Pusztító vihar - bukás az ázsiai lakáspiacon?

Pénzcentrum
2008. május 21. 05:55

Az elmúlt hetekben több természeti katasztrófáról is beszámoltak az ázsiai híradásokban, pusztító vihar Mianmarban, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés Kínában, jelentős élelmiszerár-emelkedés, csúcsokat döntögető olajárak. Vajon ezek a kedvezőtlen hatások hogyan befolyásolják az elmúlt évben sokat erősödő ázsiai ingatlanpiacot? Az eltérő környezetnek köszönhetően a világszerte érezhető hitelválságból Ázsia kimaradt, de mit kezdenek a növekvő inflációval, mi lesz a feltörekvő lakásárakkal ezután?

Ázsia ingatlanpiacán továbbra sem érzékelhetőek a világ más területein krízishelyzetet teremtő hitelválság hatásai, de a növekvő infláció, a magasabb kamatlábak, az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése és a többi termék folyamatos drágulása negatív hatással vannak az ingatlanok vételárára.


Háztartási szinten, ha a magánszemélyek kedvezőtlen megtérülésre számíthatnak, akkor inkább kivárnak a vásárlással, nem fektetik a pénzüket ingatlanba, valamint a felújítást is sokszor későbbre halasztják. Nemzetgazdasági szinten az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárakra a monetáris politika kamatemeléssel reagál és ezzel az infláció növekedését idézi elő.

Az korábbi tapasztalatok alapján az ázsiai lakáspiac különösen érzékeny a fogyasztó árak változására. Több élelmiszer ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, a rizs, mint az ázsiai élelmezés legfontosabb árucikke márciusig 90 %-kal, a búza 160 %-kal, a szójabab 104 %-kal a kukorica 37 %-kal, a cukor pedig 26 %-kal lett drágább, mint egy évvel ezelőtt.

A fogyasztói ár-index meghatározásakor az egyik legfőbb összetevő az élelmiszerek vételára, ezek súlya az egyes országokban eltérő lehet, Kínában 1/3-át, Indiában a felét teszik ki az élelmiszerek a fogyasztói kosárnak. A Világbank előrejelzései szerint az év végéig tartósan magasak maradnak az árak. Az élelmiszerek mellett a nyersolaj hordónkénti ára márciusban átlépte a 100 dollárt (16 ezer forintot), áprilisban pedig elérte a 115 dollárt (18,4 ezer forintot).


Szingapúri ingatlancsodák
2007-ben kétszámjegyű ingatlanár emelkedést mértek Kínában, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Hong Kong-ban és Indiában, de az is közös ezekben az országokban, hogy mindegyik jelentős inflációs nyomás alatt van. Az inflációs problémákkal küzdő országok első lépése az alapkamat emelése, de emellett növelhetik a készpénztartalékokat, államkötvényeket bocsáthatnak ki, vagy egyéb finanszírozási eszközökkel is csökkenthetik a pénzkínálatot.

Az indiai központi bank az infláció kordában tartása érdekében az első negyedévben két lépcsőben összesen 0,5 százalékponttal növelte a banki alapkamatot, de több ázsiai központi bank is hasonló intézkedéseket hajtott végre. Elemzők szerint, ha az infláció mértéke továbbra is meghaladja az egyes országok célkitűzéseit, akkor újabb kamatemelésekre lehet számítani az év során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kína és Indonézia is az elkerülhetetlen kamatemeléstől tart, mindkét ország tisztában van vele, hogy ez negatívan hat a lakáspiacukra. Egyrészt csökkenti a belső keresletet, de a külföldi befektetők beruházói hajlandósága is alább hagy. Ha országos szinten nézik a problémát, akkor látják, hogy ez a gazdaság lassulását okozhatja. Magasabb kamatok mellett az emberek vásárlói- és hitelfelvételi kedve is csökken.


A helyzet azért is szerencsétlen, mert néhány ázsiai lakáspiac nem teljesen heverte ki az 1997-es ázsiai pénzügyi válság hatásait. Bár 2007-ben erős volt az ingatlanár-emelkedés a kontinensen, egyes területeken még mindig a korábbi válság előtti szint alatt vannak az árak. Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken is jelentősen emelkedtek a lakóingatlan árak 2007-ben, de még így is elmaradnak a korábbi csúcsoktól. Azokban az országokban, ahol a vártnál magasabb inflációs adatokkal szembesültek, ott valószínűleg monetáris megszorítások várhatóak.

A világgazdasági tendenciák általában egy irányba mutatnak, mert a nemzetközi pénzpiacok szoros összefüggésben vannak egymással. A történelemben már sokszor tapasztaltak globális ingatlanpiaci fellendülést, ha az egyik országban emelkedtek az árak, akkor több ország is ezt a tendenciát követte. Ugyanez igaz akkor is, ha a vételárak csökkenéséről beszélünk. Ázsiában a tavalyi szárnyalás után a kamatemelések következtében idén kisebb megtorpanás várható, de ennek belső okai vannak és a korábbi megfigyelésektől eltérően most nem az Egyesült Államokban tomboló hitel- és lakáspiaci válság áll a háttérben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem