12 °C Budapest

Lakáscsere: add el a régit és lakj még benne!

Pénzcentrum
2007. június 7. 14:00

A lassuló ingatlanpiac több a vevők számára kellemes tulajdonsággal bír, melyek egyike, hogy az ingatlanberuházók az eladások meggyorsítása végett különböző akciókkal, kedvezményekkel próbálják vásárlásra bírni a vevőket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Már többször beszámoltunk arról, hogy az eladásösztönzés több módon is megvalósulhat, többek között akár árengedmények, beépített konyhabútorok, egyéb beépített eszközök, de akár úszómedence is várhatja a vásárolni szándékozókat.

Az Egyesült Államokban a visszaesésben lévő ingatlanpiacon, most egy olyan eszköz került terítékre, amelyet hazánkban már évek óta alkalmaznak. Ez az eszköz pedig nem más mint a használtlakás-beszámítás.

A konstrukció lényege, hogy az ingatlanfejlesztő az eladások felgyorsításának érdekében elhárítja a legfontosabb akadályt, vagyis átvállalja a régi lakás elidegenítésének nehézségeit, azáltal, hogy megvásárolja az eladásra szánt ingatlant.

A tengerentúlon a vásárlás feltételeként jelölik meg, hogy az új ingatlan értékének legalább 20 százalékkal meg kell haladnia a régi lakás, a fejlesztő által felbecsültetett értékét. A beszámítás a fejlesztő által felvállalt értékesítési kockázat miatt természetesen nem teljes, hanem diszkontált áron történik, a régi lakás értékének 92-95 százalékán.

A használtlakás-beszámítás a tengerentúlinál korábbi, hazai megjelenését az ingatlanpiaci adottságok indokolták. Nálunk elsőként az egyik vezető ingatlanügynökség, az Otthon Centrum vezetett be ehhez hasonló, de saját fejlesztésű konstrukciót.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Otthon Centrum által nyújtott konstrukció, melyhez hasonlóval 3 évvel ezelőtti megjelenése óta több ingatlanfejlesztő is előállt, áthidalja az eladás és a vétel között eltelő időt olyan módon, hogy az ügynökség megvásárolja a leendő vevőtől az ingatlant, melynek vételárát akkor fizeti ki, amikor az ügyfélnek az új lakás vételárát ki kell fizetnie.

Pfeffer Kinga, az Otthon Centrum illetékes munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a cég is diszkontált áron vásárolja meg az ingatlant, a diszkont mértéke pedig az ingatlan elhelyezkedésétől és az értékesítésre rendelkezésre álló időtől függően 15 és 20 százalék között mozog.

Az ingatlanügynökség által ajánlott konstrukció keretében, a tengerentúli példához hasonlóan nem számolnak fel pótlólagos közvetítői díjat, a két konstrukció közötti különbség és egyben a hazai előnye abban rejlik, hogy ebben az esetben nem feltétel, hogy a megvásárolandó új ingatlan ára nagyobb legyen az eladásra szánt lakásénál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00