Kivonulnak a külföldiek, maradnak a lakásárak az ötödik kerületben

Pénzcentrum
2007. december 7. 14:00

A külföldi befektetők első hulláma még az ezredforduló környékén elérte Budapestet, az ír befektetők pedig érdekes módon nem a számunkra presztízsterületnek számító budai kerületekben kerestek ingatlant, hanem a még felújításra váró belvárosi, nagypolgári lakásokban láttak fantáziát. Ekkor került a befektetők figyelmének középpontjába az V. kerület, ahol a lakásárak ebben az időszakban jelentős növekedést mutattak.

Mára lecsengett az a vásárlási hullám, mely kifejezetten a belvárosi lakásokat célozta, a külföldi befektetők ugyanis manapság inkább a budapestiek számára is kiadható, új lakásokat keresik. Az V. kerület presztízse azonban továbbra is él, ennek köszönhető, hogy a használt lakásokért is 350-400 ezer forintot kell adnia annak, aki szeretne Budapest szívében lakni.

Bár az ötödik kerületben családi házakkal, illetve panelekkel nem találkozhatunk, a kerület ingatlanpiaca mégis változatos képet mutat: a rossz állapotú századelős társasházak, a Bauhaus épületek, a tetőtérbeépítés miatt felújított nagypolgári házak és végül az új projektek között széles palettáról válogathatnak a nyüzsgést kedvelők.

Új fejlesztésekből is akad néhány, bár többségük csupán tetőtérbeépítés. Utóbbi megoldást esetében érdekes módon nem kirívóan magas árakkal találkozunk, tetőtérben lévő új ingatlanhoz akár már négyzetméterenkénti 450-500 ezer forinttól is hozzájuthatunk, jelentős módosulást hozhat azonban az árakban az elhelyezkedés és a kivitelezés minősége.

Új projektek esetében ennyire "olcsón" nem vásárolhatunk, a most épülő Palazzo Dorottya esetében például 900 ezer és 1,4 millió forint között változnak a négyzetméterárak. De a két év átadásra került Vadász utcai fejlesztéseknél is közel hasonló árszínvonallal kellett számolnia a Podmaniczky-tér közelségét választóknak.

Az ötödik kerületben kiemelten presztízs területnek számít a Duna-part, a csendesebb környezetre, de mégis a belváros által nyújtott életérzésre vágyók pedig Lipótvárosban vagy a banknegyedben találhatnak otthonra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy az ötödik kerületi nagypolgári lakások esetében az jelenthet akár értékesítése nehézséget is okozó problémát, ha több szoba nyílik egymásból. Illetve problémások lehetnek a belsőudvari, földszinti lakások. Itt is jellemző, ami az II. kerület esetében már elhangzott, hogy egy adott házon belül is jelentős eltérések lehetnek a lakásárakat tekintve, annak függvényében, hogy az adott lakás a ház melyik emeletén és melyik oldalán helyezkedik el.

A bérleti piacon a legkönnyebben a két különnyíló szobával rendelkező lakásokat lehet kiadni. ezekért mérettől függően 80-90, berendezéssel együtt pedig 100-110 ezer forintot kérhetnek el a tulajdonosok havonta.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16