24 °C Budapest
female teenager studying at home and e-learning

Matematikaérettségi 2024: tippek, matek vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

2024. május 7. 07:32

A mai napon, május 7-én, kedden írják a diákok a matematikaérettségit. Középszinten 69 047-en, emelt szinten 6 616-an érettségiznek.

Május 8-án, szerdán történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7 679 diák vizsgázik. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én, csütörtökön angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en; május 10-én, pénteken német nyelvből középszinten 7 772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek. A vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján - írták.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek. Közölték azt is, hogy a vizsgaidőszakban összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik. A szintemelő vizsgák száma 12 391 (a vizsgák több mint 3 százaléka), míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2 212 - áll a közleményben.

A matematika írásbelin a vizsgázónként megengedett segédeszköz - közép- és emelt szinten is 

  • a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is),
  • a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép,
  • a körző, a vonalzó, a szögmérő,

amelyekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem adhatják oda egymásnak, cserélhetik. Az írásbelin összesen 100 pontot lehet szerezni, az első feladatrészre legfeljebb 30, a másodikra 70 pont  adható. Az első részben 10-12 feladatot kell megoldani, amelyre 45 perc áll rendelkezésre, ezen már túl vannak a diákok. A második részre több idő, 135 perc áll rendelkezésre, közép- és emelt szinten is öt feladatot kapnak az érettségizők, melyből 4-et kell megoldaniuk, kettő kötelező és 3 választható feladat közül.

A nap folyamán végigkövetjük az eseményeket, és amint a hivatalos megoldások kijönnek, frissítjük a cikket!

A középszintű érettségi feladatsor első, tesztes részéről már vannak nem hivatalos források. Az eddigi évekhez hasonlóan 15 rövid pár pontos feladatot kellett megoldania a diákoknak. Az feladatok több témakört is lefedtek, a valószínűségszámítás, statisztika, algebra és analízis alapszintű ismeretére is szükség volt a megoldáshoz. Az első rövid részben 15 feladat van és 30 pontot lehet elérni, tehát ha valaki az első részt jól teljesíti akkor már az elégséges osztályzatát be tudja biztosítani. 

A középszintű feladatsor és a javítási útmutató holnap reggel (05.08) 8 órától itt érhető el. A vizsgán legfeljebb 100 pontot lehetett elérni, amely egyben százalékot is jelent. A vizsgajegyet a százalék határozza meg:

Középszintű érdemjegyek  
5 - jeles 80-100%
4 - jó 60-79%
3 - közepes 40-59%
2 - elégséges 25-39%
1 - elégtelen 0-24%

Az emelt szintű feladatsor és a javítási útmutató itt érhető el. A vizsgán legfeljebb 100 pontot lehetett elérni, amely egyben százalékot is jelent. A vizsgajegyet a százalék határozza meg:

Emelt érettségi érdemjegy  
5- jeles 60-100%
4- jó 47-59%
3- közepes 33- 46%
2- elégséges 25-32%
1- elégtelen 0-24%

Tippek, tanácsok a matekérettségihez

1. Ne pánikolj! Sok diák számára mumus a matematika érettségi, a szorongás miatt megeshet, hogy egy-egy diák leblokkol vizsga közben. Fontos, hogy akármilyen nehéznek tűnő feladattal is szembesül az ember, ne essen kétségbe. Nyugtassa meg magát, hogy a stressz ebben a helyzetben normális, álljon meg pár percre, pihenjen, igyon egy kis vizet, esetleg menjen ki a mosdóba. Érdemes tovább haladni a feladatokkal, kihagyni ami nem megy és később visszatérni rá.

2. Ne hagyj semmit üresen! Minden feladatba érdemes belekezdeni, ha meg sem próbáljuk, értékes részpontokat veszíthetünk el. Sokszor már a feladat megoldás közben jön rá a vizsgázó, hogyan kell gondolkozni. Ráadásul gyakran a legalapvetőbb próbálkozás, két szám összeadása is pontot ér, mikor a folytatásról halvány gőze nincs a vizsgázónak.

