Lakáscsere: add el a régit és lakj még benne!

Pénzcentrum
2007. június 7. 14:00

A lassuló ingatlanpiac több a vevők számára kellemes tulajdonsággal bír, melyek egyike, hogy az ingatlanberuházók az eladások meggyorsítása végett különböző akciókkal, kedvezményekkel próbálják vásárlásra bírni a vevőket.

Már többször beszámoltunk arról, hogy az eladásösztönzés több módon is megvalósulhat, többek között akár árengedmények, beépített konyhabútorok, egyéb beépített eszközök, de akár úszómedence is várhatja a vásárolni szándékozókat.

Az Egyesült Államokban a visszaesésben lévő ingatlanpiacon, most egy olyan eszköz került terítékre, amelyet hazánkban már évek óta alkalmaznak. Ez az eszköz pedig nem más mint a használtlakás-beszámítás.

A konstrukció lényege, hogy az ingatlanfejlesztő az eladások felgyorsításának érdekében elhárítja a legfontosabb akadályt, vagyis átvállalja a régi lakás elidegenítésének nehézségeit, azáltal, hogy megvásárolja az eladásra szánt ingatlant.

A tengerentúlon a vásárlás feltételeként jelölik meg, hogy az új ingatlan értékének legalább 20 százalékkal meg kell haladnia a régi lakás, a fejlesztő által felbecsültetett értékét. A beszámítás a fejlesztő által felvállalt értékesítési kockázat miatt természetesen nem teljes, hanem diszkontált áron történik, a régi lakás értékének 92-95 százalékán.

A használtlakás-beszámítás a tengerentúlinál korábbi, hazai megjelenését az ingatlanpiaci adottságok indokolták. Nálunk elsőként az egyik vezető ingatlanügynökség, az Otthon Centrum vezetett be ehhez hasonló, de saját fejlesztésű konstrukciót.

Az Otthon Centrum által nyújtott konstrukció, melyhez hasonlóval 3 évvel ezelőtti megjelenése óta több ingatlanfejlesztő is előállt, áthidalja az eladás és a vétel között eltelő időt olyan módon, hogy az ügynökség megvásárolja a leendő vevőtől az ingatlant, melynek vételárát akkor fizeti ki, amikor az ügyfélnek az új lakás vételárát ki kell fizetnie.

Pfeffer Kinga, az Otthon Centrum illetékes munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a cég is diszkontált áron vásárolja meg az ingatlant, a diszkont mértéke pedig az ingatlan elhelyezkedésétől és az értékesítésre rendelkezésre álló időtől függően 15 és 20 százalék között mozog.

Az ingatlanügynökség által ajánlott konstrukció keretében, a tengerentúli példához hasonlóan nem számolnak fel pótlólagos közvetítői díjat, a két konstrukció közötti különbség és egyben a hazai előnye abban rejlik, hogy ebben az esetben nem feltétel, hogy a megvásárolandó új ingatlan ára nagyobb legyen az eladásra szánt lakásénál.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16