10 °C Budapest

Kutyának se kellenek a családi házak - a paneleket viszik?

Pénzcentrum
2007. november 29. 14:00

A karácsony közeledtével sem csitul az érdeklődés a IV. kerületi ingatlanok iránt, tudhattuk meg az Otthon Centrum illetékes irodájának vezetőjétől, Széll Tamástól. A kereslet az elmúlt 2-3 hónapban is elég erőteljes volt, amely részben az őszi vásárok utóhatásának köszönhető.

A negyedik kerület a különböző ingatlanok teljes skálájával várja az ide költözőket, így nincs olyan elkülöníthető csoport, amely kifejezetten a főváros ezen részét részesítené előnyben. A kerületben tégla-, illetve panellakásokkal és családi házas övezettel is találkozhatunk, és természetesen elmaradhatatlan kelléket jelentenek az új fejlesztések.

Újépítésű lakásokhoz 320-420 ezer forintos négyzetméteráron juthatunk, utóbbi főként a Károlyi István Városközpontban felépülő lakások esetében jellemző. Az azonban általánosságban igaz, hogy a főként ár-érzékeny vevőket célzó beruházások, ahogy a III. kerületben, itt is kiveszőben vannak. A vevők egyre nagyobb minőségi igényeket támasztanak a választott lakásokkal szemben.

A használt lakáspiacon, ahogy azt Széll Tamás kérdésünkre elmondta, a kicsi az örök favorit: a legnagyobb érdeklődés a 1,5 szobás társasházi lakások iránt van, függetlenül attól, hogy az panel vagy tégla. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a legkönnyebben eladható és leggyorsabban forgó ingatlanok, befektetési céllal tehát kifejezetten kis alapterületű lakást érdemes vásárolni.

A tavalyi év fejleményeinek, a gázár-támogatási rendszer átalakításának, fényében első látásra szokatlan jelenségnek tűnhet, hogy ismét növekszik a kereslet a 71 négyzetméteres, 2,5 szobás panellakások iránt. Ezek azonban kiválóan alkalmasak olyan hallgatók számára, akik albérlőtársakkal osztoznak majd meg a viszonylag nagy lakás rezsijén, ami így sokfelé oszlik.

A felsőoktatási intézményekben tanulók jelenlétének intenzitása nagy szezonalitást mutat, így csak az év egy-két hónapjában, augusztusban és szeptemberben, lehet nagyobb hatással a keresletre.

A másfél és a két és fél szobás lakások között egyértelműen a téglalakásoké a főszerep, az egyedi fűtésből adódó előnyük ugyanis ebben a kategóriában jól ellensúlyozza a magasabb négyzetméterárból adódó hátrányt. Az 50-60 négyzetméteres kategóriában csakis az 1+2 félszobás, maximum 5. emeleti panellakások vehetik fel a versenyt a téglával. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője elmondta, a panelekre általánosan jellemző, hogy a vevők inkább a négyemeletes társasházakat részesítik előnyben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A társasház milyensége mellett azonban rendkívül fontos szerepet játszik a felújítás, egy új burkolatokkal, nyílászárókkal és fűtőtestekkel rendelkező lakásért, Széll Tamás szerint, akár 4-500 ezer forinttal is többet megkaphatunk, ami a panelek esetében jellemző 150-190 ezer forintos négyzetméterárakat tekintve még egy 50-60 négyzetméteres lakás esetében is szép summa.

A kerület talán egyetlen mostohagyermeke a családi házak piaca, a néhány kilométerre található agglomerációs településeken jellemző árak mellett ugyanis drágának hat a IV. kerület. Akár Dunakeszin, akár Gödön egy használt családi ház árából saját tervezésű házat lehet felépíteni. Emiatt a családi házak piaca a IV. kerületben picit belterjes jelleget ölt, a túlkereslet pedig a kerület egészében jellemzőnél erősebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm