21 °C Budapest

Eladhatatlanságba taszít 3-4 százalék: mi történt a lakásokkal?

Pénzcentrum
2008. január 25. 14:00

A X. kerületben a legdominánsabb vásárlói réteget azok a fiatalok, házaspárok vagy egyedülállóak, adják, akiket a környező kerületeknél alacsonyabb négyzetméterárak vonzanak a jó közlekedéssel rendelkező területre. Az új ingatlanok mellett persze vonzóak a vidéki árszínvonal mellett elérhető panelek is, bár utóbbiak esetében sokszor inkább a kényszerűség viszi rá a fiatalokat a választásra.

Az ipari területekkel tarkított tizedik kerületben rengeteg a szabad telek, amelyhez olcsón hozzá lehet jutni, akár önkormányzati pályázat keretében is. Az elrugaszkodott telekárak miatt a belvárosból kiszorult fejlesztők ezen a területen ismét gigaprojektekkel teremthetnek kínálatot az olcsó lakást keresők számára.

A 255-290 ezer forintos négyzetméterenkénti ár alakulásában azonban nem csak az olcsó telkek és a beruházási méret növekedésével együtt járó költséghatékonyság játszik szerepet, a beruházások számának megszaporodása már önmagában is leszorítja a kínálati árakat.

A régi ipari területek megszerzése helyett több fejlesztő inkább a régi századelős, elhanyagolt épületek lebontását és a foghíjbeépítést választotta. Itt az ipari területen megálmodhatónál kisebb projektek épülnek, melyek iránt nagy az érdeklődés. A jobb állapotú nagypolgári társasházak iránt azonban lakossági kereslet is tapasztalható.

A használt téglalakások ára 200-210 ezer forint körül alakul, értékesítésüket azonban nehezíti, hogy a lakások kialakítása általában nem felel meg a mai kor követelményeinek: 70-80 négyzetméteres alapterület esetében is csak két különálló szoba kapható. Ezen az alapterületen a panelre voksolók már 2,5 vagy 1+3 fél szobás lakásokat is kaphatnak, ráadásul jóval 200 ezer forint alatt.

Bácsfalvi Tamás, az Otthon Centrum X. kerületi irodájának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a kerületben több helyütt is találkozhatunk paneltelepekkel, az árak azonban elég szélsőségek. A lakótelep adottságaitól, közlekedésétől és a lakóközösségtől függően a négyzetméterárak 140-160 és 190-200 ezer forint között változnak.

A rosszabb elhelyezkedésű, még felújításra váró paneltömbök esetében körülbelül a vidéki nagyvárosokra jellemző árakon vásárolhatnak a legnagyobb árérzékenységet mutató vevők. 190-200 ezer forintért ezzel szemben már közlekedési csomópontok környékén, felújított, egyedi hőmennyiség-mérővel felszerelt lakásokat is megkaphatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A családi házak piaca a panelekhez hasonló szélsőségességet mutat, Felsőrákoson elég ritkán kerülnek ingatlanok a piacra, és azok hamar új gazdára találnak, addig Kőbánya Kertvárosban, a kedvezőbb árú XVII. kerület közelsége miatt már nehéz a házakat értékesíteni.

A legnépszerűbb ingatlantípusnak, ahogy azt Murányi Ákostól, a Duna House vezető elemzőjétől megtudhattuk, a 1,5-2 szobás lakások számítanak, akár újról, akár használtról legyen szó. Itt az értékesítés sem bizonyul nehéz feladatnak, a használt ingatlanok általában néhány hét alatt elkelnek. Ez azonban csakis a jól árazott lakásokra igaz, a vevők olyannyira árérzékenyek, hogy egy 12 millió forint alatti lakásnál 3-4 ezer forintos "plusz" egyet jelenthet az eladhatatlansággal.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm