3 °C Budapest

Számlaolvasásra felkészülni!

Pénzcentrum
2006. október 13. 13:00

Ha valaki meg akarja tudni, hogy pontosan mennyibe is kerül neki a gáz, fel kell készülnie, hogy nehéz rejtvényt kell megfejtenie - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lap olvasói panaszok alapján utánajárt, hogy hogyan is áll össze egy átlagos fogyasztó számlája. A vizsgált fogyasztó mérőórája 20 köbméter alatti értéket mér (a fogyasztók nagy többsége ilyen).

A fogyasztóknak két árváltozással kell foglalkoznia:

Augusztus elsejétől minden tarifa emelkedett, s a háromból öt tarifa lett. A fizetendő díjak az éves fogyasztással arányosan nőnek, azonban a gázár-támogatás szempontjából rászorulók esetében más mértékben. Tehát a számlán az alaptarifa jelenik meg, ez azonban valószínűleg nem ránk vonatkozik, ezután jönnek a korrekciós tételek, amelyek után a tényleges, ránk vonatkozó tarifát olvashatjuk. Ha 1500, vagy 3000 köbméter fölötti a fogyasztás, akkor sávosan változó a tarifa.

A másik árváltozás szeptember elsejétől érvényes, a gáz áfája 15-ről 20 százalékra emelkedett. Ugyanekkor, ellensúlyozás gyanánt a gazdasági minisztérium megemelte a támogatási mértékeket is.

A lap számításai szerint a lakossági ár a legmagasabb, háromezer köbméteresnél nagyobb fogyasztás feletti rászorulóknál 5,87, a nem rászorulóknál 4,35 százalékkal nőtt. A többi sávban nullához konvergál a változás, sőt a 0-1500-as tartományban 0,6 százalékos csökkenés érzékelhető.

A fogyasztói számlán ennek megjelenése egyéntől függ, hiszen többféle gázóra-leolvasási lehetőség közül választhatunk. A Tigáz területén zömmel telefonon jelentik be az óraállást, de a Tigáz kivételével minden szolgáltatónál lehetséges éves elszámolás alapján fizetni. Ekkor a korábbi fogyasztási adatok alapján megbecsülik a fogyasztást, havi részletekben kiszámlázva. Azonban az éves elszámoláskor a tényleges mérőállás alapján korrigálják az egyenleget.

A gázórákról köbméterben lehet leolvasni az állást, de a rendeletekben és a számlákon is hőmértékegységben, megajoule-ban olvashatóak az adatok. A megajoule adatot 34-gyel szorozva megkaphatjuk a köbméter adatot, de ez eltérhet, ha a fűtőérték nem volt 34 megajoule/köbméter vagy a tengerszint feletti nyomáskorrekciós tényező nem 1.

Laczó Sándor, a Gázszolgáltatók Egyesülésének elnöke elmondta, hogy mivel a számlák tartalma jogszabályok által meghatározott, saját hatáskörben azt nem módosíthatják, de már tárgyalásokat folytatnak az illetékes tárcával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35