29 °C Budapest

Hogyan kaphatunk gázártámogatást? - Íme néhány kiskapu

Pénzcentrum
2006. november 28. 09:30

Könnyű csalni a gázár-támogatási igénylésben: a lebukás veszélye csekély, büntetés nincs, legfeljebb némi kamatot kell fizetni. Az új támogatási rendszer a visszaélések lehetőségeinek tárházát kínálja. Lehet játszani a lakásba bejelentettek számával és a bevallott jövedelmekkel is, miközben valódi ellenőrzésre nem igazán kell számítani - írja a Népszabadság.

A köztisztviselők, a rendes munkavállalók és a nemrég nyugdíjba vonultak számára szűnik meg a gáz- és távhőár-támogatás januártól - ők azok, akiknél a kimutatott egy főre jutó havi jövedelem nagy valószínűséggel nettó 94 ezer forint felett lesz, és akiknek emiatt nem jár az állami segítség.

Az adóhatóság például azt igen bonyolult eljárással tudná csak megállapítani, hogy valóban egy háztartásban élnek-e annyian, amennyit az igénylőlapra beírtak - mivel családi adózás nincs, az APEH nem tudja pontosan, kik minősülnek együtt élőnek és kik nem. Könnyedén beírhatók további "fogyasztási egységként" a nagyszülők - ám ha valaki félne ezt hivatalos dokumentum nélkül megtenni, akkor egyórás okmányirodai ügyintézéssel könnyen növelheti a fogyasztók számát.

Ennél könnyebben csak a vállalkozók juthatnak hozzá a támogatáshoz - náluk tulajdonképpen csak döntés kérdése, hogy a legnagyobb állami segítségre pályázva csak a minimálbér körüli jövedelmet vallanak be vagy azért annál valamivel nagyobbat, és így megelégszenek kisebb központi segítséggel. Az igénylőlapon az elmúlt háromhavi jövedelmek átlagáról kell számot adni személyenként. A jövedelmet azonban nem teljesen pontosan határozzák meg.

Így a vállalkozók tulajdonképpen majdhogynem olyan jövedelmet írnak az igénylőlapra, amilyet akarnak - és ezért cserébe meg is kaphatják a támogatást. Mindezeken túl az új rendszerben nem számít a lakásnagyság sem: a gázártámogatásnak alapesetben csak a háromezer (nagycsaládosoknál az ötezer) köbméteres fogyasztás szab határt: az állami árkiegészítés csak az e feletti mennyiségre nem jár. Ám így - fűtsön bármekkora palotát a vállalkozó - ha a jövedelembevallásban alacsony összeg szerepel, az állam fizet.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm