12 °C Budapest

18 éves mélypont: másfél milliót buknak havonta

Pénzcentrum
2008. június 6. 10:07

A legnagyobb brit hitelintézet által közzétett adatok alapján a kilencvenes évek elején történt gazdasági megtorpanás óta nem estek ilyen gyorsan a lakásárak az országban, mint most. Idén májusban - ami egyébként hagyományosan erős hónap az ingatlanpiacon - 2,4 %-os csökkenést mértek, ami egy átlagos lakás esetében ötezer fontos (másfélmillió forintos) értékvesztést jelent.

A friss adatokat a márciusi és az áprilisi mérésekkel összeadva megállapítható, hogy az áresés mértéke elérte a 6,5 %-ot. A lakáspiac virágzó évei után kijelenthetjük, hogy a brit lakásárak zuhannak és a potenciális vásárlók is eltűntek a piacról, inkább várnak az adásvétellel. A csökkenés üteme elérte a kilencvenes évek elején mért szintet, hasonlóan ijesztővé váltak a kilátások.

A mérések szerint egy átlagos lakás értéke 189 027 fontról (56,7 millió forintról) egy hónap alatt 184 111 fontra (55,2 millió forintra) csökkent, nem beszélve arról, hogy tavaly augusztusban - mielőtt a jelzálogkrízis elérte volna az országot - még 199 600 font (60 millió forint) volt az átlagos lakásár. Hónapról-hónapra egyre csak csökkennek az árak és a piaci előrejelzések sem túl bíztatóak.

Átlagos lakásár-változás Angliában (2007.05-2008.05) Forrás: thisismoney.co.uk

Megnőtt azoknak a száma, akiknek gondot okoz a jelzáloghitelek fizetése, a hitelkiváltás pedig a jelenlegi kamatszint mellett még kedvezőtlenebb helyzetbe sodorná őket. A szakértők a hitelkamatok csökkentésétől várnának enyhülést, de központi bank nem változtatta meg az irányadó kamatlábat. Olyan megoldás kidolgozását szorgalmazzák a kormányzattól, amely orvosolná a több millió embert érintő negatív hatásokat.

A számok azt mutatják, hogy az első lakást vásárlók szinte eltűntek a piacról, a lakásvásárlási kedv jelentősen csökkent a magasabb önerő, a drágább hitelek és a kedvezőtlen kilátások következtében. A jelenlegi tendencia pont a fordítottja a 2002 és 2007 közötti időszaknak, amikor átlagosan 88 ezer fontot (26,4 millió forintot) emelkedtek az árak. A piackutatók a korábbi 7-9 %-os előrejelzéseiket módosították és már 12 %-ra teszik az idén és a jövőre várható csökkenést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beruházók is elégedetlenek az eredményekkel, sokan elbizonytalanodtak és visszamondták a már lefoglalózott lakásukat, és az érdeklődők száma is 15 %-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az építőipar is nyomást gyakorolt a központi bankra, szerintük legalább 50 bázispontos csökkentésre lenne szükség. A befektetési piac visszaesését és a hitelkrízist tetézik a növekvő élelmiszer- és energiaárak is, az előrejelzések szerint az ország gazdasági mutatói is megsínylik ezek összhatását.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem