27 °C Budapest
Gyõr, 2024. május 7.Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a gyõri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumban 2024. május 7-én.MTI/Krizsán Csaba

Matek érettségi 2024: sok magyaron kifogott volna ez a pénzzel kapcsolatos feladat, neki se tudnának kezdeni

2024. május 8. 09:47

Ezen a héten, kedden írták a diákok a matematikaérettségit. Az előzetes adatok alapján középszinten 69 047-en, emelt szinten 6 616-an érettségiztek. Azt még nem tudhatjuk, hogyan sikerültek idén az érettségik, a feladatsor és a megoldásai azonban már elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. A Pénzcentrum idén is megnézte, volt-e pénzügyekhez köthető kérdés a feladatok között: 2024-ben is kellett számolni életből vett példával, árakkal, forinttal. Mutatjuk a feladat megoldását.

A 2024. tavaszi érettségi feladatsorban egy olyan feladatot találtunk, mely kapcsolódik vásárláshoz, pénzhez. Az érettségi feladatsorokban szinte minden évben előfordul ilyen feladat, melyhez az életből veszik a példát. Tavaly tavasszal ez rögtön az első feladat volt, idén pedig a 15. feladat első részében bukkant fel ilyen kérdés. A vizsgázóknak üdítőitalok árát kellett kiszámolniuk, a teljes jó megoldás 6 pontot ért. 

A 2024. tavaszi középszintű matekérettségi második részének megoldására idén is 135 perc állt a vizsgázók rendelkezésére. A kérdéses 15. feladat az A részben található, ami azt jelenti, hogy nem lehetett kihagyni - míg ha a B részhez tartozott volna, kihagyhatta volna, aki úgy érzi, nem tudja megoldani. A teljes feladatsor és megoldásai elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján.

A feladat szövege így szól: "Egy étteremben az üdítőitalok árát deciliterenként adják meg. Tudjuk, hogy 3 dl almalé és 5 dl baracklé összesen 1010 Ft-ba, 5 dl almalé és 3 dl baracklé pedig 990 Ft-ba kerül." Az a) kérdés pedig, hogy: "Mennyibe kerül egy dl almalé, és mennyibe egy dl baracklé?"

A feladatra 6 pontot lehetett szerezni. 1 pontot ért a helyes egyenlet felírása a szöveg alapján és 1 pontot az ellenőrzés a végén, további 4 pontot a feladat megoldás részletezése. A megoldókulcs háromféle megoldást is kínál:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mai napon a történelem érettségik zajlanak, a héten még angol és német nyelvből írják meg az írásbeli érettségit a vizsgázók.

Címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem