26 °C Budapest

Rejtőzködnek a gazdagok (luxuspiaci-körkép)

Pénzcentrum
2006. október 31. 14:00

Innen csípnek, onnan nagyobbat vágnak, egy biztos vékonyabb lesz a pénztárcás és üresebb a bevásárlókosarad, de vajon mindenkié? Érinti-e a csillogó órák, briliánssal kirakott ékszerek és hatalmas Mercedesek világát is a "csomag", le kell mondaniuk valamiről a gazdagoknak a reálbércsökkenés hatására, és ha igen miről? Hogy a kérdésekre választ adhassunk, utánanéztünk a megszorító intézkedések luxuspiacra gyakorolt hatásának!

Első látásra teljesen logikusnak tűnik az a gondolat, hogy a megszorító intézkedések egyáltalán nem bírnak hatással a luxus iparra, és az iránta támasztott keresletre. Ezek a termékek ugyanis alapvetően nem a nagyközönségnek szólnak, hanem egy olyan hazánkban szűk vásárlói rétegnek, amelynek tagjai nem kell, hogy törődjenek a villanyszámlával, a gázár-támogatás eltörlésével vagy a jövedelemadó megemelésével.

De mielőtt belemennénk a részletekbe érdemes elgondolkodni azon, mit is értünk luxus fogalom alatt, ha azt már ilyen biztosan tudjuk, hogy ki a célcsoportja ezeknek a termékeknek. Az általunk megkérdezett cégek egyikének vezetője szerint a luxus nem más, mint valami a messze túlmutat szükségességén, amelyet leginkább nem praktikus okok miatt a vásárol meg a vevő. Ilyen például egy 88 millió forintos Rolls-Royce, vagy egy Wellendorf nyaklánc, amelyeket milliókkal olcsóbban is pótolni lehetne.

A luxus tehát nem más, mint a nem szükséges jó, amely azonban minden korszakban mást és mást jelent, míg a 30-40 évvel ezelőtt, a vonalas telefon és egy lada is luxusnak számított, addig ma a lakosság nagyobbik részének mobiltelefonja és külföldi gyártmányú személygépkocsija van.

Két funkciója van: láttatni és élvezni, hogy látják. Eszerint lehet két csoportba osztani az ide tartozó termékeket: az egyik csoportba a mindenki számára megmutatandó termékek tartoznak (nerc bunda, különleges ékszerek, több tízmilliós autó), a másikba pedig a csak egy szűk körre tartozók (az "okosotthon" rendszerek, festmények, régiségek).

Igaz, ami igaz?

Megkerestünk ötvösöket, ékszerboltot üzemeltetőket, parfümériákat, luxus kategóriába tartozó elektronikai termékeket forgalmazókat és egy cipőmanufaktúrát, hogy megtudjuk, hogyan is áll Magyarországon a luxustermékek iránti kereslet.

Míg az ötvösök, és ékszerkészítők mindannyian arról számoltak be, hogy az utóbbi időben nagymértékben csökkent a forgalmuk és egyre kevesebben vágynak egyedi ékszerekre, addig sem az általunk megkeresett cipőkészítő mester, sem az elektronikai termékeket forgalmazó vállalkozás vezetője nem számolt be a kereslet csökkenésről.

A luxus ékszerek keresletének visszaesését a szakértők szerint az okozza, hogy a luxuspiaci folyamatok inkább a kevésbé látványos termékeket juttatják előnybe, jó ideje megtörni látszik a "mindenki lássa" kategória egyeduralma, és a jövő mindenképpen a szűkebb körnek szóló termékeké, és ezek közül is főként az elektronikai vívmányoké lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tehetősebbek egyre kevésbé szeretnék kifejezésre juttatni vagyoni helyzetüket olyan eszközökben, amelyek külsőleg is látszanak, sőt sokkal inkább jellemző tendencia, hogy rejtőzködőbb magatartást részesítik előnyben. Szeretnék pénzüket olyan értékekbe helyezni, amelyek kevésbé feltűnök és könnyebben elrejthetők, ez okozza a régiségpiac fellendülését, az antik bútorok, festmények, érmék iránt megnövekedett érdeklődést.

A jövő azonban még csak nem is erre, hanem a műszaki termékek felé mutat. A szakemberek szerint a pillanatnyilag luxusnak számító okos otthonok néhány éven, évtizeden belül mindenki számára elérhetővé válnak majd, addig is presztízsnek számít azonban egy távirányítóval működő lakás, amelyben a villany lekapcsolásához csak a kezünket kell megemelnünk, és amely a hőfoktól függően szabályozza, hogy nyitva vagy csukva legyenek az ablakok.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, a megszorító intézkedéseknek ugyan nincs közvetlen hatásuk a luxuspiacra, de a kormányzati politika és a 21. század új kihívásai miatt hazánkban áthelyeződött a súlypont az elektronikai cikkekre, ezek piacán várható a közeljövőben jelentősebb fejlődés.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm