21 °C Budapest

Van élet Dubai után: ki a legújabb trónkövetelő?

Pénzcentrum
2008. július 1. 12:00

Katar a Perzsa-öbölben található kis ország követi Dubai példáját és megnyitotta ingatlanpiacát a külföldi befektetők előtt. Az ország hihetetlen gazdasági fejlődésen ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben, bizonyítottan itt található bolygónk gázkészletének 15 %-a. Néhány éve mindenki csodálkozva szemlélte a Katar Gyöngye névre keresztelt beruházás látványterveit, ha ütem szerint halad az építkezés, még idén beköltözhetnek az első lakók.


Az építkezés látványterve
Az építkezés Katar fővárosa, Doha partjainál folyik egy négy négyzetkilométer nagyságú ember alkotta szigetcsoporton. Az álomszerű beruházás rendkívüli lehetőségeket kínál a külföldi befektetők számára, akik számára rövidesen valósággá válhat a káprázatos építmény.

A mesterséges feltöltéssel kialakított területen összesen 15 milliárd dollár értékben valósítanak meg beruházásokat. A tervek között szerepel nyolcezer lakóingatlan, három - összesen ezer férőhelyes - jacht kikötő, de épülnek villák, toronyházak, ötcsillagos szállodák és kereskedelmi célú ingatlanok egyaránt. A befektetők szerint a bevásárlóközpontokban a legnevesebb márkanevekkel találkozhatnak a majdani lakók.

Ha elkészül, minden bizonnyal a világ legvarázslatosabb építményei közé fog tartozni. A vásárlók elé minden bizonnyal lélegzetelállító kilátás tárul az ablakokból, előtérben az Arab-félszigettel, háttérben pedig a Perzsa-öböllel. A beruházást négy ütemben kívánják megvalósítani, de az egyes ütemeken belül is 10 szigorú részhatáridőt írtak elő, a teljes építkezés várhatóan öt év alatt készül el.


Itt tart az építkezés
A vevők igényeinek megfelelően kialakításra kerülnek exkluzív tetőtéri lakások, tengerparti villák számos építészeti stílusnak megfelelően, lesznek elegáns városi lakások és luxuslakosztályok is. A külföldi vásárlókra gondolva előkelő iskolák és éttermek is fognak működni a szigeten. A beruházók célja egy pazar és biztonságos tengerparti közösség kialakítása.

A külföldi vásárlók állandó tartózkodási engedélyt kapnak az ország kormányától. A fejlesztők szerint ezen kívül még számos előnye van egy katari beruházásnak. Az ingatlan magántulajdonba kerül, a szerződés aláírásakor általában csak 20 %-ot kell befizetni, a vételár 80 %-át pedig az ingatlan átadásakor kell kiegyenlíteni.

Az országban 25 éves jelzáloghiteleket lehet felvenni a vételár 85 %-áig, a bérleti piacon mért megtérülés nettó 10 % évente. A lakásokhoz világszínvonalú szolgáltatások és lélegzetelállító látvány tartozik, a gazdaság erős és ez biztonságos környezetet teremt.


A szigetcsoport műholdképe
A kormányzat kiemelt támogatásban részesíti az ingatlan szektort, de emellett dollár milliárdokat költenek egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Átadták a nemzetközi repülőteret, több tucat autópályát építenek, de kórház-, múzeum-, könyvtár- és sportlétesítmény beruházásokat is megvalósítottak a közelmúltban.

Az elmúlt két évben a telekárak megnégyszereződtek, a gombamód szaporodó építkezések következtében napról-napra változik a városkép. Rengeteg pénzt költenek a fejlesztésekre, az ország virágkorát éli. Az ország tele van tervezőkkel, építészekkel, mérnökökkel és mindenféle építőipari szakemberrel.


A főváros éjszakai látképe
Az országban élő külföldiek száma évről-évre növekszik, becslések szerint 2013-ra elérheti a félmilliót, összehasonlításul Katar lakossága jelenleg 910 ezer fő.

Az ingatlanszakértők egyöntetűen állítják, hogy a külföldiek végre felfedezték maguknak Katart és azon belül Dohát. Egyre nagyobb számban érkeznek az országba, mindenki részesülni szeretne az erős gazdaságnak köszönhető jólétben.

A fővárosban egy egyszobás lakóingatlan bérleti díja 2-4 ezer dollár (300-600 ezer forint) között változik havonta, a nemzetközi cégek sokszor egész épületeket bérelnek ki az alkalmazottaik számára. A vásárlók a legtöbb esetben bérbeadási céllal vásárolják meg az ingatlanokat, mert a becslések szerinti tíz éven belüli megtérülés rendkívül vonzó a számukra. A fejlesztők szerint a vevők a világ minden pontjáról érkeznek és rendkívül tájékozottak, nem úgy, mint az amerikaiak, akik sokan azt sem tudják, hogy hol van Katar.

EZT OLVASTAD MÁR?