területen összesen 15 milliárd dollár értékben valósítanak meg beruházásokat. A tervek között szerepel nyolcezer lakóingatlan, három - összesen ezer férőhelyes - jacht kikötő, de épülnek villák, toronyházak, ötcsillagos szállodák és kereskedelmi célú ingatlanok egyaránt. A befektetők szerint a bevásárlóközpontokban a legnevesebb márkanevekkel találkozhatnak a majdani lakók.

Ha elkészül, minden bizonnyal a világ legvarázslatosabb építményei közé fog tartozni. A vásárlók elé minden bizonnyal lélegzetelállító kilátás tárul az ablakokból, előtérben az Arab-félszigettel, háttérben pedig a Perzsa-öböllel. A beruházást négy ütemben kívánják megvalósítani, de az egyes ütemeken belül is 10 szigorú részhatáridőt írtak elő, a teljes építkezés várhatóan öt év alatt készül el.


Itt tart az építkezés
A vevők igényeinek megfelelően kialakításra kerülnek exkluzív tetőtéri lakások, tengerparti villák számos építészeti stílusnak megfelelően, lesznek elegáns városi lakások és luxuslakosztályok is. A külföldi vásárlókra gondolva előkelő iskolák és éttermek is fognak működni a szigeten. A beruházók célja egy pazar és biztonságos tengerparti közösség kialakítása.

A külföldi vásárlók állandó tartózkodási engedélyt kapnak az ország kormányától. A fejlesztők szerint ezen kívül még számos előnye van egy katari beruházásnak. Az ingatlan magántulajdonba kerül, a szerződés aláírásakor általában csak 20 %-ot kell befizetni, a vételár 80 %-át pedig az ingatlan átadásakor kell kiegyenlíteni.

Az országban 25 éves jelzáloghiteleket lehet felvenni a vételár 85 %-áig, a bérleti piacon mért megtérülés nettó 10 % évente. A lakásokhoz világszínvonalú szolgáltatások és lélegzetelállító látvány tartozik, a gazdaság erős és ez biztonságos környezetet teremt.


A szigetcsoport műholdképe
A kormányzat kiemelt támogatásban részesíti az ingatlan szektort, de emellett dollár milliárdokat költenek egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Átadták a nemzetközi repülőteret, több tucat autópályát építenek, de kórház-, múzeum-, könyvtár- és sportlétesítmény beruházásokat is megvalósítottak a közelmúltban.

Az elmúlt két évben a telekárak megnégyszereződtek, a gombamód szaporodó építkezések következtében napról-napra változik a városkép. Rengeteg pénzt költenek a fejlesztésekre, az ország virágkorát éli. Az ország tele van tervezőkkel, építészekkel, mérnökökkel és mindenféle építőipari szakemberrel.


A főváros éjszakai látképe
Az országban élő külföldiek száma évről-évre növekszik, becslések szerint 2013-ra elérheti a félmilliót, összehasonlításul Katar lakossága jelenleg 910 ezer fő.

Az ingatlanszakértők egyöntetűen állítják, hogy a külföldiek végre felfedezték maguknak Katart és azon belül Dohát. Egyre nagyobb számban érkeznek az országba, mindenki részesülni szeretne az erős gazdaságnak köszönhető jólétben.

A fővárosban egy egyszobás lakóingatlan bérleti díja 2-4 ezer dollár (300-600 ezer forint) között változik havonta, a nemzetközi cégek sokszor egész épületeket bérelnek ki az alkalmazottaik számára. A vásárlók a legtöbb esetben bérbeadási céllal vásárolják meg az ingatlanokat, mert a becslések szerinti tíz éven belüli megtérülés rendkívül vonzó a számukra. A fejlesztők szerint a vevők a világ minden pontjáról érkeznek és rendkívül tájékozottak, nem úgy, mint az amerikaiak, akik sokan azt sem tudják, hogy hol van Katar.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?