17 °C Budapest

Megszűnik az Aegon magánnyugdíjpénztára

MTI
2012. március 12. 12:48

Az Aegon Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése várhatóan a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről fog dönteni, ezt javasolja a cég vezetősége - közölte az Aegon hétfőn.

A tagok az eddig felhalmozott megtakarításaikat átvihetik egy másik nyugdíjpénztárba, vagy visszaléphetnek - március 31-ig - az állami nyugdíjrendszerbe.

A lépést a magánnyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezettel, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülésével magyarázza az Aegon.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a döntés nem érinti az Aegon önkéntes nyugdíjpénztári ágazatát, amely továbbra is változatlan feltételekkel kezeli tagjai vagyonát.

Az Aegon emlékeztet, hogy a 2011. december 30-án kihirdetett, Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok bruttó keresetéből levont 10 százalékos nyugdíjjárulék - a tagok magánnyugdíjpénztári számlája helyett - teljes egészében a Nyugdíjbiztosítási Alapba kerül. Ezzel a magánnyugdíjpénztárak elveszítették a működésükhöz szükséges bevételt, és így a magán-nyugdíjpénztári ágazat további fenntartása olyan plusz terhet jelentene a tagságnak, amely mellett a pénztári megtakarítás már nem lenne feltétlenül jövedelmező.

Az idén az Aegon már a második pénztárszolgáltató, amely a magánnyugdíjpénztára megszüntetéséről dönt. Az Erste Nyugdíjpénztár február 20-án jelentette be a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással
történő, jogutód nélküli megszüntetésének kezdeményezését, a javaslatot ott is a közgyűlésnek kell jóváhagynia.

Az említett törvény alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok március 31-ig kezdeményezhetik visszalépésüket az állami nyugdíjrendszerbe. Az állami pillérbe visszalépő pénztártagok a tagdíj-kiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják.

A pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség egy hónapja azt javasolta, hogy a maradás mellett döntő tagok működési célú adományokkal, önkéntes alapon járuljanak hozzá pénztáruk fenntartásához. Az így befizetett összeg, a tagdíjjal ellentétben a tag egyéni számláját ugyan nem gyarapítja, de biztosíthatja a pénztár működőképességét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pénztárszövetség a honlapján végzett kérdőíves felmérésre hivatkozva március 5-én azt közölte, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok majdnem háromnegyede nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe. Az összesen 1158 válaszoló 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a visszalépést választja, míg 23 százalék bizonytalan volt pénztártagságának fenntartásában.

A nyugdíjrendszer átalakításával 2011-ben közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag lépett vissza az állami rendszerbe és a volt tagoknak csaknem háromezer milliárd forintnyi nyugdíjcélű megtakarítása került az állami nyugdíjkasszába. A folyamat végére a magán-nyugdíjpénztári vagyon 244 milliárd forintra, a taglétszám 100 ezer főre csökkent.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összesítése szerint 2011-ben öt pénztár hagyta el a piacot, így a magánnyugdíjpénztárak száma az végére 13-ra csökkent.

A magánnyugdíjpénztárak a ráfordítások visszafogása ellenére veszteségesek: összesített működési eredményük 5,9 milliárd forintnyi veszteséget mutatott tavaly év végén. Vagyonuk piaci értéken 226,3 milliárd forint volt 2011. december végén.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem