Van élet Dubai után: ki a legújabb trónkövetelő?

Pénzcentrum
2008. július 1. 12:00

Katar a Perzsa-öbölben található kis ország követi Dubai példáját és megnyitotta ingatlanpiacát a külföldi befektetők előtt. Az ország hihetetlen gazdasági fejlődésen ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben, bizonyítottan itt található bolygónk gázkészletének 15 %-a. Néhány éve mindenki csodálkozva szemlélte a Katar Gyöngye névre keresztelt beruházás látványterveit, ha ütem szerint halad az építkezés, még idén beköltözhetnek az első lakók.


Az építkezés látványterve
Az építkezés Katar fővárosa, Doha partjainál folyik egy négy négyzetkilométer nagyságú ember alkotta szigetcsoporton. Az álomszerű beruházás rendkívüli lehetőségeket kínál a külföldi befektetők számára, akik számára rövidesen valósággá válhat a káprázatos építmény.

A mesterséges feltöltéssel kialakított területen összesen 15 milliárd dollár értékben valósítanak meg beruházásokat. A tervek között szerepel nyolcezer lakóingatlan, három - összesen ezer férőhelyes - jacht kikötő, de épülnek villák, toronyházak, ötcsillagos szállodák és kereskedelmi célú ingatlanok egyaránt. A befektetők szerint a bevásárlóközpontokban a legnevesebb márkanevekkel találkozhatnak a majdani lakók.

Ha elkészül, minden bizonnyal a világ legvarázslatosabb építményei közé fog tartozni. A vásárlók elé minden bizonnyal lélegzetelállító kilátás tárul az ablakokból, előtérben az Arab-félszigettel, háttérben pedig a Perzsa-öböllel. A beruházást négy ütemben kívánják megvalósítani, de az egyes ütemeken belül is 10 szigorú részhatáridőt írtak elő, a teljes építkezés várhatóan öt év alatt készül el.


Itt tart az építkezés
A vevők igényeinek megfelelően kialakításra kerülnek exkluzív tetőtéri lakások, tengerparti villák számos építészeti stílusnak megfelelően, lesznek elegáns városi lakások és luxuslakosztályok is. A külföldi vásárlókra gondolva előkelő iskolák és éttermek is fognak működni a szigeten. A beruházók célja egy pazar és biztonságos tengerparti közösség kialakítása.

A külföldi vásárlók állandó tartózkodási engedélyt kapnak az ország kormányától. A fejlesztők szerint ezen kívül még számos előnye van egy katari beruházásnak. Az ingatlan magántulajdonba kerül, a szerződés aláírásakor általában csak 20 %-ot kell befizetni, a vételár 80 %-át pedig az ingatlan átadásakor kell kiegyenlíteni.

Az országban 25 éves jelzáloghiteleket lehet felvenni a vételár 85 %-áig, a bérleti piacon mért megtérülés nettó 10 % évente. A lakásokhoz világszínvonalú szolgáltatások és lélegzetelállító látvány tartozik, a gazdaság erős és ez biztonságos környezetet teremt.


A szigetcsoport műholdképe
A kormányzat kiemelt támogatásban részesíti az ingatlan szektort, de emellett dollár milliárdokat költenek egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Átadták a nemzetközi repülőteret, több tucat autópályát építenek, de kórház-, múzeum-, könyvtár- és sportlétesítmény beruházásokat is megvalósítottak a közelmúltban.

Az elmúlt két évben a telekárak megnégyszereződtek, a gombamód szaporodó építkezések következtében napról-napra változik a városkép. Rengeteg pénzt költenek a fejlesztésekre, az ország virágkorát éli. Az ország tele van tervezőkkel, építészekkel, mérnökökkel és mindenféle építőipari szakemberrel.


A főváros éjszakai látképe
Az országban élő külföldiek száma évről-évre növekszik, becslések szerint 2013-ra elérheti a félmilliót, összehasonlításul Katar lakossága jelenleg 910 ezer fő.

Az ingatlanszakértők egyöntetűen állítják, hogy a külföldiek végre felfedezték maguknak Katart és azon belül Dohát. Egyre nagyobb számban érkeznek az országba, mindenki részesülni szeretne az erős gazdaságnak köszönhető jólétben.

A fővárosban egy egyszobás lakóingatlan bérleti díja 2-4 ezer dollár (300-600 ezer forint) között változik havonta, a nemzetközi cégek sokszor egész épületeket bérelnek ki az alkalmazottaik számára. A vásárlók a legtöbb esetben bérbeadási céllal vásárolják meg az ingatlanokat, mert a becslések szerinti tíz éven belüli megtérülés rendkívül vonzó a számukra. A fejlesztők szerint a vevők a világ minden pontjáról érkeznek és rendkívül tájékozottak, nem úgy, mint az amerikaiak, akik sokan azt sem tudják, hogy hol van Katar.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem