Miskolc: lakásbőség, telekhiány

Pénzcentrum
2008. május 14. 16:41

Csöndes, de mégis érezhető lakáspiaci fellendülésről és ezzel kapcsolatos telekhiányról számolnak be a miskolci fejlesztők. A hétvégi, 4. miskolci Lakásvásár előtt készült körképünk színes kínálatról tanúskodik. Magyarország harmadik legnagyobb városában folyamatos áremelkedés és építési telek hiány mutatja a fellendülést. Az önkormányzat nem tud olyan tempóban telkeket belterületté minősíteni, amit a befektetői és beruházói vásárlói kedv indokolna.


Miskolc
Magántőke és közösségi források egyaránt alakítják a miskolci belvárost, ahol egy-egy nagyberuházást leszámítva inkább a néhány lakásos társasházak jellemzőek. Az itteni lakásárak kiemelkedően magasak; 30-40 százalékkal drágábban lehet megkapni az itt található otthonokat, mint Miskolc más részein. Érdekes, hogy ez csak a használt társasházi lakásokra igaz (belvároson kívül az átlagos négyzetméterár 160-180 ezer forint között) mivel az újlakás piacon nincs ekkora eltérés a helyszínek között.

Maradva a használt lakásoknál, a panelekhez képest nagyjából egymillió forintos plusszal kell számolni a téglaépítésű, gázfűtéses otthonok áraiban. A városban jelentős panelfelújítások voltak, ezért bár egy plusz két félszobás panel kapható 8 millió forintért, ha ugyanez a kategória fűtéskorszerűsítés után kerül piacra, egy-másfél millió forinttal magasabb áron is elkel.

Az újlakás-piacon 230-300 ezer forint közötti átlagos négyzetméter árakkal lehet számolni, ami persze a projektméret, helyszín és műszaki tartalom függvénye. A Dorottya parkban és az Alexa parkban is 249 ezer forintos négyzetméteráron kínálják z új otthonokat. , de akciókkal is találkozhat a vásárló. Ilyen a kétéves rezsiköltség átvállalása, vagy éppen, ha valaki képes 40%-os önrész vállalására, piaci ár felett egymillió forinttal veszik meg használt lakását. Ez népszerű lehet, hiszen a váltáskor gyakran gond a korábbi otthon eladása.


Érdeklődők a Lakásvásáron
A 4. miskolci Lakásvásáron ezúttal is jelen lesznek a megyeszékhely és környékének lakásfejlesztői, de a budapesti agglomeráció és a főváros egy-egy társasága is képviselteti magát. Már bevezetett, és új projektekkel egyaránt várják az otthonteremtőket. A forgalmazó-irodák standjainál feltérképezhető egy-egy környék, vagy városrész új és használt lakáspiaca.

Az árak és trendek mellett a kiállításon alkalom lesz részletes információkat szerezni az alaprajzokról, műszaki kérdésekről és a lakásválasztásban fontos hitellehetőségekről. Ugyanis a bankok képviselői a család költségvetésének ismeretében személyre szabott tanácsokat adnak arról, hogy milyen típusú hitel- esetleg lízingkonstrukcióban érdemes gondolkodni, milyen futamidő és önrész vállalása a legcélszerűbb a leendő ügyfél igényeihez igazodva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kiállításra számos vásári akcióval érkező társaságok két napig, május 17-18-án, 10 és 18 óra között várják a lakáskeresőket. A helyszín változatlanul az ITC Központ. A belépés szokás szerint ingyenes, akárcsak a szervezők jókívánsága: "Találja meg otthonát két nap alatt!"

Forrás: Ingatlan és Befektetés

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?