Kész, vége: sorra mondja fel szerződéseit a magyar bank

Pénzcentrum
2014. május 16. 11:05

Több olvasónk jelezte, hogy levelet, vagy telefonos megkeresést kapott a Citibanktól, miszerint a pénzintézet felmondja a bankszámlaszerződéseket. A legtöbben a Top csomag esetén érintettek, amely a korábbi években többször is elnyerte az Év Számlacsomagja díjat Magyarországon. A korábbi ügyfeleknek nincs könnyű dolga, ugyanis a jövőben csak meglepően drága alternatívák közül választhatnak. Úgy tűnik, a pénzintézet a prémium szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt a jövőben.

Az elmúlt egy héten több megkeresést kaptunk olvasóinktól, miszerint a Citibank felmondta a bankszámlaszerződésüket. A legtöbben a Top számlacsomag által érintettek a szerződés felmondásában. Ez egyébként annyira kedvelt volt az ügyfelek körében, hogy többször elnyerte az Év Számlacsomagja díjat. A számlára legalább havi 150 ezer forint beérkezése esetén ingyenes számlavezetés, két ingyenes bankkártya illetve olcsó készpénzfelvételi és utalási lehetőségeket tartalmazott, ezzel szemben az új csomagok vagy magasabb költségekkel bírnak, vagy több elvárást támaszt a bank annak érdekében, hogy olcsón használhassuk a számlacsomagot.

Mit ajánl a Citibank?

Két választási lehetőséget ad a bank a korábbi ügyfeleinek. Az első lehetőség a Citi Global csomag, ami a 990 forintos havidíj mellett magas készpénzfelvételi (minimum 590 forint) és eseti átutalási díjjal (minimum 100 forint) bír. Ennek köszönhetően a korábban Top díjcsomagot választók havi költségei jelentősen megnövekedhetnek már átlagos számlahasználat esetén is.

A másik lehetőség a Citi Priority prémiumbanki számlacsomag választása, aminél ugyan díjmentes készpénzfelvételt és átutalási lehetőséget biztosít a bank, azonban ennek borsos ára van, ugyanis az átlagos havi számlaegyenlegnek el kell érnie a kétmillió forintot (új ügyfeleknél 3 millió). Ez egyébként a prémiumbanki ügyfeleknél általánosan elvárt összeg a hazai piacon. A megfelelő egyenleg hiányában a számlavezetés havidíja 3999 forintra rúg (új ügyfeleknek 4490), ami a lakossági szegmensben egyedülállóan magas. A Top számla ingyenes számlavezetéshez képest ez igen jelentős költségeket jelent, összesen 47 988 forintba kerül a számlavezetés évente, amire ráépülnek az extra díjak, amik nem ingyenesek a Priority csomagban.

Mit érdemes választani?

A bank által elsődlegesen felkínált opció elsősorban a prémium banking feltételeket (3 millió forintos egyenlet) teljesítő ügyfeleknek lehet vonzó, a lakossági szegmensnek igen sok pénzébe kerülne ezt választani. A Citi Global csomag magas díjtételeket tartalmaz, így aktív számlahasználat mellett szintén nem jó megoldás.

Egy olvasónk eljuttatta hozzánk a levelet, amit a banktól kapott, amiben a következő volt olvasható: "A Citibank rendszeresen felülvizsgálja a meglévő számlaszerződéseit, hogy beazonosíthassa azon ügyfeleit, akik számára valóban előnyös szolgáltatásokat nyújthat. Alapos felülvizsgálatunk eredményeként megállapítottuk, hogy a jelenlegi számlacsomagját a továbbiakban nem tudjuk az Ön számára biztosítani."

Annak ellenére, hogy a bank a "valóban előnyös" szolgáltatást hangsúlyozza azt láthatjuk, hogy aki nem tudja teljesíteni a prémium banking feltételeket (kétmillió forintos egyenleg még a régi ügyfeleknek is), az rosszul jár az új csomagokkal. Amikor megkerestük a bankot, hogy miért szűnteti meg a jól bevált, hosszú évekig díjnyertes konstrukciót, érdemben nem kaptunk választ kérdéseinkre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lényeges, hogy akik nem váltanak más számlacsomagra, azoknak az erről szóló tájékoztató levél készhezvételétől számítva 60 nap után megszűnik a bankszámlaszerződése. Addig a korábbi feltételek mellett lehet használni a számlát, és a hozzá tartozó bankkártyákat is.

Pénzcentrum vélemény
A számlacsomag szerződések felmondása egyértelmű helyzetet teremt, ami még könnyebbé teszi a bankváltást, ezért érdemes körülnézni más pénzintézetek kínálata között is. A Top számlacsomag feltételeihez hasonlót kínál ugyanis több hitelintézet is, amelyek csak kis mértékben térnek el az általunk megszokottól, sőt előfordulhat, hogy személyes igényeinkhez közelebb álló konstrukcióra akadunk . A számlaválasztás esetén érdemes tájékozódni a lehetőségekről, amiben a korábbi cikkünk nagy segítségedre lehet.

Miért szüntette meg a Top számlát a Citi?

Mivel a Top csomag megszűnésével a Citibank lakossági szegmensében nem maradt olyan elérhető számla (a Global csak személyi hitel igényléssel együtt választható új ügyfeleknek), amely az általános számlahasználat mellett versenyképes lehet más bankok termékeive. Ezért arra tudunk csak gondolni, hogy a pénzintézet inkább a prémium banki szolgáltatásokat részesíti előnyben. Erre erősít rá az is, hogy a szerződéseket felmondták, ahelyett, hogy automatikusan átsorolnák az ügyfeleket egy másik számlacsomagba, ahogy az Magyarországon egyébként elterjedt gyakorlat.

Fontos hozzátenni, hogy a tranzakciós illeték megemelése, illetve a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése nagy terheket ró a bankokra, a díjak emelésére pedig a jegybank bírsággal választolt, a Citibank is kapott büntetést emiatt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem