2 °C Budapest

Olcsó lakások a belvárosban? Rémálmaidban se gondoltad volna...

Pénzcentrum
2007. december 12. 13:00

A külföldi befektetők megjelenése a hatodik kerület presztízs területein is jelentős emelkedést hozott az ingatlanárakban. A 2002 táján megjelenő második ír hullám ugyanis már a tágabb belvárost és a nagyobb alapterülettel rendelkező, jó elhelyezkedésű, ezáltal drágább nagypolgári lakásokat célozta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hatodik kerületi ingatlanárak növekedési üteme 2006-ben lelassult, s bár az elmúlt egy évben is enyhe emelkedést tapasztalhattak az itt található ingatlanok tulajdonosai, az elérhető hozam már meg sem közelíti az ezredforduló környékén jellemző mértéket, sőt egyes részek, utcák esetében a használt lakásárak csökkenésével kell számolnia az ott lakóknak.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy a legnagyobb kereslet jelenleg a 1,5 szobás, világos, emeleti lakások iránt van, melyek méretüknél fogva a kerület presztízs területeit is elérhetővé teszik a nyüzsgést kedvelő magyarok számára. A nagyobb 2-3 szobás lakások iránt leginkább a külföldiek érdeklődnek.

A használt lakások négyzetméterárai elhelyezkedéstől függően átlagban 270 és 360 ezer forint között változnak, persze ennél olcsóbban is vásárolhatunk. A sokat ismételt közmondás azonban ez esetben is igaz, az alacsonyabb ár rosszabb minőséget jelent, amely ez esetben földszinti, belső udvari, sötét lakásokban ölt testet.

A frekventált területek magasabb árai ellenére, a kerület korántsem mondható olyan megosztottnak, mint a szomszédos VII. kerület. Az árak az Andrássy úton, az Opera környékén és a Bajza utcánál található diplomatanegyedben magasabbak az átlagosnál, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kerület kisebb utcáinak lakásai presztízsükben jelentősen elmaradnának az előbbiekben említett részektől.

Új fejlesztésekből is akad bőven, ezek többsége tetőtér-beépítés, a belvárosban széles körben elterjedt fejlesztési mód elsőként a hatodik kerületben jelent meg. A fejlesztések többsége jelenleg a körúton kívül zajlik, tudhattuk meg Valkó Dávidtól, az Otthon Centrum vezető elemzőjétől, általában 6-10 lakást alakítanak ki ilyen formában.

Míg a körúton kívül található tetőtér-beépítések négyzetméterárai 310-350 ezer forint körül alakulnak, addig az Opera közelében található Ó utcai fejlesztésnél már 620-680 ezer forintot, míg az Andrássy úton zajló beruházásnál 700-750 ezer forintot kérnek el egy négyzetméterért.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az Andrássy úti fejlesztések esetében egyébként is felkúszhatnak az árak, több most épülő, illetve átadásra váró beruházás esetében azok az 1 millió forintot is meghaladják. A luxuslakások azonban a legtöbb esetben nem a magyar, hanem az ír és brit befektetőket célozzák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59