22 °C Budapest

Kutyának se kellenek a családi házak - a paneleket viszik?

Pénzcentrum
2007. november 29. 14:00

A karácsony közeledtével sem csitul az érdeklődés a IV. kerületi ingatlanok iránt, tudhattuk meg az Otthon Centrum illetékes irodájának vezetőjétől, Széll Tamástól. A kereslet az elmúlt 2-3 hónapban is elég erőteljes volt, amely részben az őszi vásárok utóhatásának köszönhető.

A negyedik kerület a különböző ingatlanok teljes skálájával várja az ide költözőket, így nincs olyan elkülöníthető csoport, amely kifejezetten a főváros ezen részét részesítené előnyben. A kerületben tégla-, illetve panellakásokkal és családi házas övezettel is találkozhatunk, és természetesen elmaradhatatlan kelléket jelentenek az új fejlesztések.

Újépítésű lakásokhoz 320-420 ezer forintos négyzetméteráron juthatunk, utóbbi főként a Károlyi István Városközpontban felépülő lakások esetében jellemző. Az azonban általánosságban igaz, hogy a főként ár-érzékeny vevőket célzó beruházások, ahogy a III. kerületben, itt is kiveszőben vannak. A vevők egyre nagyobb minőségi igényeket támasztanak a választott lakásokkal szemben.

A használt lakáspiacon, ahogy azt Széll Tamás kérdésünkre elmondta, a kicsi az örök favorit: a legnagyobb érdeklődés a 1,5 szobás társasházi lakások iránt van, függetlenül attól, hogy az panel vagy tégla. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a legkönnyebben eladható és leggyorsabban forgó ingatlanok, befektetési céllal tehát kifejezetten kis alapterületű lakást érdemes vásárolni.

A tavalyi év fejleményeinek, a gázár-támogatási rendszer átalakításának, fényében első látásra szokatlan jelenségnek tűnhet, hogy ismét növekszik a kereslet a 71 négyzetméteres, 2,5 szobás panellakások iránt. Ezek azonban kiválóan alkalmasak olyan hallgatók számára, akik albérlőtársakkal osztoznak majd meg a viszonylag nagy lakás rezsijén, ami így sokfelé oszlik.

A felsőoktatási intézményekben tanulók jelenlétének intenzitása nagy szezonalitást mutat, így csak az év egy-két hónapjában, augusztusban és szeptemberben, lehet nagyobb hatással a keresletre.

A másfél és a két és fél szobás lakások között egyértelműen a téglalakásoké a főszerep, az egyedi fűtésből adódó előnyük ugyanis ebben a kategóriában jól ellensúlyozza a magasabb négyzetméterárból adódó hátrányt. Az 50-60 négyzetméteres kategóriában csakis az 1+2 félszobás, maximum 5. emeleti panellakások vehetik fel a versenyt a téglával. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője elmondta, a panelekre általánosan jellemző, hogy a vevők inkább a négyemeletes társasházakat részesítik előnyben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A társasház milyensége mellett azonban rendkívül fontos szerepet játszik a felújítás, egy új burkolatokkal, nyílászárókkal és fűtőtestekkel rendelkező lakásért, Széll Tamás szerint, akár 4-500 ezer forinttal is többet megkaphatunk, ami a panelek esetében jellemző 150-190 ezer forintos négyzetméterárakat tekintve még egy 50-60 négyzetméteres lakás esetében is szép summa.

A kerület talán egyetlen mostohagyermeke a családi házak piaca, a néhány kilométerre található agglomerációs településeken jellemző árak mellett ugyanis drágának hat a IV. kerület. Akár Dunakeszin, akár Gödön egy használt családi ház árából saját tervezésű házat lehet felépíteni. Emiatt a családi házak piaca a IV. kerületben picit belterjes jelleget ölt, a túlkereslet pedig a kerület egészében jellemzőnél erősebb.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?