Miért jó ha van széfed? - A biztosító megmondja!

Pénzcentrum
2006. február 9. 13:00

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy mire érdemes figyelnünk egy széfvásárlás alkalmával. A most következő cikkünkben, néhány szakértő segítségével, azt járjuk körbe, hogy hogyan módosul a lakásbiztosításunk, ha beruházunk egy széfbe és ezáltal biztonságosabb körülményeket teremtünk értékeinknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy mire érdemes figyelnünk egy széfvásárlás alkalmával. A most következő cikkünkben néhány szakértő segítségével, azt járjuk körbe, hogy hogyan módosul a lakásbiztosításunk, ha beruházunk egy széfbe és ezáltal biztonságosabb körülményeket teremtünk értékeinknek.
A Groupama biztosító szakértői elmondták, hogy a lakásbiztosítás díja azzal, hogy valaki vásárol egy széfet és azt szakszerűen beépítteti nem csökken. Fontos viszont, hogy betöréses lopás esetén amennyiben valakinek van széfe, magasabb értékig térít a biztosító.
Például ha valakinek minimális mechanikai védelme van (öt ponton záródó ajtó) de nem rendelkezik széffel, akkor betöréses lopás esetén az elzárva tartandó értékek (ékszer, bélyeggyűjtemény, érmegyűjtemény, stb.) 200 eFt-ig térülnek meg, míg ha van széf akkor 400 eFt-ig (természetesen akkor, ha legalább 400 eFt-ra minősített széfről van szó). Tehát nem díjengedményt ad a biztosító, hanem magasabb kártérítési limitet vállal.
Ez akkor is igaz ha a széf a szerződés megkötésekor még nem volt meg, ugyanis a káresemény bekövetkeztének időpontjában vizsgálja a biztosító a védelmet, tehát azt, hogy volt-e széf vagy nem. Amennyiben időközben vásárolt valaki egy széfet, akkor a magasabb kártérítési limitig térülnek a kárai.
A Generali-Providencia Biztosító vagyonbiztosítási szakembere elmondta, hogy bizonyos értékek fölött már a biztosító társaságok is szerződési feltételként támasztják a széf meglétét. Ilyen esetek, amikor valaki sok készpénzt tart a lakásában, illetve nagy értékű vagyontárgyakkal rendelkezik. A lakásbiztosítás díja náluk sem csökkenthető egy biztonság növelésére irányuló befektetés esetén.
Fontosnak tartja azonban hangsúlyozni a szakértő, hogy a széfvásárlást mindenképpen jelentse be a tulajdonos a biztosítónak már meglévő szerződés esetén. Amennyiben bekövetkezett a baj és kirámolják a mackót, akkor a rendőrségi feljelentés 1 példányával be kell sétálni a biztosítóba és ott a kárbejelentő kitöltésével el lehet indítani a kárrendezési folyamatot.
 
Kapcsolódó cikkek:
 

Vegyünk páncélszekrényt! – Mire kell figyelni?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?