20 °C Budapest

Szappanoperába illő ingatlanok Kispesten!

Pénzcentrum
2008. április 28. 05:55

A főváros XIX. kerülete 9,38 négyzetkilométeren terül el, lakóinak száma körülbelül 65 ezer fő. Kispestet, a korábban önálló várost több környékbeli településsel együtt 1950-ben csatolták Budapesthez. A főváros dél-keleti részén található városrészt mára körbeépítették, ezzel a kerület fejleszése területileg korlátozott, így a minőségi javulásnak van tere. A kerületben található az egyik szappanopera főcímében látható társasház, a kis társasházi- vagy panellakások a helyi árszínvonalnak köszönhetően jó induló lehet az első lakásvásárlók számára.


A kerület címere (Forrás: www.kispest.hu)
A kerület képe összetett, itt található a műemlékvédelem alá vont, egyedülálló építészeti megoldásokkal tarkított Wekerletelep, vannak családi házas övezetek, úgy mint Felső-Kispest, vagy Kertváros és itt sem maradt el a 70-es 80-as években a lakótelepek (Kispesti Lakótelep) építése.

A XIX. és a XX. század fordulóján a jobb élet és a munkahelykeresés következtében a főváros lakossága rövid idő alatt megduplázódott. Az ipari fejlődés és a korabeli Budapesten végbement városfejlesztések, építkezések vonzották a vidéki munkásokat, de a lakhatásuk csak nagyon mostoha körülmények között volt megoldva.

Az akkori kormányzat új városrészek kialakítását irányozta elő, ennek ékes példája a Wekerletelep, amelyet ugyan munkásnegyednek és tisztviselőtelepnek terveztek, de a sors fintora, hogy a szegények számára megfizethetetlen árak miatt mégis a középosztály vette birtokba.


Wekerle Sándor (1848-1921)
A nagy bérlakások ötletét elvetették a várostervezők és a kertvárosi, zöldövezeti beépítési módot javasolták, így a költözés nem jelentett olyan drámai változást az emberek életében, mintha sosem látott emeletes bérházakba kellett volna beköltözniük.

A Wekerletelep építését száz évvel ezelőtt kezdték meg Wekerle Sándor kezdeményezésére. A városrész kialakítására kiszemelt terület pontosan illeszkedett az akkori Budapest és Kispest közé. Az építkezés során körülbelül ötvenezer fát ültettek el, sövényeket, virágágyásokat alakítottak ki.

Az építkezésekkel együtt fejlesztették az úthálózatot és új közintézményeket is létrehoztak. A városrész jellege ma is tükrözi a népi és a korabeli városi építészeti hagyományokat, a mértanilag szabályos településszerkezet egyedülálló építészeti megoldás.


A telep korabeli térképe (nagyítható, forrás: www.kispest.hu)
A Wekerletelep nagyszerűségét az is fémjelzi, hogy a megtervezésén a kor zseniális építészeti közösen dolgoztak, így nem egy sablonos sorházakból álló halmazt építettek, hanem mindenki akaratát, ötletét és újítását ötvözték.

Európai viszonylatban is korszerű lett a lakások kialakítása, hiszen egy évszázaddal ezelőtt még nem volt általános követelmény a központi fűtés és melegvíz-ellátás, de az itteni tervekben ez is szerepelt. A lakáselosztást úgy szabályozták, hogy a földszintes épületekben 2-4 lakás, az emeletes házakban 6-12 lakás alakítottak ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A romló gazdasági helyzet és az első világháború, majd a gazdasági világválság következtében sokszor módosították a terveket. Nagyon sok eltervezett építmény soha nem valósult meg, vagy az eredeti tervektől eltérően (pl.: fürdőszoba nélküli lakások) építették fel.

Forrás: www.origoingatlan.hu


A Wekerletelep nyugati kapuja
Noha a városrész mindig is Kispesthez, majd Budapesthez tartozott, az itt élők sajátos lakóközösséget alkottak. A későbbiekben épített kockaházak ugyan formálták a teret, de összességében szerencsére sikerült megőrizni az egyedülálló városképet.

A Wekerletelep áraira jellemző, hogy a kereslet-kínálat szabályainak megfelelően az átlag felett vannak. Az itt lakók nem szívesen, vagy egyáltalán nem kívánnak megszabadulni a lakásuktól, a kereslet azonban nagy, a speciális kisvárosi miliő vonzza az érdeklődőket.

A kínálati négyzetméterárak a lakás műszaki állapotától függően 280-300 ezer forint között mozognak, ugyanakkor felújítandó lakásokat már 250-270 ezer forint közötti négyzetméteráron kínálnak. Jellemző a területre, hogy a művész emberek, festők, költők, írók is szívesen választják lakhelyüknek ezt a környéket.

A szocialista időkben, a kerületben új városközpont kialakítását és a növekvő lakosság elhelyezésére új lakótelep építését tervezték. A korábbi várva-várt kispesti villamos vonal elkészült, továbbá a meghosszabbított hármas metró elkészültével gyorsan elérhetővé vált a belváros.

A 12 ezer lakásos Kispesti Lakótelep építését több, mint négyezer régi ingatlan bontása előzte meg, teljesen átalakítva, sivárabbá téve ezzel Kispest városképét. Kispest igazi lakóövezetté vált közintézményekkel, kulturális és oktatási központokkal, valamint jól karbantartott zöldfelületekkel, fasorokkal. A kerületi koncepció szerint tervben van a 4 emeletes panelházak magas-tetővel történő lefedése.


A panellakások itt is a házgyári technológiával készültek, a 27 négyzetméterestől a 82 négyzetméteresig minden lakástípusból találni Kispesten. A kínálati négyzetméterárakra egy átlagos méretű lakás esetében a 170-190 ezer forint jellemző, a kis lakások fajlagos négyzetméterára ettől magasabb, de a nagy alapterületű panellakásokat sem tudjuk ettől sokkal olcsóbban megvásárolni.
Forrás: www.origoingatlan.hu

A kerületben az átlagos kínálati négyzetméterárak a lakóteleppel is rendelkező városrészekben 210 ezer, a döntően családi házas és kis társasházas övezetekben 270 ezer forint körül szóródnak. Az új építésű társasházak építése kis volumenben, de jelen van a kerületben. Egy 30 négyzetméteres új építésű lakást már 10,5 millió forintért megvásárolhatunk, de a többszobás lakásos esetében is ritka a 300 ezer forint alatti négyzetméterár.

Az új fejlesztéseknek és beruházásoknak határt szabnak a területi korlátok, mivel a kerület egyik fele műemléki védelem alatt áll, a másik része pedig lakóteleppel és családi házakkal van beépítve. A kerületben alig több mint egy tucat lakóövezeti telket kínálnak eladásra, jellemzően 30-45 ezer forintos négyzetméteráron és egyes esetekben bontandó épülettel.


A kerület szülötte volt az Aranycsapat két kiválósága, Bozsik Józsefről a városi stadiont, Puskás Ferencről pedig utcát neveztek el Kispesten. 1996-ban a kerület posztumusz díszpolgárává választották a városrész névadóját, Wekerle Sándort.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem