Kétségbeesett brit eladók: egymillió lakás nem talál gazdára!

Pénzcentrum
2008. június 24. 13:00

A napokban közzétett elemzés szerint átlépte az egymilliós határt az Angliában eladásra kínált lakóingatlanok száma. Az adatok azt mutatják, hogy a tulajdonosok próbálnak minél előbb szabadulni a lakásaiktól, még mielőtt tovább zuhannak az árak. Tovább nőtt az egy ügynökre eső lakásszám és az érdeklődők is szélesebb választékkal szembesülnek.


Az érdeklődők is fogják a fejüket (Forrás: thisismoney.co.uk)
Az árváltozás országosan is eltérő méreteket ölt, a nagy vesztesek a főváros nyugati részén fekvő kerületek, ahol átlagosan 20 ezer fontot (6 millió forintot) csökkentek az árak. Az ilyen lehetőségeket kihasználva többen most próbálnak nagyobb lakáshoz jutni, jelentős engedmények és kedvezmények mellett.

Az átlagos kínálati ár még mindig 240 ezer font (72 millió forint), ami azt mutatja, hogy az eladók nem szívesen engednek az árból. Sokan nem tudják elfogadni az árak csökkenését és inkább hónapokig hirdetik a lakást eredménytelenül. A kínálat bővülése a legjobb ár és a legjobb hely kiválasztása felé tereli a vásárlókat, minden érdeklődő átlagosan 15 lakás közül választhat.

A korábbi tapasztalatok alapján a június hónap erősnek nevezhető a lakáseladások tekintetében, de a nyomott árak miatt idén negatív rekordokat döntött az adásvételek száma. A tranzakciók alacsony számának a hátterében az áll, hogy jelentős a különbség az eladók és a vevők által meghatározott vételár között. Az új eladók már pontosabban áraznak, a lakásért kért összeg közelít a realitáshoz, ezzel csökken az értékesítési idő és a vevőkre nehezedő nyomás.

Egy átlagos ingatlant engedmény nélkül szinte lehetetlen eladni, a szakértők szerint fontos a kínálati árak csökkentése, mert ellenkező esetben további túlkínálatra lehet számítani. Azt javasolják az eladóknak, hogy fogadják el az árak csökkenését és engedjenek akár 10 %-ot is a vételárból, különben a nyakukon marad a lakás.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?