-2 °C Budapest

Olcsó lakások a belvárosban? Rémálmaidban se gondoltad volna...

Pénzcentrum
2007. december 12. 13:00

A külföldi befektetők megjelenése a hatodik kerület presztízs területein is jelentős emelkedést hozott az ingatlanárakban. A 2002 táján megjelenő második ír hullám ugyanis már a tágabb belvárost és a nagyobb alapterülettel rendelkező, jó elhelyezkedésű, ezáltal drágább nagypolgári lakásokat célozta.

A hatodik kerületi ingatlanárak növekedési üteme 2006-ben lelassult, s bár az elmúlt egy évben is enyhe emelkedést tapasztalhattak az itt található ingatlanok tulajdonosai, az elérhető hozam már meg sem közelíti az ezredforduló környékén jellemző mértéket, sőt egyes részek, utcák esetében a használt lakásárak csökkenésével kell számolnia az ott lakóknak.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy a legnagyobb kereslet jelenleg a 1,5 szobás, világos, emeleti lakások iránt van, melyek méretüknél fogva a kerület presztízs területeit is elérhetővé teszik a nyüzsgést kedvelő magyarok számára. A nagyobb 2-3 szobás lakások iránt leginkább a külföldiek érdeklődnek.

A használt lakások négyzetméterárai elhelyezkedéstől függően átlagban 270 és 360 ezer forint között változnak, persze ennél olcsóbban is vásárolhatunk. A sokat ismételt közmondás azonban ez esetben is igaz, az alacsonyabb ár rosszabb minőséget jelent, amely ez esetben földszinti, belső udvari, sötét lakásokban ölt testet.

A frekventált területek magasabb árai ellenére, a kerület korántsem mondható olyan megosztottnak, mint a szomszédos VII. kerület. Az árak az Andrássy úton, az Opera környékén és a Bajza utcánál található diplomatanegyedben magasabbak az átlagosnál, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kerület kisebb utcáinak lakásai presztízsükben jelentősen elmaradnának az előbbiekben említett részektől.

Új fejlesztésekből is akad bőven, ezek többsége tetőtér-beépítés, a belvárosban széles körben elterjedt fejlesztési mód elsőként a hatodik kerületben jelent meg. A fejlesztések többsége jelenleg a körúton kívül zajlik, tudhattuk meg Valkó Dávidtól, az Otthon Centrum vezető elemzőjétől, általában 6-10 lakást alakítanak ki ilyen formában.

Míg a körúton kívül található tetőtér-beépítések négyzetméterárai 310-350 ezer forint körül alakulnak, addig az Opera közelében található Ó utcai fejlesztésnél már 620-680 ezer forintot, míg az Andrássy úton zajló beruházásnál 700-750 ezer forintot kérnek el egy négyzetméterért.

Az Andrássy úti fejlesztések esetében egyébként is felkúszhatnak az árak, több most épülő, illetve átadásra váró beruházás esetében azok az 1 millió forintot is meghaladják. A luxuslakások azonban a legtöbb esetben nem a magyar, hanem az ír és brit befektetőket célozzák.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19