Rejtőzködnek a gazdagok (luxuspiaci-körkép)

Pénzcentrum
2006. október 31. 14:00

Innen csípnek, onnan nagyobbat vágnak, egy biztos vékonyabb lesz a pénztárcás és üresebb a bevásárlókosarad, de vajon mindenkié? Érinti-e a csillogó órák, briliánssal kirakott ékszerek és hatalmas Mercedesek világát is a "csomag", le kell mondaniuk valamiről a gazdagoknak a reálbércsökkenés hatására, és ha igen miről? Hogy a kérdésekre választ adhassunk, utánanéztünk a megszorító intézkedések luxuspiacra gyakorolt hatásának!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Első látásra teljesen logikusnak tűnik az a gondolat, hogy a megszorító intézkedések egyáltalán nem bírnak hatással a luxus iparra, és az iránta támasztott keresletre. Ezek a termékek ugyanis alapvetően nem a nagyközönségnek szólnak, hanem egy olyan hazánkban szűk vásárlói rétegnek, amelynek tagjai nem kell, hogy törődjenek a villanyszámlával, a gázár-támogatás eltörlésével vagy a jövedelemadó megemelésével.

De mielőtt belemennénk a részletekbe érdemes elgondolkodni azon, mit is értünk luxus fogalom alatt, ha azt már ilyen biztosan tudjuk, hogy ki a célcsoportja ezeknek a termékeknek. Az általunk megkérdezett cégek egyikének vezetője szerint a luxus nem más, mint valami a messze túlmutat szükségességén, amelyet leginkább nem praktikus okok miatt a vásárol meg a vevő. Ilyen például egy 88 millió forintos Rolls-Royce, vagy egy Wellendorf nyaklánc, amelyeket milliókkal olcsóbban is pótolni lehetne.

A luxus tehát nem más, mint a nem szükséges jó, amely azonban minden korszakban mást és mást jelent, míg a 30-40 évvel ezelőtt, a vonalas telefon és egy lada is luxusnak számított, addig ma a lakosság nagyobbik részének mobiltelefonja és külföldi gyártmányú személygépkocsija van.

Két funkciója van: láttatni és élvezni, hogy látják. Eszerint lehet két csoportba osztani az ide tartozó termékeket: az egyik csoportba a mindenki számára megmutatandó termékek tartoznak (nerc bunda, különleges ékszerek, több tízmilliós autó), a másikba pedig a csak egy szűk körre tartozók (az "okosotthon" rendszerek, festmények, régiségek).

Igaz, ami igaz?

Megkerestünk ötvösöket, ékszerboltot üzemeltetőket, parfümériákat, luxus kategóriába tartozó elektronikai termékeket forgalmazókat és egy cipőmanufaktúrát, hogy megtudjuk, hogyan is áll Magyarországon a luxustermékek iránti kereslet.

Míg az ötvösök, és ékszerkészítők mindannyian arról számoltak be, hogy az utóbbi időben nagymértékben csökkent a forgalmuk és egyre kevesebben vágynak egyedi ékszerekre, addig sem az általunk megkeresett cipőkészítő mester, sem az elektronikai termékeket forgalmazó vállalkozás vezetője nem számolt be a kereslet csökkenésről.

A luxus ékszerek keresletének visszaesését a szakértők szerint az okozza, hogy a luxuspiaci folyamatok inkább a kevésbé látványos termékeket juttatják előnybe, jó ideje megtörni látszik a "mindenki lássa" kategória egyeduralma, és a jövő mindenképpen a szűkebb körnek szóló termékeké, és ezek közül is főként az elektronikai vívmányoké lesz.

A tehetősebbek egyre kevésbé szeretnék kifejezésre juttatni vagyoni helyzetüket olyan eszközökben, amelyek külsőleg is látszanak, sőt sokkal inkább jellemző tendencia, hogy rejtőzködőbb magatartást részesítik előnyben. Szeretnék pénzüket olyan értékekbe helyezni, amelyek kevésbé feltűnök és könnyebben elrejthetők, ez okozza a régiségpiac fellendülését, az antik bútorok, festmények, érmék iránt megnövekedett érdeklődést.

A jövő azonban még csak nem is erre, hanem a műszaki termékek felé mutat. A szakemberek szerint a pillanatnyilag luxusnak számító okos otthonok néhány éven, évtizeden belül mindenki számára elérhetővé válnak majd, addig is presztízsnek számít azonban egy távirányítóval működő lakás, amelyben a villany lekapcsolásához csak a kezünket kell megemelnünk, és amely a hőfoktól függően szabályozza, hogy nyitva vagy csukva legyenek az ablakok.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, a megszorító intézkedéseknek ugyan nincs közvetlen hatásuk a luxuspiacra, de a kormányzati politika és a 21. század új kihívásai miatt hazánkban áthelyeződött a súlypont az elektronikai cikkekre, ezek piacán várható a közeljövőben jelentősebb fejlődés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?