14 °C Budapest

48 millió a legdrágább luxuslakás: botrányos árak a mongol piacon!

Pénzcentrum
2008. május 27. 12:00

Mi lehet vonzó egy olyan ország ingatlanpiacában, ahol a lakosság többsége még mindig jurtákban és sátrakban él? Ki vásárolhat lakást ott, ahol még személyi jövedelemadó rendszer sem működik? Milyen cél vezérelhet egy befektetőt, hogy Mongóliában, azon belül is Ulánbátorban vásároljon ingatlant? A válasz megérkezett...


Mongólia térképe
A mongol főváros erős ingatlanpiaci fellendülésre számíthat a következő években. A jelenleg mért ötéves megtérülési idő bérleti álompiacot sejtet, ugyanakkor az adórendszer még gyerekcipőben jár. A mongol kormány nem korlátozza a külföldi állampolgárok tulajdonszerzését, történelmi okok miatt egyedül a kínai vásárlókra vonatkoznak külön rendelkezések. A dél-ázsiai befektetők hajlamosak lebecsülni Mongóliát, sokan Kína egy tartományának vélik, ezáltal elkerülik az ország ingatlanpiacát a kontinens befektetői.

Az európaiakkal más a helyzet, az ország egyre szélesebb diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezik, ennek köszönhetően megnyitotta piacait a multinacionális vállalatok előtt, amelyek a Mongóliába delegált szakembereiknek szeretnének megfelelő lakáskörülményeket kialakítani. Ez és a számos nagykövetség létrehozása megélénkítette az ország ingatlanpiacát.

Vannak olyan brit állampolgárok, akik több lakást is vásároltak már, ők elsősorban spekulánsok, pénzügyi vezetők, befektetési tanácsadók és különböző alapkezelő vállalatok vezetői, akik vállalták az alacsony ár-színvonalú ország kockázatait. Egyikük alig 300 ezer dollárért (48 millió forint) megvásárolta az ország egyik legfényűzőbb lakását.


A Parlament épülete
A fővárosban uralkodó állapotok az elmúlt években nem voltak túl bíztatóak, a városkép a mai napig magán hordozza a szovjet idők emlékét. A közlekedési rendszer megdöbbentő az európai ember számára, talán csak terepjáróval lehet normálisan közlekedni. A város sokáig nem rendelkezett rendezési tervvel, szó szerint mindenki azt épített, amit akart. A helyzetet súlyosbította a három évvel ezelőtti nagyon kemény tél, amikor a nomád életmódot folytató emberek elveszítették a teljes állatállományukat és jobb híján a főváros felé vették az irányt.

Ulánbátor népessége hirtelen a duplájára nőtt és elérte az egymillió főt, a városi életkörülmények tovább romlottak, a bűnözés is egyre nagyobb méreteket öltött és korábban nem látott problémák jelentkeztek. A déli oldal kivételével három oldalról sátortábor vette körül a várost, az építkezések elmaradtak, az éhínség fokozódott, a közegészségügyi állapotok kritikussá váltak.


Fővárosi utcakép
A külföldi segítség megérkezett, a fejlesztések elkezdődtek és a főváros befektetési szempontból érdekessé vált. Az emberek többségében nem valószínű, hogy Ulánbátor az első célpont, ha nyaralásra vágynak, de az ország rendkívül változatos kultúrával rendelkezik. Lehetőség van túrázni, evezni, hegyet mászni, kerékpártúrázni, de az utazóknak fel kell készülni, hogy a telek nagyon hosszúak és hidegek, a nyarak pedig forróak és szárazak.

A fejlesztések és az albérleti piacon mért kiváló megtérülés azt vetíti előre, hogy a lakásárak emelkedni fognak. Európai ember számára nehezen hihető, de nincs jövedelemadó, ingatlanadó és a tőkebefektetéseket sem terheli nyereségadó. Az egyetlen teher egy 2 %-os adófajta, melyet az ingatlanok újraértékesítésekor kell megfizetni. A lakásvásárláshoz nem, de kereskedelmi tevékenység folytatásához kötelező a cégalapítás, melyekre vonatkozik a nyereségadó fizetési kötelezettség is.


Mongol jurta
A mongol nép többsége rengeteget költözik az időjárás változásából és az állattartásból kifolyólag, ilyen körülmények között képtelenség egy átfogó adórendszer működtetése. A hivatalokat nehéz helyzet elé állítja, hogy az embereknek több neve is lehet és hosszú ideig gyakorlatilag képtelenség bárkit is megtalálni. A kormány legjelentősebb bevételi forrása a bányák adóztatásából származik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ország óriási természeti erőforrásokkal rendelkezik, de ezek hatékony kihasználásához hiányoznak a szükséges ismereteik. Mongólia az elmúlt években egyre több országgal vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, akik nagykövetségeket alapítanak a fővárosban. Jelenleg eléggé szűkös a megfelelő lakáskínálat a diplomaták és a külföldi szakemberek számára és ez óriási kereslet-növekedést generál az ingatlanpiacon. A multinacionális vállalatoktól és a külföldi kapcsolatok erősítésétől nagyon sokat vár az ország, a hihetetlen ütemben fejlődő bányászatnak köszönhetően 7,25 %-os GDP növekedést produkáltak az elmúlt évben.


Ex-szovjet hatású épületek
A főváros nem rendelkezett luxusingatlanokkal, szinte minden jelentősebb épület a szovjet időkből maradt rájuk. Fejlesztések nélkül a külföldiek vonakodnának az országtól, mert az embereiket nem tudnák megfelelő körülmények között elszállásolni. A beruházások keretében egy teljesen megújult városrész kialakítása van folyamatban. A társasházak és a diplomata-negyed kiépítésével eltüntetik a korábbi sátortáborokat és egy gyönyörű, európai ember számára is élhető, a város legcsendesebb és legbiztonságosabb kerületét hozzák létre.

Eddig három épülettömbnyi társasházat építettek meg, a negyedik kivitelezése folyamatban van, a következő három évben legalább még egyszer ennyit terveznek megépíteni. A negyedik tömb még el sem készült, de már minden lakás elkelt, a beruházásokra jellemző a magas szintű előértékesítettség és a biztos bérbeadás. A négyzetméterárak 2200-3500 dollár (350-560 ezer forint) között vannak, amelyik vállalat tisztességes körülményeket szeretne biztosítani az embereinek, annak előre le kell foglalni a lakásokat.


Az új negyed
A házak üzemeltetésével külön a helyi körülményekre szakosodott cégek foglalkoznak. A közüzemi díjak fizetése nem olyan egyszerű, mint Európában, több őrült módon működő bürokratikus intézményeken keresztül intézhetőek csak a dolgok, ezért célszerű az üzemeltető cég szolgáltatásait igénybe venni.

Az ország ingatlanpiaca nagymértékben a fővárosra koncentrálódik, a várakozások szerint jelentős fejlődés előtt állnak és - valljuk be - van is hová fejlődniük. A külföldi tőke megjelenése felpezsdítette a lakásépítéseket és az intézményi beruházásokat. Az egy főre jutó GDP még mindig 1500 dollár alatt van, ami az ipar és a kereskedelem fejlesztésével várhatóan tovább növelhető.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20