17 °C Budapest

Olcsó lakások a belvárosban: áremelkedés várható!

Pénzcentrum
2008. január 11. 13:00

A nyolcadik kerület sokarcúsága sokáig elriasztotta a vásárlókat a belváros azon területétől, ahol a lepukkant utcák és az új fejlesztések árnyékában olyan frekventált és zárt közösséggel rendelkező városrész fekszik, mint a Tisztviselőtelep. A korábban a belváros feketebárányának tartott kerületben leginkább a kispénzűek vásárolnak, de a rehabilitációnak köszönhetően egyre több kisbefektető jelenik meg az új fejlesztések háza táján.

A részben uniós pályázati forrásból megvalósuló Magdolna-projekt és a térfigyelő kamerák felszerelése pozitív hatással bír, illetve bírt a kerület közbiztonságára, tudhattuk meg Murányi Ákostól, a Duna House vezető elemzőjétől. Ez a változás, olyan szűkös anyagi forrásokkal rendelkező vásárlókat teremtett a területen, akik szívesen veszik a nyomott árakat és a belváros közelségét, ha az megfelelő közbiztonsággal párosul.

A Magdolna-projekt célja, hogy segítséget nyújtson a legelmaradottabb utcákban élőknek életkörülményeik javításában és növelje a környék komfortfokozatát. Ez főként a nevelésben nyilvánul meg, amelynek egyik kulcselemét adhatja a Mátyás-téren megépülő közösségi ház.

A Teleki-tér környékének gyökeres ellentétével találkozunk, ha belépünk a Tisztviselőtelepre. A negyed nagypolgári lakásainak lakóközössége zárt, az itt lakás pedig presztízst jelent. A Tisztviselőtelep ezen formában való fennmaradását nem csak a környéken szokatlanul magas árak biztosítják, a tulajdonoscsere ugyanis családon vagy baráti közön belül történik, akár értékesítésről, akár öröklésről legyen szó. Kevés az eladó ingatlan.

Ugyancsak kiemelkedő területnek számít a Palotanegyed, melyet a múzeumok és egyetemek közelsége tesz nagyobb presztízzsel bíró területté. Ez az árakban is megnyilvánul, míg a körút ezen oldalán a négyzetméterárak 300-350 ezer forint között alakulnak, addig a másik oldalon már csak 200 ezer forint körüli négyzetméterenkénti árral kell számolnia a vevőknek - válaszolta a Pénzcentrum.hu kérdésére Swiderski László, az Otthon Centrum munkatársa.

Közel ilyen árakkal találkozhatunk a Népszínház utca környékén is, ahol a foghíjbeépítések emelik a környék presztízsét. Itt körülbelül 170-230 ezer forint körüli áron vásárolhatnak a fontos közlekedési csomópontot jelentő Blaha Lujza tér közelségét szem előtt tartók. A lakásnagyság pedig megfelel a keresletnek, 1,5-2 szobás lakások találhatóak ezen a területen.

Ha valaki még ennél is kisebb területen keres és nem ódzkodik a kényszerfürdőszobáktól, érdemes lehet körülnéznie a Ganz-lakótelepen, melynek legnagyobb előnyét a zártság adja. A zárt udvarral rendelkező, volt munkástelepen elég sok a sötét és kis lakás, az árak ennek megfelelően 200-250 ezer forint körül alakulnak. Itt problémát a lift hiánya okozhat, főként a második emelet feletti lakások esetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új fejlesztésből akad bőven, a négyzetméterárak pedig igazán kedvezőek: 280-330 ezer forint környékén már bőven akadnak lakások, a környék rehabilitációjával pedig szépen emelkednek az árak. Az alacsony kínálati árat a telekárak olcsósága indokolja, ez egyébként a kerületben tapasztalható építési kedvnek is az egyik fő forrása.

Swiderski László szerint a kerületben lezajló város a városban projekt jelentős áremelkedést generálhat a közvetlen környezetében, a távolabb lévő utcák esetében azonban nem lesz jelentősebb hatással az árakra. Ott a rehabilitáció, a környezet megújítása ígér jelentős hozamot a VIII. kerületet befektetési céllal választóknak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem