21 °C Budapest
Gyõr, 2024. május 7.Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a gyõri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumban 2024. május 7-én.MTI/Krizsán Csaba

Matek érettségi 2024: sok magyaron kifogott volna ez a pénzzel kapcsolatos feladat, neki se tudnának kezdeni

2024. május 8. 09:47

Ezen a héten, kedden írták a diákok a matematikaérettségit. Az előzetes adatok alapján középszinten 69 047-en, emelt szinten 6 616-an érettségiztek. Azt még nem tudhatjuk, hogyan sikerültek idén az érettségik, a feladatsor és a megoldásai azonban már elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. A Pénzcentrum idén is megnézte, volt-e pénzügyekhez köthető kérdés a feladatok között: 2024-ben is kellett számolni életből vett példával, árakkal, forinttal. Mutatjuk a feladat megoldását.

A 2024. tavaszi érettségi feladatsorban egy olyan feladatot találtunk, mely kapcsolódik vásárláshoz, pénzhez. Az érettségi feladatsorokban szinte minden évben előfordul ilyen feladat, melyhez az életből veszik a példát. Tavaly tavasszal ez rögtön az első feladat volt, idén pedig a 15. feladat első részében bukkant fel ilyen kérdés. A vizsgázóknak üdítőitalok árát kellett kiszámolniuk, a teljes jó megoldás 6 pontot ért. 

A 2024. tavaszi középszintű matekérettségi második részének megoldására idén is 135 perc állt a vizsgázók rendelkezésére. A kérdéses 15. feladat az A részben található, ami azt jelenti, hogy nem lehetett kihagyni - míg ha a B részhez tartozott volna, kihagyhatta volna, aki úgy érzi, nem tudja megoldani. A teljes feladatsor és megoldásai elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján.

A feladat szövege így szól: "Egy étteremben az üdítőitalok árát deciliterenként adják meg. Tudjuk, hogy 3 dl almalé és 5 dl baracklé összesen 1010 Ft-ba, 5 dl almalé és 3 dl baracklé pedig 990 Ft-ba kerül." Az a) kérdés pedig, hogy: "Mennyibe kerül egy dl almalé, és mennyibe egy dl baracklé?"

A feladatra 6 pontot lehetett szerezni. 1 pontot ért a helyes egyenlet felírása a szöveg alapján és 1 pontot az ellenőrzés a végén, további 4 pontot a feladat megoldás részletezése. A megoldókulcs háromféle megoldást is kínál:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mai napon a történelem érettségik zajlanak, a héten még angol és német nyelvből írják meg az írásbeli érettségit a vizsgázók.

Címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm