Rejtőzködnek a gazdagok (luxuspiaci-körkép)

Pénzcentrum
2006. október 31. 14:00

Innen csípnek, onnan nagyobbat vágnak, egy biztos vékonyabb lesz a pénztárcás és üresebb a bevásárlókosarad, de vajon mindenkié? Érinti-e a csillogó órák, briliánssal kirakott ékszerek és hatalmas Mercedesek világát is a "csomag", le kell mondaniuk valamiről a gazdagoknak a reálbércsökkenés hatására, és ha igen miről? Hogy a kérdésekre választ adhassunk, utánanéztünk a megszorító intézkedések luxuspiacra gyakorolt hatásának!

Első látásra teljesen logikusnak tűnik az a gondolat, hogy a megszorító intézkedések egyáltalán nem bírnak hatással a luxus iparra, és az iránta támasztott keresletre. Ezek a termékek ugyanis alapvetően nem a nagyközönségnek szólnak, hanem egy olyan hazánkban szűk vásárlói rétegnek, amelynek tagjai nem kell, hogy törődjenek a villanyszámlával, a gázár-támogatás eltörlésével vagy a jövedelemadó megemelésével.

De mielőtt belemennénk a részletekbe érdemes elgondolkodni azon, mit is értünk luxus fogalom alatt, ha azt már ilyen biztosan tudjuk, hogy ki a célcsoportja ezeknek a termékeknek. Az általunk megkérdezett cégek egyikének vezetője szerint a luxus nem más, mint valami a messze túlmutat szükségességén, amelyet leginkább nem praktikus okok miatt a vásárol meg a vevő. Ilyen például egy 88 millió forintos Rolls-Royce, vagy egy Wellendorf nyaklánc, amelyeket milliókkal olcsóbban is pótolni lehetne.

A luxus tehát nem más, mint a nem szükséges jó, amely azonban minden korszakban mást és mást jelent, míg a 30-40 évvel ezelőtt, a vonalas telefon és egy lada is luxusnak számított, addig ma a lakosság nagyobbik részének mobiltelefonja és külföldi gyártmányú személygépkocsija van.

Két funkciója van: láttatni és élvezni, hogy látják. Eszerint lehet két csoportba osztani az ide tartozó termékeket: az egyik csoportba a mindenki számára megmutatandó termékek tartoznak (nerc bunda, különleges ékszerek, több tízmilliós autó), a másikba pedig a csak egy szűk körre tartozók (az "okosotthon" rendszerek, festmények, régiségek).

Igaz, ami igaz?

Megkerestünk ötvösöket, ékszerboltot üzemeltetőket, parfümériákat, luxus kategóriába tartozó elektronikai termékeket forgalmazókat és egy cipőmanufaktúrát, hogy megtudjuk, hogyan is áll Magyarországon a luxustermékek iránti kereslet.

Míg az ötvösök, és ékszerkészítők mindannyian arról számoltak be, hogy az utóbbi időben nagymértékben csökkent a forgalmuk és egyre kevesebben vágynak egyedi ékszerekre, addig sem az általunk megkeresett cipőkészítő mester, sem az elektronikai termékeket forgalmazó vállalkozás vezetője nem számolt be a kereslet csökkenésről.

A luxus ékszerek keresletének visszaesését a szakértők szerint az okozza, hogy a luxuspiaci folyamatok inkább a kevésbé látványos termékeket juttatják előnybe, jó ideje megtörni látszik a "mindenki lássa" kategória egyeduralma, és a jövő mindenképpen a szűkebb körnek szóló termékeké, és ezek közül is főként az elektronikai vívmányoké lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tehetősebbek egyre kevésbé szeretnék kifejezésre juttatni vagyoni helyzetüket olyan eszközökben, amelyek külsőleg is látszanak, sőt sokkal inkább jellemző tendencia, hogy rejtőzködőbb magatartást részesítik előnyben. Szeretnék pénzüket olyan értékekbe helyezni, amelyek kevésbé feltűnök és könnyebben elrejthetők, ez okozza a régiségpiac fellendülését, az antik bútorok, festmények, érmék iránt megnövekedett érdeklődést.

A jövő azonban még csak nem is erre, hanem a műszaki termékek felé mutat. A szakemberek szerint a pillanatnyilag luxusnak számító okos otthonok néhány éven, évtizeden belül mindenki számára elérhetővé válnak majd, addig is presztízsnek számít azonban egy távirányítóval működő lakás, amelyben a villany lekapcsolásához csak a kezünket kell megemelnünk, és amely a hőfoktól függően szabályozza, hogy nyitva vagy csukva legyenek az ablakok.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, a megszorító intézkedéseknek ugyan nincs közvetlen hatásuk a luxuspiacra, de a kormányzati politika és a 21. század új kihívásai miatt hazánkban áthelyeződött a súlypont az elektronikai cikkekre, ezek piacán várható a közeljövőben jelentősebb fejlődés.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04