7 °C Budapest

Nyugdíjpénztárak: 83 milliárd forintos hozam

2012. március 8. 10:02

Összességében pozitív hozamok jellemezték a magánnyugdíjpénztárakat. A piaci szereplők folyamatosan dobják be a törülközőt, tavaly év végére csak 13 kassza maradt - írja a Világgazdaság.

Tavaly év végére a magánnyugdíjpénztáraknak összesen 99 601 tagjuk maradt, számláikon mintegy 226,3 milliárd forinttal - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból. A kasszák a gyengén teljesítő piacokon is viszonylag sikeresen fektették be a tagjaik pénzét, hiszen év végére több mint 83 milliárd forintos hozamot halmoztak fel a számlákon. A vagyon felét hitelpapírokban - főként magyar állampapírban -, nem egészen harmadát befektetési alapokban, és hozzávetőlegesen 12 százalékát részvényekben tartották a kasszák.

A pénztárakat érintő jogszabályok rendkívüli módon megnehezítették az intézmények gazdálkodását. A szektor az év végére 5,9 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, A kasszák igyekeztek spórolni, a költségeiket 2010-hez képest szinte megfelezték, de a törvényileg engedélyezett elvonásokból kevesebb mint 3,4 milliárd forintos bevételük maradt, miközben kiadásaik 9,3 milliárd forintot tettek ki. A pénztári dolgozók fizetése csaknem a felére csökkent, marketingre és tagszervezésre pedig jóformán semennyit sem költöttek már tavaly, az adminisztrációs költségeket azonban csak nagyjából 30 százalékkal tudták visszafogni, emellett jócskán megugrottak a szektor egyéb költségei is, ezek majdnem 3,2 milliárd forintot tettek ki, a harmadával többet, mint 2010-ben.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő szektor egyes szereplői már tavaly lehúzták a rolót, az év elején működő 18 magánnyugdíjpénztárból az esztendő végére mindössze 13 maradt. Az idén vélhetően még tovább csökken a kasszák száma, nemrég jelentette be az Erste, hogy megszünteti magánnyugdíj-pénztári ágazatát, a Generali pedig azt fontolgatja, hogy beolvad a Dimenzióba. A pénztáraknak jelenleg semmilyen bevételük sincs, legfeljebb azoknak a tagoknak a számláiról vonhatnak el némi pénzt a működésükre, akiknek a munkáltatójuk tagdíjkiegészítést fizet.

Egy kisvárosnyi lakosság tavaly is eltűnt az önkéntes nyugdíjpénztárakból, a tagság így az év végére 1,267 millióra zsugorodott. A tagdíjbevétel ennek ellenére három esztendőnyi folyamatos csökkenés után végre szerény mértékben emelkedett, 84,6 milliárd forintra nőtt. A pénztártagok egyre többet fizetnek be, miközben a munkáltatói befizetések csökkennek.
Az önkéntes kasszák is összességében véve pozitív hozamot értek el tavaly a náluk lévő mintegy 834 milliárd forintnyi vagyon befektetése közben, maguk az intézmények azonban veszteségesek lettek, 1,15 milliárd forintos mínuszban zárták az esztendőt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolta nemrég, hogy a tagok önkéntes támogatással járuljanak hozzá a pénztárak működésének finanszírozásához. Ennek összege évente és tagonként néhány ezer forint lehet, és egy nem reprezentatív felmérés szerint a maradásról nyilatkozók többsége nem is zárkózik el ettől a megoldástól. Emellett kötelező minimális tagdíjat is meghatározhatnak a pénztárak, ennek összegéről azonban vélhetően csak a soron következő közgyűléseken döntenek majd. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem