30 °C Budapest

Van ilyen? Még én fizetek a banknak, hogy beteszem a pénzem?

Pénzcentrum
2014. április 30. 05:33

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi döntésének köszönhetően a jegybanki alapkamat 2,5 százalékra csökkent. Ennek közvetlen hatása van megtakarításainkra, leginkább úgy, hogy a bankbetétek kamatai csökkennek a döntés hatására. A kérdés minden kamatvágás után felmerül: lehetséges a negatív hozam a bankbetéten? Megnéztük, hogy milyen kamatokkal köthetjük le a pénzünket, és összeszedtük a legfontosabb szempontokat a bankbetétünk kiválasztásához.

A Magyar Nemzeti Banktegnapi kamatvágása rekord alacsony alapkamatot eredményezett. Ennek a pénzügyeinkre kézzelfogható, forintosítható hatása van. A legelterjedtebb megtakarítási forma, a leköthető bankbetétek kamatai ugyanis szorosan követik az alapkamatot.

Mekkora kamatot kínálnak a bankok?

A kamat önmagában nem minden esetben mérvadó, mivel a költségeket nem tartalmazza, ezért az egységesített betéti kamatlábmutatót (EBKM) használjuk, amely már tartalmazza a szorosan a lekötéshez tartozó költségeket.


Az EBKM-et elsősorban az befolyásolja, hogy milyen feltételnek tudunk megfelelni a bankunknál. A képlet viszonylag egyszerű: minél több feltételnek felelünk meg, annál nagyobb kedvezményeket kaphatunk a bankunktól.

Milyen feltételeknek kell megfelelnem?

Több fajta feltétellel találkozhatunk a lekötések során, a leggyakoribb, ami magasabb kamattal (és ezen keresztül EBKM-mel) kecsegtet, a friss pénz beérkezése a bankhoz. Ez azt jelenti, hogy új pénznek kell beérkeznie a bankhoz, ami lekötésre kerül. Fontos, hogy a betét lejárata után ez a kedvezmény már nem él.


A másik elterjedt feltétel a bankkártya rendszeres használatára vonatkozik. Ha tehát aktívan használjuk a bankkártyánkat, akkor a betéti kamatainkra is kaphatunk kedvezményeket.


Sokan azonban nem tudnak, vagy nem akarnak feltételeket teljesíteni, nekik a feltétel nélküli lekötött betétek lehetnek a mérvadóak. Ezek esetében a bank nem határoz meg előfeltételt (nem kell új pénznek lenni, nincs szükség aktív számlahasználatra stb.), viszont jellemzően a kamatok is alacsonyabbak ebben az esetben.


A táblázatokban látható EBKM-ek nem mutatnak nagy különbségeket, viszont találkozhatunk különleges konstrukciókkal, amiket érdemes kiemelni. Az egyik ilyen a K&H-nál található inflációkövető betét, ami a Központi Statisztikai hivatal által közzétett  infláció mértékével kamatozik.

Egy másik érdekes konstrukció a hűséges ügyfeleket támogató betét, ami az FHB Banknál elérhető. Ennél a betétnél az EBKM elmarad a fent említett két feltétel esetén elérhető szinttől, azonban a feltétel nélküli konstrukcióknál lényegesen kedvezőbb kamatokat nyújt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan válasszam ki a bankbetétemet?

Először érdemes a számlavezető bankunknál körülnézni, hiszen valószínűleg ott egyébként is aktívan használjuk a bankkártyánkat, így egy feltételt már teljesítünk és megkapjuk az ebből eredő plusz kamatokat.

Amennyiben a saját bankunknál nem találunk kedvező kínálatot, akkor a betéti kamatokat böngészve a legmagasabb hozammal kecsegtető kínálatok közül érdemes dönteni. Ebben az esetben három tényezőre fontos odafigyelni. Lényeges, hogy mennyire fordulunk bizalommal az adott pénzintézethez, illetve, hogy van-e az adott banknak fiókja elérhető távolságban.

A harmadik fontos szempont pedig, hogy adott betétlekötés esetén kell-e fizetni bankszámlavezetési költségeket, és ha igen, akkor mekkora ez a díj. Ez utóbbi ugyanis könnyedén lenullázhatja hozamunkat, vagy bizonyos esetekben akár a befektetett tőkénk egy részét is elbukhatjuk.

Külön körbe tartozik, ha például hosszú távú megtakarítást is indítunk a bankunknál, ebben az esetben ugyanis kimagasló kamatokkal élhetünk, ezzel viszont 10 évre, vagy akár hosszabb időre is elkötelezzük magunkat.

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony kamatoknak köszönhetően lehetséges az, hogy kevesebb pénzt kapok vissza a bankomtól, mint amennyit a bankbetétembe betettem.

Bár több pénzintézet kínál kedvező kamatokat, érdemes elgondolkozni más megtakarítási termékeken, mint például az állampapírok, nyugdíjmegtakarítások, és befektetési jegyek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?