Másfélszeres áron a napos lakások - mit hozhat Neked a II. kerület?

Pénzcentrum
2007. november 13. 13:00

Az általánosan jellemző túlkínálat alól a II. kerület sem mentes, a tranzakciók elmaradását azonban ebben az esetben nem a kereslet alacsony volta, hanem a túlárazottság indokolja. Az eladók a presztízskerületnek számító II. kerület olyan részein is a piaci értéknél magasabb árat szeretnének kapni, ahol ezt a környék nem indokolja. A legnagyobb gondot a 20-30 millió forint feletti, de 50 millió forint alatti vételárral rendelkező ingatlanok értékesítése jelenti.

Budapesti körképünk második részében a Duna House vezető elemzőjét Murányi Ákost és az Otthon Centrum második kerületi irodájának vezetőjét, Vállai Bélát kérdeztük a kerület ingatlanpiacának forgalmáról, az ott jellemző ingatlanárakról, illetve a jellemzően itt vásárlók csoportjáról.

Az I. kerület után most a másik budai presztízskerületről is elhangzott, hogy bár valóban van néhány külföldi vásárló, jellemzően nem a határon túlról érkezők hajtják a kerület piacát. Annak ellenére, hogy a vásárlók zöme magyar, a forgalom kiegyensúlyozottnak mondható, a területen található 40 ezer ingatlan 8 százaléka, vagyis körülbelül 3200 ingatlan cserél gazdát évente. A rotáció azonban nem korlátozódik bizonyos ingatlanokra.

A II. kerület másik érdekessége, hogy a forgalom a használt lakások piacán nagyobb, az új lakások ugyanis, bár mindig van néhány fejlesztés, drágák. Egy újépítésű ingatlanért 600 ezer-1 millió forintot kell adnia annak, akik szeretné élvezni a második kerület adta lehetőségeket.

A használt lakások piacán az árak alakulásában fokozottan szerepet játszik az elhelyezkedés: míg a Margit-körút környékén akár 230-250 ezer forintért is vásárolhatunk, addig a Szilágyi Erzsébet fasoron ennek másfélszeresét kell adnunk egy ingatlanért. A hegyvidéki, főként a rózsadombi részhez érve azonban már az 500 ezer forintot meghaladó négyzetméterárak sem ritkák.

Az elhelyezkedés azonban nem csak ilyen tekintetben játszik fontos szerepet, akár egy háztömbön belül is másfélszeres árkülönbözettel találkozhatunk, ha egy Margit-körútra nyíló, sötét lakás és a Duna felé néző világos, csendes ingatlant veszünk górcső alá. Az ingatlan kedvezőbb tulajdonságai itt az árakban is érvényesíthetőek.

A II. kerületben a legnagyobb érdeklődés a 20-30 millió forintos ingatlanok iránt van, ebben az árkategóriában a kínálat is rendkívül bő. 20 millió forintért a Moszkva-tér és a Margit-körút környékén már 90 négyzetméteres, háromszobás polgári házat is kaphatunk, de akár a 60-70 négyzetméteres kockaházat is vásárolhatunk a Rózsadombon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kerületben panellakások nem találhatók, csupán csúsztatott zsalus megoldással találkozunk, de ezeket is könnyedén lehet értékesíteni, amennyiben az ár nem haladja meg a reális piaci értéket. Ugyanez azonban igaz a 150 millió feletti villákra is, az értékesíthetőség a piac két végletében főként az árazás függvénye.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35