5 °C Budapest

Mi történt a III. kerületben? Megrohanták a paneleket

Pénzcentrum
2007. november 22. 13:05

Az ingatlanpiaci szakemberek tapasztalatai szerint nem hozott jelentős változást az ingatlankeresletben a jövő év elejétől változó adókörnyezet, legalábbis, ami a III. kerületet illeti. A jelek szerint azok, akik ugyan szeretnének lakást vásárolni, de még nem állnak készen, az áfa-törvény változásának hatására sem tették meg a tervezettnél hamarabb a konkrét lépéseket.

A III. kerület jó minta, mert az itt található ingatlanok sokszínűsége folytán nincs olyan egyértelműen körülhatárolható vásárlói csoport, mely kifejezetten Buda ezen részét részesítené előnyben. A kerületben, ahogy azt kérdésünkre Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője elmondta néhány milliós panelekkel és a több száz milliós nagyságrendet elérő családi házas övezetekkel is találkozhatunk.

Az árszínvonal a budai terület presztízsének köszönhetően magasabb, mint a főváros egyéb kerületeiben, de nem éri el a I. vagy a II. kerület esetében megszokott mértéket. Jellemzően kistelkes építkezésekre van lehetőség, a beépíthetőség azonban magasabb, mint a belső budai kerületekben, több helyütt 35 százalékos.

Schuszter Attila, az Otthon Centrum óbudai irodájának vezetője elmondta, hogy a legnagyobb fejlesztéseken a terület már túl van, de persze új ingatlanokat most is találhatnak azok, akik Buda egy kevésbé költséges részét célozzák meg. Kereslet főként a kis lakásszámú beruházások iránt lenne, ezek azonban ritkák, a négyzetméterárak pedig elérheti a 450-500 ezer forintot.

A III. kerületben az új lakások piacán a nagy fejlesztések esetében is érezhető a minőség felé való eltolódás, kivesztek a piacról a kifejezetten ár-érzékeny vevőket célzó beruházások. Ennek eredményeként jelenleg körülbelül 350-400 ezer forintot kellene adnunk négyzetméterenként egy új lakásért.

Panelt ennél lényesen olcsóbban vásárolhatunk, akár a szentendrei úti, Flórián téri vagy a korábban eléggé rossz hírű békásmegyeri lakótelepről legyen szó. Előbbiek esetében 170-190 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnunk, míg utóbbi esetében ennél egy közel 10 ezer forinttal alacsonyabb áron is vásárolhatunk már lakásokat. Valószínűsíthetően ez az oka annak, hogy a III. kerületben viszonylag nagy a kereslet a panellakások iránt.

A pók utcai lakótelepet a panelek, de még a használt lakások piacán is kiemelkedő árak jellemzik. Itt a Duna közelsége, a parkos környezet és a viszonylagosan jó állapot indokolja, hogy az egyéb területeknél jóval, akár 50-80 ezer forinttal drágábban keljenek el az ingatlanok.

A családi házak széles skáláját kínálja a III. kerület az ide költözőknek, a néhány tíz millió forintos kisebb házaktól, a több száz milliós villákig. Schuszter Attila a családi házra vágyók számára a csillaghegyi részt ajánlotta, itt azonban érdemes inkább felújításra váró ingatlanokat keresni. Ez fér ugyanis be abba a 30 millió forintos keretbe, melynél képzelt vásárlónk semmiképpen sem szeretne többet költeni.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?