12 °C Budapest

Új befektetési célpont a két kontinens határán

Pénzcentrum
2008. április 8. 13:00

Amikor a Földközi-tenger partján lévő nyaraló, vagy befektetési célú ingatlan vásárlásáról hallunk, sokaknak először Spanyolország és Olaszország ugrik be. Törökország a csodálatos látnivalóival, a gazdag történelmi nevezetességeivel és a gyors növekedésével a befektetők új célpontjává vált. Európa és Ázsia határán ez az ország rendelkezik a térség legszebb tengerpartjával, különösen igaz ez az ország dél-nyugati vidékére, ahol a Földközi- és az Égei-tenger találkozik. A várakozások szerint az ország a következő évtizedben csatlakozhat az Európai Unióhoz, ingatlan szakértők szerint, aki korán beszáll az üzletbe, az jelentős anyagi megtérülésre számíthat.

A külföldi befektetők számára egyre gyakrabban keresett célpont Törökország, ez egyrészt a növekvő ingatlanáraknak, másrészt a török ingatlanpiaci reformnak köszönhető. A török kormány 5 éve hagyta jóvá azt a jogszabályt, ami lehetővé teszi a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlását. A kormány szerint már körülbelül 73 ezer külföldi (többségében német és brit) vásárolt, több mint 7,2 milliárd dollár (1180 milliárd forint) értékben ingatlant az országban.

A törvényhozás a külföldiekre vonatkozó szabályok bevezetése mellett átalakította a banki hitelezési rendszert. Ennek eredményeképpen a jelenlegi jelzáloghitelek kamata feleakkora, mint a múltban a hagyományos lakáshiteleké volt. A kormányzati intézkedések eredményeképpen szárnyalásnak indult az érdeklődés és egy év alatt 59 %-al nőttek az értékesítési mutatók.


Pamukkale: a híres mészkőmedencékkel
A napos tengerpart és a mediterrán klíma csak egy része a vonzó Törökországnak. A befektetőknek az is fontos, hogy az ingatlanárak átlagosan 30-50 %-kal alacsonyabbak, mint a már jól ismert spanyol, francia és olasz tengerparton. Szakértők szerint az ország ingatlanpiaca a 70-es évek spanyol piacához hasonlítható, előrejelzések alapján évente 12,5 %-os áremelkedés várható. Az ingatlanárak mellett a megélhetés is olcsóbb, közgazdászok számítási alapján a megélhetési költségek 40-60 %-kal az európai átlag alatt vannak.


Antalya látképe
A külföldi vásárlók döntő többsége a tengerparttal rendelkező városokat keresik. A befektetők harmada Antalyában vásárolt ingatlant, de Mugla és Isztambul is népszerű a vevők körében. Bordum, Marmais és Fethiye mind-mind olyan fejlődésnek indult városok, amelyek egyaránt nagy népszerűségnek örvendenek az európai és a belföldi turisták körében is. Az elmúlt 5 évben számos modern apartman komplexum és a magán-apartman épült a növekvő kereslet kielégítése érdekében. Antalya városa különösen felkeltette a külföldi érdeklődők figyelmét, főleg miután megnyitották az új Gazipasa repülőteret. Köztudott, hogy egy repülőtér felépítése az egész régió forgalmát felpezsdíti, valamint befektetési hullámot indít el, főként a Földközi-tenger partvidékén.

A török ingatlanberuházók igyekeznek az európai vásárlóknak - medencével, teniszpályával és egyéb kényelmet szolgáló eszközökkel ellátott - exkluzív villa- és lakóingatlanokat is kínálni. Amióta elfogadták a külföldiek tulajdonjogszerzésére vonatkozó szabályokat, a befektetési célú ingatlanok iránti érdeklődés is fokozódott. A befektetők az üdülővárosokban az apartmanok 90 %-át az európai vásárlóknak értékesítik.

Azok, akik eddig ingatlant vásároltak Törökországban, már most jó megtérüléssel számolhatnak. Az elmúlt évben a tengerparti ingatlanok ára 30-50 %-kal emelkedett. Egy ingatlanközvetítő beszámolója szerint egyik ügyfele másfél éve Antalyában vásárolt két háromszobás ingatlant 112-112 ezer dollárért (18-18 millió forintért), majd nemrégiben az egyiket értékesítette 272 ezer dollárért (44 millió forintért), jelentős hasznot könyvelhetett el az üzleten.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Visszatérve az ország nagyvárosaihoz, Isztambul, Ankara és Izmir is népszerű befektetési célpont, ezekben a városokban az ingatlanárak körülbelül 10-15 %-ot emelkedtek az elmúlt évben. Az ország legnagyobb és legdrágább városa Isztambul, befektetők szerint a városban átlagosan 9 %-os hozam érhető el, de a gyorsan fejlődő elővárosi övezetben ez a szám a 20 %-ot is meghaladhatja. A külföldi befektetők érdeklődése kiterjedt az új városrészek telkei iránt is.

Törökország térképe

A vásárláshoz kapcsolódó ügyintézés nem túl bonyolult, mivel nem korlátozzák az amerikai és az uniós állampolgárok ingatlanvásárlását. Az ingatlanosok azt javasolják, hogy bízzunk meg egy helyi jogászt a szerződésünk elkészítésével és az ügymenet teljes lebonyolításával. Folyamatban lévő beruházás esetén általában a vételár 25 %-át kell első vételárrészletként befizetni. Számolni kell továbbá 0,3 % ingatlanadóval és az ügynök sikerdíjával, ami 5-10 % között mozog.

Ha bérbe adjuk a megvásárolt ingatlant, akkor a bérleti díj 20 %-át adó formájában meg kell fizetni a török adóhatóságnak. Ha az ingatlan több mint négy évig a tulajdonunkban van, akkor mentesülünk a jövedelemadó alól, de ha négy éven belül értékesítjük az ingatlant, akkor 20 % jövedelemadót kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem