Nem adják pénzüket a magánnyugdíj-pénztári tagok

Pénzcentrum
2012. március 5. 14:31

Kedvezően fogadták a pénztártagok a Stabilitás Pénztárszövetség javaslatát a működési célú adomány bevezetésével kapcsolatban - derül ki a szövetség honlapján közzétett kérdőívre adott válaszokból. A felmérés szerint a maradó tagok közel háromnegyede továbbra is kitart korábbi döntése mellett, és nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe.

A Stabilitás Pénztárszövetség honlapján közzétett kérdőívet 1158 fő töltötte ki, és bár a felmérés nem minősül reprezentatívnak, az eredmény megerősíti a pénztárakhoz beérkezett ügyfélvisszajelzéseket. A válaszadók döntő hányada továbbra is kitart korábbi döntése mellett és nem kíván visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe. A jelenleg ismert információk birtokában a kérdőívet kitöltők mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a visszalépést választja, míg 23 százalék bizonytalan a tagság fenntartásának kérdésében.

A kérdőív kitért a szövetség azon javaslatára is, amely szerint a pénztártagoknak működési célú adományokkal kellene hozzájárulni a magánpénztárak működőképességének hosszú távú fenntartásához. A maradó pénztártagok eltökéltségét mutatja, hogy a válaszadók 73 százaléka pozitívan fogadta a javaslatot és jelezte hajlandóságát adomány fizetésére, míg a kérdőívet kitöltők mindössze 11 százaléka utasította el egyértelműen az ötletet.

A Stabilitás Pénztárszövetség kérdőívére adott válaszok még inkább megerősítették a magánpénztárakat abban, hogy tagjaik akaratának megfelelően mindent elkövessenek egy olyan megoldás kialakítására, amely hosszú távon is képes alternatívát biztosítani a maradás mellett döntő tagok számára az állami nyugdíjrendszer mellett. Ennek részletei már kidolgozás alatt állnak, azt a szövetség még az állami rendszerbe biztosított 2012. március 31-i visszalépési határidő lejárta előtt ismerteti a tagsággal, hogy ezen információk birtokában megalapozott döntést tudjanak hozni időskori biztonságukról.

A munkát nehezíti, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem koherens, számos részletszabály nem tisztázott. A legfontosabb jogszabály hiányzik, amelyvégre tisztázná, hogy a magánkasszáknál maradók a jövőben mekkora állami nyugdíjra lesznek jogosultak. A Nemzetgazdasági Minisztérium január közepén több lapnak is megerősítette, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjai számára is jár 2012-től az állami nyugdíj, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályokban még az áll, hogy a pénztártagok 75 százalékos nyugdíjra számíthatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint ismeretes, a magánnyugdíj-pénztári tagok 10 százalékos tagdíja 2010 novemberétől az állami nyugdíjalapba folyik be. Akkor még arról volt szó, hogy 2012-től ismét helyreáll a rend, vagyis a magánpénztári tagdíjak a kasszákhoz folynak be. Tavaly ősszel azonban az Országgyűlés kormánypárti többsége úgy döntött, hogy tartósítja ezt az állapotot, a tagdíjakat végérvényesen az állami nyugdíjalapba kell fizetni, így a pénztárak bevétel nélkül maradtak.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem