16 °C Budapest

Mi történt a III. kerületben? Megrohanták a paneleket

Pénzcentrum
2007. november 22. 13:05

Az ingatlanpiaci szakemberek tapasztalatai szerint nem hozott jelentős változást az ingatlankeresletben a jövő év elejétől változó adókörnyezet, legalábbis, ami a III. kerületet illeti. A jelek szerint azok, akik ugyan szeretnének lakást vásárolni, de még nem állnak készen, az áfa-törvény változásának hatására sem tették meg a tervezettnél hamarabb a konkrét lépéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A III. kerület jó minta, mert az itt található ingatlanok sokszínűsége folytán nincs olyan egyértelműen körülhatárolható vásárlói csoport, mely kifejezetten Buda ezen részét részesítené előnyben. A kerületben, ahogy azt kérdésünkre Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője elmondta néhány milliós panelekkel és a több száz milliós nagyságrendet elérő családi házas övezetekkel is találkozhatunk.

Az árszínvonal a budai terület presztízsének köszönhetően magasabb, mint a főváros egyéb kerületeiben, de nem éri el a I. vagy a II. kerület esetében megszokott mértéket. Jellemzően kistelkes építkezésekre van lehetőség, a beépíthetőség azonban magasabb, mint a belső budai kerületekben, több helyütt 35 százalékos.

Schuszter Attila, az Otthon Centrum óbudai irodájának vezetője elmondta, hogy a legnagyobb fejlesztéseken a terület már túl van, de persze új ingatlanokat most is találhatnak azok, akik Buda egy kevésbé költséges részét célozzák meg. Kereslet főként a kis lakásszámú beruházások iránt lenne, ezek azonban ritkák, a négyzetméterárak pedig elérheti a 450-500 ezer forintot.

A III. kerületben az új lakások piacán a nagy fejlesztések esetében is érezhető a minőség felé való eltolódás, kivesztek a piacról a kifejezetten ár-érzékeny vevőket célzó beruházások. Ennek eredményeként jelenleg körülbelül 350-400 ezer forintot kellene adnunk négyzetméterenként egy új lakásért.

Panelt ennél lényesen olcsóbban vásárolhatunk, akár a szentendrei úti, Flórián téri vagy a korábban eléggé rossz hírű békásmegyeri lakótelepről legyen szó. Előbbiek esetében 170-190 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnunk, míg utóbbi esetében ennél egy közel 10 ezer forinttal alacsonyabb áron is vásárolhatunk már lakásokat. Valószínűsíthetően ez az oka annak, hogy a III. kerületben viszonylag nagy a kereslet a panellakások iránt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pók utcai lakótelepet a panelek, de még a használt lakások piacán is kiemelkedő árak jellemzik. Itt a Duna közelsége, a parkos környezet és a viszonylagosan jó állapot indokolja, hogy az egyéb területeknél jóval, akár 50-80 ezer forinttal drágábban keljenek el az ingatlanok.

A családi házak széles skáláját kínálja a III. kerület az ide költözőknek, a néhány tíz millió forintos kisebb házaktól, a több száz milliós villákig. Schuszter Attila a családi házra vágyók számára a csillaghegyi részt ajánlotta, itt azonban érdemes inkább felújításra váró ingatlanokat keresni. Ez fér ugyanis be abba a 30 millió forintos keretbe, melynél képzelt vásárlónk semmiképpen sem szeretne többet költeni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20