4 °C Budapest

Rejtőzködnek a gazdagok (luxuspiaci-körkép)

Pénzcentrum
2006. október 31. 14:00

Innen csípnek, onnan nagyobbat vágnak, egy biztos vékonyabb lesz a pénztárcás és üresebb a bevásárlókosarad, de vajon mindenkié? Érinti-e a csillogó órák, briliánssal kirakott ékszerek és hatalmas Mercedesek világát is a "csomag", le kell mondaniuk valamiről a gazdagoknak a reálbércsökkenés hatására, és ha igen miről? Hogy a kérdésekre választ adhassunk, utánanéztünk a megszorító intézkedések luxuspiacra gyakorolt hatásának!

Első látásra teljesen logikusnak tűnik az a gondolat, hogy a megszorító intézkedések egyáltalán nem bírnak hatással a luxus iparra, és az iránta támasztott keresletre. Ezek a termékek ugyanis alapvetően nem a nagyközönségnek szólnak, hanem egy olyan hazánkban szűk vásárlói rétegnek, amelynek tagjai nem kell, hogy törődjenek a villanyszámlával, a gázár-támogatás eltörlésével vagy a jövedelemadó megemelésével.

De mielőtt belemennénk a részletekbe érdemes elgondolkodni azon, mit is értünk luxus fogalom alatt, ha azt már ilyen biztosan tudjuk, hogy ki a célcsoportja ezeknek a termékeknek. Az általunk megkérdezett cégek egyikének vezetője szerint a luxus nem más, mint valami a messze túlmutat szükségességén, amelyet leginkább nem praktikus okok miatt a vásárol meg a vevő. Ilyen például egy 88 millió forintos Rolls-Royce, vagy egy Wellendorf nyaklánc, amelyeket milliókkal olcsóbban is pótolni lehetne.

A luxus tehát nem más, mint a nem szükséges jó, amely azonban minden korszakban mást és mást jelent, míg a 30-40 évvel ezelőtt, a vonalas telefon és egy lada is luxusnak számított, addig ma a lakosság nagyobbik részének mobiltelefonja és külföldi gyártmányú személygépkocsija van.

Két funkciója van: láttatni és élvezni, hogy látják. Eszerint lehet két csoportba osztani az ide tartozó termékeket: az egyik csoportba a mindenki számára megmutatandó termékek tartoznak (nerc bunda, különleges ékszerek, több tízmilliós autó), a másikba pedig a csak egy szűk körre tartozók (az "okosotthon" rendszerek, festmények, régiségek).

Igaz, ami igaz?

Megkerestünk ötvösöket, ékszerboltot üzemeltetőket, parfümériákat, luxus kategóriába tartozó elektronikai termékeket forgalmazókat és egy cipőmanufaktúrát, hogy megtudjuk, hogyan is áll Magyarországon a luxustermékek iránti kereslet.

Míg az ötvösök, és ékszerkészítők mindannyian arról számoltak be, hogy az utóbbi időben nagymértékben csökkent a forgalmuk és egyre kevesebben vágynak egyedi ékszerekre, addig sem az általunk megkeresett cipőkészítő mester, sem az elektronikai termékeket forgalmazó vállalkozás vezetője nem számolt be a kereslet csökkenésről.

A luxus ékszerek keresletének visszaesését a szakértők szerint az okozza, hogy a luxuspiaci folyamatok inkább a kevésbé látványos termékeket juttatják előnybe, jó ideje megtörni látszik a "mindenki lássa" kategória egyeduralma, és a jövő mindenképpen a szűkebb körnek szóló termékeké, és ezek közül is főként az elektronikai vívmányoké lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tehetősebbek egyre kevésbé szeretnék kifejezésre juttatni vagyoni helyzetüket olyan eszközökben, amelyek külsőleg is látszanak, sőt sokkal inkább jellemző tendencia, hogy rejtőzködőbb magatartást részesítik előnyben. Szeretnék pénzüket olyan értékekbe helyezni, amelyek kevésbé feltűnök és könnyebben elrejthetők, ez okozza a régiségpiac fellendülését, az antik bútorok, festmények, érmék iránt megnövekedett érdeklődést.

A jövő azonban még csak nem is erre, hanem a műszaki termékek felé mutat. A szakemberek szerint a pillanatnyilag luxusnak számító okos otthonok néhány éven, évtizeden belül mindenki számára elérhetővé válnak majd, addig is presztízsnek számít azonban egy távirányítóval működő lakás, amelyben a villany lekapcsolásához csak a kezünket kell megemelnünk, és amely a hőfoktól függően szabályozza, hogy nyitva vagy csukva legyenek az ablakok.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, a megszorító intézkedéseknek ugyan nincs közvetlen hatásuk a luxuspiacra, de a kormányzati politika és a 21. század új kihívásai miatt hazánkban áthelyeződött a súlypont az elektronikai cikkekre, ezek piacán várható a közeljövőben jelentősebb fejlődés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem