Hogyan kaphatunk gázártámogatást? - Íme néhány kiskapu

Pénzcentrum
2006. november 28. 09:30

Könnyű csalni a gázár-támogatási igénylésben: a lebukás veszélye csekély, büntetés nincs, legfeljebb némi kamatot kell fizetni. Az új támogatási rendszer a visszaélések lehetőségeinek tárházát kínálja. Lehet játszani a lakásba bejelentettek számával és a bevallott jövedelmekkel is, miközben valódi ellenőrzésre nem igazán kell számítani - írja a Népszabadság.

A köztisztviselők, a rendes munkavállalók és a nemrég nyugdíjba vonultak számára szűnik meg a gáz- és távhőár-támogatás januártól - ők azok, akiknél a kimutatott egy főre jutó havi jövedelem nagy valószínűséggel nettó 94 ezer forint felett lesz, és akiknek emiatt nem jár az állami segítség.

Az adóhatóság például azt igen bonyolult eljárással tudná csak megállapítani, hogy valóban egy háztartásban élnek-e annyian, amennyit az igénylőlapra beírtak - mivel családi adózás nincs, az APEH nem tudja pontosan, kik minősülnek együtt élőnek és kik nem. Könnyedén beírhatók további "fogyasztási egységként" a nagyszülők - ám ha valaki félne ezt hivatalos dokumentum nélkül megtenni, akkor egyórás okmányirodai ügyintézéssel könnyen növelheti a fogyasztók számát.

Ennél könnyebben csak a vállalkozók juthatnak hozzá a támogatáshoz - náluk tulajdonképpen csak döntés kérdése, hogy a legnagyobb állami segítségre pályázva csak a minimálbér körüli jövedelmet vallanak be vagy azért annál valamivel nagyobbat, és így megelégszenek kisebb központi segítséggel. Az igénylőlapon az elmúlt háromhavi jövedelmek átlagáról kell számot adni személyenként. A jövedelmet azonban nem teljesen pontosan határozzák meg.

Így a vállalkozók tulajdonképpen majdhogynem olyan jövedelmet írnak az igénylőlapra, amilyet akarnak - és ezért cserébe meg is kaphatják a támogatást. Mindezeken túl az új rendszerben nem számít a lakásnagyság sem: a gázártámogatásnak alapesetben csak a háromezer (nagycsaládosoknál az ötezer) köbméteres fogyasztás szab határt: az állami árkiegészítés csak az e feletti mennyiségre nem jár. Ám így - fűtsön bármekkora palotát a vállalkozó - ha a jövedelembevallásban alacsony összeg szerepel, az állam fizet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04