Nagyon fontos, hogy 0 pontot csak akkor kaphatsz egy gondolatmenetre, ha elvi hiba van benne! Minden más esetben (elszámolás, rossz úton elindulás) hozhat pár pontot. Ezért mindenképp megéri minden gondolatod papírra vetni. 

Mi számít elvi hibának? Elvi hiba az, ha valamilyen alapvető összefüggést, vagy képletet vagy adatot rosszul írsz fel és abból indulsz ki a feladat további részében. A javítás során az ilyen hibákat két aláhúzással jelölik. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Ebből következik, hogy érdemes papírra vetni minden gondolatot. Amikor egy diák számológépet használ, gyakran elfelejti a részeredményeket felírni, csak a végeredményt írja a lapra, ezzel pedig pontokat veszíthet. Ha a végeredmény hibás, még mindig kaphatna pontot a gondolatmenetre, de ha azt nem írta le, nincs mire pontot adni. 

4. Ezért is fontos, hogy mindig írd oda a képleteket, amiket használsz! Vagy nem használsz, de azért írd oda, mert pont jár érte. Lehet, hogy ott van a számológébed hátulján, vagy a függvénytáblában, és nem fejből írtad oda. Ha csak halvány sejtésed van, hogy talán az a tétel kelleni fog, de közöd nincs a feladathoz, írd csak oda, ártani nem fog.

5. Pontos ábrákat rajzolj! Nemcsak azért, mert azokért tuti jár a pont, hanem mert neked is segít. Ne spórolj időt hanyagul vagy kapkodva megrajzolt ábrákon.

6. Használd a segédeszközöket, ha tudod! Persze, nem az érettségi alatt kell megtanulni használni a számológépet, függvénytáblát, jobb, ha ezen már túl vagy. Ha nem, akkor sokszor csak elveszi az időt a lázas keresgélés, lapozgatás, gombnyomkodás. Ezt is inkább hagyd a végére, ha így jártál.

7. Ha nem megy, ne vesztegesd az időd. Nem is olyan sok az az első 45 perc, szóval ha nagyon nem jön az ihlet, hagyd ott a feladatot, és ha marad idő, térj rá vissza később.

8. A végén, ha marad időd, nézd át a feladatokat! Ilyenkor szokott történni, hogy friss szemmel ránézel, és rájössz, hogy kihagytál egy lépést, valamit ceruzával írtál, pedig tollal kellett volna, vagy lehagytad a mértékegységet. Nézd át, mit felejtettél le, és pótold! Mikor újra átnézed, olvasd el újra a feladat szövegét is, ne csak a megoldásodat!

9. Vedd elő a józan paraszti eszed! Sokszor a vizsga hevében a diákok kapkodva, stresszes kezdenek a feladat megoldásokhoz, így nem tűnik fel nekik, hogy egyáltalán nem logikus eredményeket kaptak. A szöveges feladatok gyakran az életből merítenek. Ezért miután az ember már kicsit megnyugodott érdemes végiggondolni, hogy egy kiló narancs valóban kerülhet-e 10 ezer forintba, lehet-e 100 méter magas egy családi ház, vagy egy kancsó víz súlya 1 000 kg. Ha egy eredmény nagyon gyanús, az valószínűleg rossz és érdemes újra nekifutni a számításnak.

10. Hidd el, hogy képes vagy rá. Sok diáknak jobban sikerül az érettségi, mint az egész középiskolai teljesítményük indokolná, mert megpróbálják a legjobb tudásuk szerint megoldani a feladatokat. Míg ha elhiszed magadról, hogy ez neked nem megy, akkor tényleg nem fog. Ne ostorozd magad, inkább próbáld kihozni magadból a legjobbat.

Sok sikert!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem